Tvrdé pristátie! USA hrozia horšie veci ako krachy bánk
10 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Americký miliardár, investor a manažér hedgeových fondov Stanley Freeman Druckenmiller predvída, že Spojené štáty čoskoro spadnú do hlbokej ekonomickej recesie. Podľa Druckenmillera nastane „tvrdé pristátie“, nezamestnanosť presiahne 5 %, prepad ziskov podnikov bude najmenej 20 % a zvýši sa počet bankrotov. Ide teda o horšiu predpoveď horších vecí, než boli krachy bánk.

Spojené štáty sa v posledných dňoch nebezpečne blížia dlhovému stropu, keď už vláda nebude schopná splácať svoje záväzky. Ekonóm Pavel Šik v tejto súvislosti upozorňuje na slová amerického investora Stanleyho Freemana Druckenmillera, ktorý prorokuje skorú ekonomickú recesiu.

Odborník

„Zakaždým, keď sa ozve nejaký miliardár a povie, že to bude zlé, nikto si veľmi netrúfa odporovať. Keď sa ozve Stanley Freeman Druckenmiller, americký investor, manažér hedgeových fondov a filantrop, odtlačia to aj noviny zaoberajúce sa financiami. Druckenmiller je bývalým predsedom a prezidentom fondu Duquesne Capital, ktorý založil v roku 1981 a uzavrel v auguste 2010, s aktívami v hodnote vyše 12 miliárd dolárov. V rokoch 1988 až 2000 spravoval peniaze pre Georgea Sorosa ako hlavné portfólio manažér fondu Quantum Fund,“ predstavil Šik amerického miliardára.

Varovný prst navyše nedvíha len Druckenmiller, ale napríklad aj legendárny investor Warren Buffett, ktorý radšej svoje aktíva postupne presúva do hotovosti. „Keď sa navyše legenda Warren Buffett presúva do hotovosti, čo naznačuje, že sa pripravuje na možný prepad cien aktív, mal by počúvať aj minister Stanjura, ale mám taký pocit, že ten uvažuje, ako sa vyhnúť Morave na budúcej ceste do Viedne. Síkela zase kontroluje stav plynu v zásobníkoch a nepočuje,“ píše sarkasticky Šik, že českí ministri zodpovední za fiškálnu politiku svetový vývoj vôbec nesledujú.

Recesia príde veľmi rýchlo

Šik uvádza, že Buffettova spoločnosť Berkshire Hathaway sa v prvom štvrťroku zbavila akcií v hodnote 13,30 miliardy dolárov. Buffett k tomu ešte hovorí o konci neuveriteľnej doby pre americkú ekonomiku. A ten istý názor má Druckenmiller, ktorý dokonca tvrdí, že k veľkému poklesu dôjde ešte v priebehu tohto štvrťroka.

„To je dokonca skôr, ako pôvodne očakával. Vraj ho k zrýchleniu predpovede recesie prinútil rad faktorov vrátane poklesu maloobchodných tržieb v USA a otrasov, ktoré zachvátili regionálne banky v krajine. Keď hovoril o tvrdom pristátí, myslel tým vraj nezamestnanosť presahujúcu 5 %, prepad ziskov podnikov najmenej o 20 % a nárast bankrotov. Diplomat,“ predkladá Šik na facebooku Druckenmillerove slová.

NATO prekračuje Rubikon
Holandská vláda zvažuje možnosť poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16 a rokuje s partnermi. Píše aktuálne ukrajinský web ukrinform.ua. Informuje o tom s odvolaním sa na agentúru Reuters . "Intenzívne diskutujeme o F-16 s Dánskom, Veľkou Britániou,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Voľné peniaze prinášajú hlúpe rozhodnutia

Šik upozorňuje, že Druckenmiller je dlhodobým kritikom uvoľnenej menovej a fiškálnej politiky Federálneho rezervného systému, ktorý má na starosti tlač peňazí. Druckenmiller je takto kritický najmä v posledných niekoľkých rokoch, keď ekonomika rástla. Politický establishment si podľa neho ponechal menej priestoru na manévrovanie v porovnaní s predchádzajúcimi hospodárskymi cyklami. „...keď máte voľné peniaze, ľudia robia hlúposti. Keď máte 11 rokov voľné peniaze, ľudia robia naozaj hlúpe veci. Takže pod kapotou sú veci, ktoré sa začínajú objavovať,“ mal vyhlásiť Druckenmiller.

Ten podľa Šika najmä zdôrazňuje myšlienku, že americká centrálna banka možno bude musieť krátkodobo spôsobiť bolestivú ekonomickú recesiu, aby znížila infláciu. „V podstate sme premárnili všetky náboje v hospodárskej expanzii,“ bol kritický Druckenmiller s tým, že aj keď hospodárstvo rástlo, štát svoje výdavky ani tlač peňazí neobmedzil.

Uťahovanie opaskov

Druckenmiller podľa Šika kritizuje nebezpečenstvo nekontrolovaných budúcich vládnych výdavkov dlhodobo. Spojené štáty teraz vraj budú musieť uťahovať opasky a tvrdiť, že sa tak nestane, je od Bidenovej administratívy lož. „Problém je, že ich buď znížime teraz, alebo ich znížime neskôr. A neskôr by to bolo oveľa drahšie,“ vyhlásil Druckenmiller podľa Šikových informácií.

Náraz americkej ekonomiky bude tak či tak veľmi tvrdý, a to si podľa Druckenmillera musia uvedomiť ako republikáni, tak aj demokrati. Šik tiež upozorňuje, že americký miliardár onačil za zlé rozhodnutie prezidenta Bidena izolovať saudskoarabského korunného princa Mohammeda bin Salmána. „Je mu 37 rokov, na Blízkom východe je veľmi populárny a zdá sa, že v regióne buduje autokratický blok,“ dodáva Šik.

Zdroj: Parlamentní listy

ŠUTAJ EŠTOK: Denník N ticho toleruje zneužívanie moci
Poslanec Národnej rady SR a člen strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok sa vo svojom videu na Facebooku vyjadril k tomu, ako Denník N spracúva tému takzvanej vojny policajtov. Podľa poslanca denník v tejto téme pravdu nikdy nehľadal, ale rovno sa... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik