IPI o verejnoprávnej RTVS: Systém je nastavený zle a treba ho zmeniť
10 | 05 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) odporúča reformu systému voľby generálneho riaditeľa RTVS. Ako upozornil autor správy o tzv. zajatí médií na Slovensku Peter Hanák, verejnoprávne média sú zraniteľné a vystavené riziku zo strany politikov, mocných a bohatých. Poukázal aj na potrebu zmeny prideľovania štátnej reklamy.

"Medzinárodný tlačový inštitút odporúča, aby sa reformoval systém voľby generálneho riaditeľa RTVS tak, aby na to politici nemali dosah," uviedol Hanák. Inštitút tiež odporúča, aby bolo financovanie RTVS zaručené nezávisle a mimo dosahu politikov.

Hovorí aj o potrebe upraviť systém financovania štátnej reklamy. "Je prideľovaná netransparentne a podľa našich záverov je prideľovaná až podozrivo subjektom, ktoré nemajú až takú trhovú silu," podotkol. Slovensko podľa neho nemá transparentný systém prideľovania štátnej reklamy či kontroly. "Potrebovali by sme do toho lepšie vidieť a nastaviť pravidlá tak, aby bola štátna reklama prideľovaná podľa toho, aký má zásah publika," doplnil.

Zraniteľní sú podľa neho i mediálni regulátori. Je podľa neho priaznivá náhoda, že sú v Rade pre mediálne služby zástupcovia viacerých politických strán. "Systém je nastavený zle a treba ho zmeniť, ak nechceme skončiť ako Maďarsko," ozrejmil Hanák.

Zastaviť by sa podľa neho mali aj kampane proti novinárom. "Je to nebezpečný trend, ktorý robí z novinárov ciele na rôzne útoky, či už online, ale objavujú sa aj útoky, ktoré sú osobné," priblížil s tým, že to robí z novinárov ciele nielen pre politikov.

Politológ VARUJE: Hegerových Demokratov čaká nepekný koniec!
Po odstúpení odvolaného Samuela Vlčana z postu ministra pôdohospodárstva a zložení funkcie ministra zahraničných vecí Rastislavom Káčerom, prezidentke vrátil premiérske poverenie Eduard Heger. V budúcom týždni nás čaká predstavenie tzv. úradníckej... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik