ŠUTAJ EŠTOK: Denník N ticho toleruje zneužívanie moci
10 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Poslanec Národnej rady SR a člen strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok sa vo svojom videu na Facebooku vyjadril k tomu, ako Denník N spracúva tému takzvanej vojny policajtov. Podľa poslanca denník v tejto téme pravdu nikdy nehľadal, ale rovno sa priklonil na stranu čurillovcov, ktorí tu podľa Šutaja Eštoka stoja v centre mocenských záujmov.

Preparácia obvineného

Denník N podľa Šutaja Eštoka „opäť prekrúca fakty v snahe chrániť Lipšica a jeho Apačov“.

Šutaj Eštok vo videu pripomína, že Denník N nedávno v snahe „odhaliť“ pravdu zverejnil celú nahrávku z výsluchu „zločinca“ Františka Imreczeho, ktorou chcel podľa neho dokázať, že Imrecze vypovedal slobodne a bez navádzania. No podľa poslanca docielil presný opak, pričom z nahrávky vyplynulo, ako vyšetrovatelia Imreczemu podsúvali ich verziu príbehu s opornými bodmi skoršej výpovede, ktorú si Imrecze neskôr osvojil.

Z celej nahrávky je podľa Šutaja Eštoka evidentná takzvaná preparácia obvineného, ktorú popísal vojenský prokurátor Anton Rašla v 50. rokoch 20. storočia. „Jeho metódu výsluchu, kde pozitívnym prístupom a tzv. sugestívnou debatou dokáže vyšetrovateľ ovplyvniť výpovede obvineného. A takéto výsluchy prirovnáva k drezúre zvierat v cirkuse. To je dôvod, prečo si svedkovia počas procesu „spomínajú“ stále na viac a viac podrobností,“ vysvetľuje poslanec Hlasu.

Rýchla správa! Prokurátori navrhujú M. Kočnerovi a A. Zsuzsovej doživotie
Prokurátori navrhujú obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej doživotný trest väzenia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Daniel Mikuláš to uviedol počas záverečnej reči v rámci prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a kauzy... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Tolerovanie zneužívania moci

Aj preto podľa neho Denník N nezverejnil celú nahrávku bývalého vyšetrovateľa Jána Kaľavského pri rozhovoroch s čurillovcami, ale len zostrihanú časť. Šutaj Eštok sa teda pýta, prečo Denník N nezverejnil celú nahrávku, tak, ako to urobili v prípade „zločinca“ Imreczeho. Šutaj Eštok sa pýta, či to nie je v rozpore s ich tvrdením o účelových manipuláciách s nahrávkami, z ktorých obviňujú opozíciu. Poslanca by zaujímalo, či na zverejnených nahrávkach odznie aj časť, kde vyšetrovateľ Ján Čurilla hovorí Kaľavskému, že môže ráno zadržať Kučerku a pri zadržaní mu zastreliť deti.

A keď už médiá zverejňujú nahrávky, osobne by ma tiež zaujímali ďalšie časti, ktorých prepisy sú známe viac ako rok a ktoré dodnes nikto nespochybnil, na ktorých čurillovci opisujú, ako zapália Santusovej auto kanistrom, že ich šéf inšpekcie Scholtz ide za Mikulcom a spolu budú rozmýšľať, ako sa zbavia nepohodlnej Santusovej, či to, ako si vymyslia príbeh, ako Santusová mala sľúbené povýšenie alebo miesto v SIS, len nech ju môžu obviniť a žiadať pre ňu väzbu,“ pokračuje Šutaj Eštok. „Alebo nahrávka, kde sa hovorí, že sú považovaní za chránenú zver. Že zadržia členov tímu Oblúk tak, ako to robili židia v šesťdesiatom siedmom. A na záver nahrávka, kde „kráľ“ Mikulec sedí u Lipšica a dohadujú ďalší postup. Toto nie je spravodlivosť, ale toto je zneužívanie moci, ktorú Denník N ticho toleruje,“ uzatvára Šutaj Eštok.

Nezákonná dohoda o vine a treste ako prostriedok poskytovania neoprávnených výhod kajúcnikom
V právnych listoch na ich webe sa téme venuje JUDr. David Lindtner, advokát. Okrem iného by sa, ak máte čas, lebo článok stojí za to, ale je dlhý, mal napríklad kajúcnik Imrecze posudzovať ako páchateľ pokračujúceho závažného trestného činu a nie... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme