Hnutie Republika: Toto je koniec sociálnych podnikov na Slovensku! (VIDEO)
10 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Novela Zákona 112 z r. 2018 o sociálnom podnikaní je podľa Eduarda Kočiša likvidáciou sociálnych podnikov na Slovensku. Informoval o tom na utorkovej (9. 5.) tlačovej besede hnutia Republika.

Kočiš vyčíslil, koľko takýchto podnikov na Slovensku máme a to, že dve tretiny ich zamestnancov sú v bežnom pracovnom pomere nezamestnateľní. Popísal, v čom spôsobí táto novela problémy – hlavne pri prehodnocovaní zdravotného stavu zamestnancov. Keďže to štát nestíha, budú musieť sociálne podniky vrátiť veľkú časť z príspevku, ktorý na svoju činnosť dostávajú.

Prosociálne hnutie

„Aktuálne je na Slovensku vyše 600 sociálnych podnikov, ktoré zamestnávajú vyše 6-tisíc pracovníkov so zníženou pracovnou schopnosťou. Dve tretiny z nich nie sú v inom segmente hospodárstva zamestnateľní,“informuje Kočiš o skladbe zamestnancov ohrozených podnikov. Upozornil, že novela tohto zákona bola prijatá mesiac po schválení a bez zapracovania akýchkoľvek podmienok kompetentných a dotknutých organizácií.

Marek Maďarič: Hrali sa na demokratov, no v skutočnosti dopadli ako neúspešní pučisti
Mala to byť najlepšia vláda v histórii Slovenska. Vlastne aj bola, lebo tak ju hneď pri vzniku sebavedome charakterizoval vtedajší víťaz volieb a novopečený premiér Igor Matovič. Napísal v komentári prestandard.sk Marek Maďarič. Text preberáme z... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Novela spôsobí problémy

Republika novele vyčíta zníženie vyrovnávacieho príspevku zo 75 percent na 60 percent celkovej ceny práce.

„Sociálne podniky bez vyrovnávacieho príspevku nedokážu fungovať, nedokážu prevádzkovať svoju činnosť, pretože tento príspevok od ÚPSVaR kompenzuje stratu sociálnych podnikov, ktorých úlohou nie je tvorba zisku, ale poskytovanie služby verejnosti,“ vysvetľuje Kočiš. Novela taktiež znižuje časovú lehotu na posúdenie zamestnanca posudkovým lekárom.

Budú vracať minuloročné príspevky

Podľa Kočiša preto väčšina sociálnych podnikov uvažuje o ukončení svojej činnosti. Navyše od 4. apríla nemajú žiadne metodické pokyny z ústredia práce, akým spôsobom majú byť príspevky pre ne uhrádzané.

Kočiš tiež upozornil, že sociálne podniky dostali upozornenie, že minuloročné príspevky budú musieť niektoré podniky štátu vrátiť, „pretože nesplnili nejaké podmienky prekvalifikovania zamestnancov. Vrátiť teda budú musieť príspevky za tých zamestnancov, ktorí neboli posudkovým lekárom prehodnotení.“

OTVORENÝ LIST PREZIDENTKE ČAPUTOVEJ
Prezidentka SR Zuzana Čaputová využije všetky právne prostriedky v súvislosti s vyjadreniami lídra Smeru-SD Roberta Fica, ktoré ju spájajú s finančníkom Georgom Sorosom či americkou ambasádou. Avizovala to na sociálnej sieti. So znepokojením na to... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik