PONUKU STIAHLI! Ministrom kultúry mal byť nekompetentný babrák! Stojí za kauzou Berniniho busty
10 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

Predali ju za babku, štát prišiel o milióny! Denník Plus jeden deň vytiahol na Júliusa Barcziho, ktorý by sa mal stať v novej úradníckej vláde ministrom kultúry, kauzu súvisiacu s vývozom vzácnej Berniniho busty do zahraničia.

Dielo významného talianskeho sochára

Čo je podstatou tejto kauzy? Súčasťou zbierky slovenského maliara a grafika Ernesta Zmetáka bola aj vzácna mramorová busta pápeža Pavla V. Po úmrtí Zmetáka jeho dedičia časť jeho zbierky zverili aukčnej spoločnosti SOGA na sprostredkovanie predaja. Busta tu bola označená ako dielo „neznámeho talianskeho sochára“ podľa Gian Lorenza Berniniho.

Dielo sa dražilo dvakrát. Prvýkrát v decembri 2013 s vyvolávacou cenou 47-tisíc eur, vtedy sa však socha nevydražila. Opakovaná dražba sa uskutočnila po roku, kedy už vyvolávacia cena klesla na 24-tisíc eur. Za túto sumu bustu nakoniec kúpil Clément Guenebeaud, cudzinec žijúci v Bratislave.

Súhlas na vývoz diela do zahraničia vtedy udelilo Ministerstvo kultúry SR, na čele ktorého vtedy stál Marek Maďarič. V júli 2015 dostalo ministerstvo informáciu, že busta, ktorú na Slovensku považovali len za dielo „podľa“ Gian Lorenza Berniniho, bola v skutočnosti priamo dielom tohto významného talianskeho sochára. Busta sa mala dostať do Gettyho múzea v Los Angeles cez londýnsky aukčný dom Sotheby´s. Obchodníkovi, ktorý za bustu zaplatil len 24-tisíc eur, dalo múzeum za dielo až 30 miliónov eur.

Zaradia Slovenskú poštu na zoznam konšpirátorov a dezinformátorov?
Otázka je vysoko oprávnená, pretože podľa agentúry TA SR "Slovenská pošta vydala známku, ktorá vyzdvihuje mier ako najvyššiu ľudskú hodnotu". Každý, kto sa u nás vyslovuje za podporu mieru je totiž automaticky zaradený do tábora nepriateľských... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Barczi dielo vyhodnotil ako repliku

Minister kultúry Marek Maďarič na informácie reagoval preverením procesu povolenia jej vývozu. V súvislosti so záležitosťou podal aj trestné oznámenie, keďže bolo podľa neho možné, že osoby, ktoré vývoz povolili, poznali skutočnú hodnotu diela a mohli porušiť príslušné predpisy.

Viacero úradníkov ministerstva vtedy prišlo o svoje funkcie. Kritika vtedy smerovala aj voči súčasnému dezignovanému ministrovi kultúry Barczimu. Ten totiž dielo vyhodnotil ako „podľa“ Berniniho a navrhol ho predať za 8-tisíc eur. Barczi podľa svojich slov usudzoval, že ide o repliku, keďže podľa neho nebolo pravdepodobné, že by sa na Slovensku mohlo nachádzať takéto dielo.

„Robil som katalóg, kde som to pripísal približne do okruhu autorstva Berniniho, len som sa to neodvážil datovať,“ vyjadril sa Barczi pre denník Plus jeden deň. „Ten proces bol omnoho komplikovanejší, ktorý viedol k tomu, že socha vyviezli, s tým som nemal vôbec nič spoločné,“ zdôraznil tiež.

Pokiaľ ide o nomináciu Barcziho na post ministra kultúry, denník k nej získal stanovisko bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča. Ten sa sa vyjadril, že Barczi podľa neho má predpoklady na to, aby bol dobrým ministrom kultúry.“ Naopak odchádzajúca ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) sa o svojom nástupcovi vyjadrila pomerne kriticky.

Denník tiež pripomína, že Barczi pracoval v Aukčnej spoločnosti SOGA v Bratislave ako vedecký garant diel starých majstrov a maďarského umenia. Pôsobil aj ako riaditeľ Múzea v Betliari. Vlani sa stal členom poradného zboru generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku.

AKTUALITA! Podľa našich informácií však bola v jeho prípade ponuka na Barcziho vymenovanie stiahnutá.

ZOZNAM mien kandidátov na ministerstvá vo vláde odborníkov NIE JE PRESNÝ!
Medzi medializovanými menami ministrov úradníckej vlády sa objavili aj také, o ktorých sa neuvažuje. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta (KP) SR Jozef Matej. "Zoznamy mien kandidátov na ministerstvá vo vláde... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik