Francúzsko vyzýva EÚ: Označme Wagnerovcov za teroristickú organizáciu
10 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Francúzsky parlament vyzval EÚ, aby formálne označila ruskú žoldniersku skupinu Wagner za teroristov. Spojené kráľovstvo sa údajne pripravuje urobiť to isté, informuje The Guardian.

Francúzsky parlament jednomyseľne schválil nezáväznú rezolúciu, ktorej cieľom je povzbudiť 27 členov EÚ, aby zaradili Wagnera na svoj oficiálny zoznam teroristických organizácií.

"Kdekoľvek pracujú, členovia Wagnera šíria nestabilitu a násilie," povedal v utorok v parlamente poslanec Benjamin Haddad. „Zabíjajú a mučia. Masakrujú a drancujú. Zastrašujú a manipulujú takmer úplne beztrestne.“

Povedal, že to nie sú jednoduchí žoldnieri poháňaní „chuťou po peniazoch“, ale „sledujú širokú stratégiu, od Mali po Ukrajinu, podporujúcu agresívnu politiku režimu prezidenta Vladimíra Putina voči našim demokraciám“.

Aké sú dôsledky zaradenia Wagnera do zoznamu teroristických skupín?

Zaradenie do zoznamu teroristických organizácií znamená, že členovia EÚ by mohli zmraziť aktíva Wagnerovej skupiny a jej členov, pričom by európske spoločnosti a občania nemohli so skupinou obchodovať.

Prigožinovi boli v roku 2020 zmrazené aktíva v Európskej únii a bol zaradený na čiernu listinu víz kvôli nasadeniu bojovníkov Wagner do vojnou zmietanej Líbye, proti čomu sa neúspešne odvolal.

Zdroj: FB | Jevgenij Prigožin

Iba symbolické gesto

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonna v utorok pripustila, že právne označenie EÚ za teroristov nebude mať na skupinu žiadny „priamy doplnkový účinok“. Ale „nesmieme podceňovať symbolickú dôležitosť takéhoto označenia, ani odrádzajúci účinok, ktorý by to mohlo mať na štáty, ktoré sú v pokušení obrátiť sa na Wagnerovcov".

V Spojenom kráľovstve by bolo zaradenie na čiernu listinu k Wagnerovi trestným činom, účasť na ich stretnutiach, povzbudzovanie k ich podpore alebo nosenie ich loga na verejnosti, uviedol Times. 

NATO prekračuje Rubikon
Holandská vláda zvažuje možnosť poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16 a rokuje s partnermi. Píše aktuálne ukrajinský web ukrinform.ua. Informuje o tom s odvolaním sa na agentúru Reuters . "Intenzívne diskutujeme o F-16 s Dánskom, Veľkou Britániou,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik