Ruské vlaky s uránom pre Čínu rozpaľujú „dobiela“ Washington
10 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Trasa ruských „uránových vlakov" znervóznila USA. Vlaky odchádzali z Ruska do Číny. Informujú o tom čínske médiá, na ktoré sa odvoláva srbský web informer.sr.

Čínski analytici pripomínajú, že Peking a Moskva pokračujú v rozširovaní objemu bilaterálneho obchodu. Spolupráca medzi Ruskou federáciou a Čínou sa rozširuje aj na civilný jadrový sektor. Nedávno dorazili do Číny tri vlaky z Ruska, ktoré priviezli 25 ton obohateného uránu do novej jadrovej elektrárne Fuchin.

Nervozita v USA

Americkí predstavitelia podľa nich začali byť veľmi nervózni, už keď sa dozvedeli o prvej dávke uránu, ktorá dorazila do Číny z Ruska, a pokúsili sa túto správu využiť pre svoje účely. USA začali argumentovať, že s pomocou nákladu privezeného „uránovými vlakmi“ z Ruska plánuje Čína rozšíriť svoj jadrový arzenál.

Analytici zdôrazňujú, že nedávno postavená jadrová elektráreň „Fu-čching“ je úplne civilný projekt potrebný na výrobu a predaj elektrickej energie.Účelom uránu dodaného z Ruska je poskytnúť jadrové palivo pre reaktor.

Vysvetlenie

Za normálnych okolností si výroba jadrových zbraní vyžaduje urán-235 a plutónium s obsahom viac ako 90 percent, kým pre novovybudované reaktory v Číne je potrebný len urán-235 s obsahom nad 20 percent.

Aj Poliaci darovali MIGy
Poľsko odovzdalo Ukrajine 10 stíhačiek MiG-29. Oznámil tamojší minister obrany Mariusz Blaszcza. Poľský minister vystúpil vo vysielaní televízneho kanála TVP, informuje "Európska pravda". Koľko dali predtým Prezident Andrzej Duda predtým... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme