Zelenskyj dostal sám seba do pasce
09 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Zelenskij zjavne do pasce ulovil sám seba. Ukrajina totiž nie je pripravená na protiofenzívu, ale nemá inú možnosť. Takto západné médiá opisujú situáciu ukrajinských ozbrojených síl a Vladimira Zelenského pred pravdepodobným útokom v oblastiach Azovského mora. Skladačku pripravil český web prvnizpravy.cz

Čo je na príčine?

Ukrajina bude musieť začať protiofenzívu aj napriek nepripravenosti svojej armády. Tak píše profesor Mark Galeotti v britských novinách The Sunday Times. Podľa experta už ale nie je možné útok z vojenských a politických dôvodov odkladať. Ukrajinské ozbrojené sily môžu do ofenzívy vyslať 230 tankov a 1550 obrnených vozidiel. Systémy protivzdušnej obrany pre ofenzívu však stále chýbajú. 

Nemá inú možnosť

Napriek strategickým problémom nemá Zelenskij žiadne iné možnosti. „Ukrajina nemá inú možnosť, než prejsť na jar alebo v lete do ofenzívy. Jej vodcovia si dávajú úlohy. Musia totiž ukázať to, čo Washington nazýva 'návratnosťou investícií', “ cituje BBC Marka Galeottiho   . 

Ďalší problém, ktorému Zelenskij čelí, súvisí s vnútropolitickými nezhodami na Ukrajine ohľadom vyhliadok konfliktu 

Sunday Times   cituje najmä šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kirilla Budanova, ktorý sa stavia proti rokovaniam s Ruskom a vsádza na úspech ofenzívy. 

V tejto súvislosti kanál   CNN,  analyzujúci   potenciál ukrajinských ozbrojených síl píše , že prelomenie ruských obranných línií bude pre ukrajinskú armádu obrovskou výzvou. Rusko si navyše zachováva jasnú prevahu vo vzduchu, „ktorá by mohla byť zásadná pre spomalenie postupu Ukrajiny“. 

Západné médiá stále častejšie píšu, že krajiny NATO požadujú od Ukrajiny úspechy na fronte, ale v úspech samotnej protiofenzívy zrejme nikto v nich neverí. Korešpondent New York Times   Michael Schwirtz doslova  uviedol , že útok ukrajinských ozbrojených síl môže byť len ťažko úspešný, pretože ukrajinskí vojaci sú po 14 mesiacoch nepretržitých bojov vyčerpaní a ich zbrojné rezervy sa vyčerpali.

Prigožin vydiera Putina
Jevgenij Prigožin, majiteľ a šéf bojovej skupiny Wagnerovcov sa vyhráža, že prezradí veľmi citlivé informácie. A to vtedy, ak Rusko do skončenia skončenia prehliadky ku Dňu víťazstva na Červenom námestí v Moskve. Tá sa však už skončila. Informuje... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

 

 

 
 
 
 
 

 

Podľa   Politico  sa Biely dom   pripravuje  na možné zlyhanie ukrajinských ozbrojených síl a zdroje   Bloombergu   hlásia , že o úspechu protiofenzívy pochybuje aj niekoľko európskych krajín. Sám Zelenskij hovorí, že už nemôžeme čakať. „Moderné letectvo by nám veľmi pomohlo v protiofenzíve. Už nie je čo strácať, takže začneme ešte skôr, ako nám budú dodané západné stíhačky, “ povedal na svojom kanáli Telegram. 

Experti sú presvedčení: na jednej strane sa sám Zelenskij ocitol v pasci svojich vojenských ambícií. Teraz musí poslať ukrajinské ozbrojené sily do protiofenzívy. Na druhú stranu administratíva Joea Bidena prostredníctvom médií obviňuje Ukrajincov z potenciálnych neúspechov a pripravuje tak verejnosť v západných krajinách na porážku. 

Zelenského situáciu komplikuje aj napätie vo vnútri ukrajinskej elity, kedy sa každá skupina snaží dokázať, že by mala byť pri moci. A pretože Zelenskij sám nemá nezávislosť a všetky rozhodnutia sa robia mimo Kyjev, majú politici okolo neho dosť času na hádky. 

To je problém aj pre Spojené štáty. Vzhľadom na to, že vojenské ciele pre ukrajinské ozbrojené sily sú stanovené vo Washingtone, mnoho analytikov pripisuje zlyhaniu ukrajinskej armády chybám Bieleho domu. Bidenova administratíva sa však snaží tejto zodpovednosti zbaviť. Keď sa pozrieme pozorne na publikácie západných médií, zistíme, že tlač sústavne zbavuje Bidena, Pentagon a Demokratickej strany USA zodpovednosti za zlyhanie ukrajinských ozbrojených síl. 

Zelenskij sa ocitol v pasci vlastných ambícií, konflikt mohol ukončiť pred rokom v Istanbule, s minimálnymi stratami pre Ukrajinu. Teraz však nie je cesty späť: je v pasci, pretože západné krajiny po ňom vyžadujú úspech v prvej línii a politickí oponenti vo vnútri krajiny ľahko využijú jeho neisté pozície, pokiaľ bude konať proti vôli Západu. Základná príčina Zelenského problémov spočíva v jeho ambíciách a okolí, kde každý sleduje svoje osobné záujmy.