Ruská záhada, Američania nechápu (VIDEO)
10 | 05 | 2023 I Milan Laca

Záhada: USA nedokázali pochopiť, čo Rusko urobilo s HIMARS na Ukrajine.

Military Watch Magazine napísal, že USA nechápu, ako ruské ozbrojené sily potláčajú MLRS HIMARS na Ukrajine.

Nevedia
Americkí vojenskí experti nedokážu pochopiť, ako sa Rusku podarilo potlačiť pokročilé raketové systémy HIMARS, ktoré odovzdali ukrajinským ozbrojeným silám v rámci vojenskej pomoci. Podľa  Military Watch Magazine, sú systémy raketového delostrelectva, ktoré ukrajinská armáda vo veľkej miere využíva, v poslednom čase z hľadiska presnosti "stále menej  efektívne".
Rusko vypovedá zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe
Podľa dekrétu, ktorý v stredu podpísal prezident Vladimir Putin, môže Rusko formálne „vypovedať“ zmluvu o konvenčných ozbrojených silách v Európe, od ktorej odstúpilo v roku 2015, informuje The Guardian. Agentúra Reuters uvádza, že dekrét formálne... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Diana Zaťková
Rusi niečo vymysleli

"Ruské systémy protivzdušnej obrany ich začali čoraz častejšie zostreľovať. Zároveň zostáva nejasné, ako mohli ruské ozbrojené sily tak znížiť účinnosť týchto systémov," pýtajú sa autori článku.

Americký systém M142 HIMARS

Problémy
V článku sa tiež píše, že v totálnej vojne sa HIMARS a podobné prostriedky stanú oveľa zraniteľnejšími, pretože v takomto scenári sa budú útoky vykonávať predovšetkým cez americké satelity,  koordinujúce štarty. Rusko sa zatiaľ zdržalo zostreľovania satelitov NATO v konflikte na Ukrajine, napriek krokom k ďalšiemu rozšíreniu svojich protisatelitných bojových schopností, napísal autor článku.
Prehrávajú

Aj televízia CNN informovala, že americké HIMARS na Ukrajine prehrávajú v súboji s ruskými potláčacími systémami. Rusko v posledných mesiacoch stále viac blokuje HIMARS na Ukrajine a používa elektronické rušičky na likvidáciu systémov navádzania rakiet. Podľa CNN sú britskí a americkí špecialisti nútení prekonfigurovať softvér zameriavacích systémov, aby obišli ruské systémy elektronického boja.

Francúzsko vyzýva EÚ: Označme Wagnerovcov za teroristickú organizáciu
Francúzsky parlament vyzval EÚ, aby formálne označila ruskú žoldniersku skupinu Wagner za teroristov. Spojené kráľovstvo sa údajne pripravuje urobiť to isté, informuje The Guardian. Francúzsky parlament jednomyseľne schválil nezáväznú rezolúciu,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik