Putin vyvolal protiputinovskú hystériu (publikujeme celé znenie jeho prejavu)
09 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

„Ukrajina, rukojemník Západu.“ Stačilo, aby to prezident Vladimír Putin v Moskve na prehliadke ku Dňu oslobodenia povedal, a už sa rozleteli "sršne". Všimli si české parlamentnilisty.cz.

V deň osláv 78. výročia konca Veľkej vlasteneckej vojny, 9. mája, tradične prehovoril na Červenom námestí v Moskve ruský prezident Vladimír Vladimirovič Putin. Vyhlásil, že Rusko teraz na Ukrajine bojuje proti Západu a nebojuje pritom o nič menšieho než o svoju existenciu. Ukrajina je podľa neho rukojemníkov Západu. Po Putinovom prejave, ktorý si pod článkom môžete prečítať celý, sa dali do pohybu svetové mainstreamové médiá.

Rusko tvrdí, že táto vojna je boj o vlastnú existenciu

Ruský prezident Vladimír Vladimirovič Putin predniesol na Červenom námestí v Moskve prejav pri príležitosti osláv 78. výročia konca druhej svetovej vojny. Od čias Sovietskeho zväzu Rusi oslavujú víťazstvo o deň neskôr ako väčšina Európy. Nacistické Nemecko podpísalo kapituláciu 8. mája, ale v Moskve v tej chvíli už bolo po polnoci 9. mája 1945.

V utorok Putin na Červenom námestí vyhlásil, že Rusko teraz na Ukrajine bojuje proti Západu a nebojuje pritom o nič menšieho než o svoju existenciu.

Pozdrav pre Červené námestie

„Vážení občania Ruska, drahí veteráni, kolegovia vojaci a námorníci, seržanti a predáci, zástavníci, súdruhovia dôstojníci, generáli a admiráli, vojaci a velitelia – účastníci špeciálnej vojenskej operácie, blahoželám vám ku Dňu víťazstva!“ zaznelo na Červenom námestí.

Putina takto citovala štátna agentúra RIA Novosti

„Proti našej vlasti sa opäť rozpútala skutočná vojna. Ale odrazili sme medzinárodný terorizmus, ochránime obyvateľov Donbasu a zaistíme našu bezpečnosť,“ pokračoval Putin.

Svojou vojnou proti Ukrajine chce vraj Rusku zaistiť stabilnú budúcnosť. Chce, aby sa Rusko vyvíjalo vo svete, kde nebude mať nepriateľa ani na východe, ani západe a vo svete, v ktorom si všetky štáty budú rovné a jedny sa nebudú povyšovať nad druhé.

Západu Putin vyčítal, že zabudol, kto oslobodil rad európskych štátov od nadvlády nacistického Nemecka

"Zdá sa, že zabudli, k čomu viedli šialené nároky nacistov na ovládnutie sveta, zabudli, kto porazil toto monštruózne totálne zlo, kto sa postavil ako múr vo svojej rodnej krajine a nešetril svoje životy pre oslobodenie národov Európy," zdôraznil ruský prezident.

Rovnako tak vyčítal Západu, že sa v niektorých európskych štátoch dnes ničia pamiatky na hrdinstvo Červenej armády a naopak opäť posilňuje zlo nacizmu.

"Ich cieľom, a nie je to nič nové, je dosiahnuť kolaps a zničenie našej krajiny, preškrtnúť výsledky druhej svetovej vojny, konečne rozbiť systém globálnej bezpečnosti a medzinárodného práva a uškrtiť akékoľvek suverénne centrá rozvoja," povedal podľa českého webu parlamentnilisty.cz prezident Ruskej federácie Vladimír Putin.

Komentáre "z vonku"

Redaktor britskej BBC pre Rusko Steve Rosenberg upozornil , že dnešné vystúpenie na Červenom námestí bolo predsa len iné, než v predchádzajúcich rokoch.

„Budú ruské úrady v obavách o bezpečnosť pokračovať v prehliadke na Červenom námestí? Urobili to. Bol to však úplne iný sprievod ku Dňu víťazstva, než na aký sme na Červenom námestí zvyknutí. Menej vojakov (8000 oproti 11 000 v minulom roku), menej vojenskej techniky, žiadne moderné tanky, žiadny vojenský prelet a prehliadka bola kratšia ako v predchádzajúcich rokoch,“ napísal Rosenberg.

V českom priestore sa o slovo prihlásila aj lekárka Džamila Stehlíková. A nešetrila ostrými slovami. Nielen voči Putinovi, ale aj voči ďalším účastníkom prehliadky.

„Putin v Ukrajine vraždí civilistov a posiela tam stredoázijských gastarbeiterov ako kanónenfuter. Prezidenti stredoázijských krajín sa neštítia stáť vedľa tohto Hitlera na tribúne mauzólea, kde hnije netvor, ktorý masakroval ich predkov. Aj kvôli ich predajnosti masaker pokračuje,“ rozčúlila sa na twitteri.

Čo všetko povedal Putin:

Vladimír Putin: Vážení občania Ruska! Vážení veteráni!

Súdruhovia vojaci a námorníci, seržanti a poddôstojníci, práporčíci!

Súdruhovia dôstojníci, generáli a admiráli!

Vojaci a velitelia – účastníci špeciálnej vojenskej operácie!

Blahoželám vám ku Dňu víťazstva!

Je to sviatok na počesť našich otcov, dedov a pradedov, ktorí pri obrane vlasti preslávili a zvečnili svoje mená. Za cenu nesmiernej odvahy a obrovských obetí zachránili ľudstvo pred nacizmom.

Dnes sa civilizácia opäť nachádza v rozhodujúcom bode zlomu. Proti našej vlasti sa opäť rozpútala skutočná vojna. Ale odrazili sme medzinárodný terorizmus, ochránime obyvateľov Donbasu a zaistíme našu bezpečnosť.

Pre nás, pre Rusko, neexistujú žiadne nepriateľské národy ani na Západe, ani na Východe. Rovnako ako prevažná väčšina ľudí na planéte chceme vidieť mierovú, slobodnú a stabilnú budúcnosť.

Sme presvedčení, že akákoľvek ideológia nadradenosti je zo svojej podstaty odporná, zločinná a smrtiaca. Západné globalistické elity však stále hovoria o svojej výlučnosti, štvú ľudí proti sebe a rozdeľujú spoločnosti, vyvolávajú krvavé konflikty a prevraty, rozsievajú nenávisť, rusofóbiu, agresívny nacionalizmus, ničia rodinu a tradičné hodnoty, ktoré robia človeka človekom. A to všetko preto, aby mohli naďalej diktovať, vnucovať ľuďom svoju vôľu, svoje práva, svoje pravidlá av podstate systém lúpeže, násilia a útlaku.

Zdá sa, že zabudli, k čomu viedli šialené nároky nacistov na ovládnutie sveta, zabudli, kto porazil toto monštruózne totálne zlo, kto sa postavil ako múr vo svojej rodnej krajine a nešetril svoje životy pre oslobodenie národov Európy.

Vidíme, ako sú v mnohých krajinách nemilosrdne a chladnokrvne ničené pomníky sovietskych vojakov, búrané pomníky veľkých vojvodcov, vytváraný skutočný kult nacistov a ich kolaborantov, vymazávaná a falšovaná pamiatka skutočných hrdinov. Také znesväcovanie činu a obetí víťaznej generácie je tiež zločinom, nehoráznym revanšizmom tých, ktorí cynicky a otvorene pripravovali nové ťaženie proti Rusku a ktorí na tento účel zhromaždili neonacistickú verbež z celého sveta.

Ich cieľom – a to nie je nič nové – je dosiahnuť rozpad a zničenie našej krajiny, vymazať výsledky druhej svetovej vojny, definitívne rozbiť systém globálnej bezpečnosti a medzinárodného práva, zadusiť akékoľvek suverénne centrá rozvoja.

Prílišné ambície, arogancia a voluntarizmus nevyhnutne vedú k tragédiám. To je príčinou katastrofy, ktorú v súčasnosti prežíva ukrajinský ľud. Stal sa rukojemníkom štátneho prevratu a zločinného režimu svojich západných pánov, výmenným tromfom pri realizácii ich krutých, zištných plánov.

Pre nás v Rusku je pamiatka obrancov vlasti posvätná, uchovávame ju vo svojich srdciach. Vzdávame hold účastníkom odboja, ktorí statočne bojovali proti nacizmu, a vojakom spojeneckých armád Spojených štátov, Veľkej Británie a ďalších krajín. Spomíname a pripomíname si hrdinský čin čínskych bojovníkov v boji proti japonskému militarizmu.

Som presvedčený, že skúsenosť solidarity a partnerstva za roky boja so spoločnou hrozbou je naším neoceniteľným dedičstvom. Silná podpora je dôležitá práve teraz, keď nezvratný posun k spravodlivejšiemu multipolárnemu svetu založenému na princípoch dôvery a nedeliteľnej bezpečnosti, rovnaké príležitosti pre originálny a slobodný rozvoj naberajú na sile všetky krajiny a národy.

Je veľmi dôležité, že sa tu dnes v Moskve zišli vedúci predstavitelia Spoločenstva nezávislých štátov. Vnímam to ako prejav vďačnosti za hrdinský čin našich predkov: Spoločne bojovali a spoločne zvíťazili – všetky národy ZSSR prispeli k spoločnému víťazstvu.

To si budeme vždy pripomínať. Sklánime hlavy pred blahou pamiatkou všetkých, ktorých životy si vojna vyžiadala, pred pamiatkou synov, dcér, otcov, matiek, dedov, manželov, manželiek, bratov, sestier, príbuzných a priateľov.

Je vyhlásená minúta ticha.

(Minúta ticha.)

Vážení občania Ruska!

Bitky rozhodujúce o osudoch našej vlasti boli vždy národné, národné a sväté. Sme verní odkazu našich predkov, hlboko a jasne chápeme, čo to znamená byť hoden vrcholu ich vojenských, pracovných a morálnych úspechov. Sme hrdí na účastníkov špeciálnej vojenskej operácie. Každý, kto bojuje na frontovej línii, kto aj pod paľbou zachraňuje ranených. Nič nie je teraz dôležitejšie ako vaše bojové akcie.

Na vás závisí bezpečnosť našej krajiny, budúcnosť našej štátnosti a nášho ľudu. Plníte svoju vojenskú povinnosť so cťou, bojujete za Rusko. Vaše rodiny, deti a priatelia stoja za vami. Čakajú na vás. Som si istý, že cítite ich bezhraničnú lásku.

Celá krajina sa zhromažďuje na podporu našich hrdinov. Všetci sú pripravení pomôcť a modlia sa za vás.

Súdruhovia! Priatelia, milí veteráni!

Dnes každá rodina uctieva veteránov Veľkej vlasteneckej vojny, spomína na svojich príbuzných, na svojich hrdinov, pokladá kvety k vojnovým pomníkom.

Stojíme na Červenom námestí, na pôde, ktorá pripomína bdelých Jurija Dolgorukého a Dmitrija Donského, Mininovu a Požiarskeho domobranu, vojakov Petra Veľkého a Kutuzova, prehliadky z rokov 1941 a 1945.

Dnes sú účastníkmi špeciálnej vojenskej operácie kádre ozbrojených síl a tí, ktorí vstúpili do ozbrojených síl počas čiastočnej mobilizácie, vojaci Luhanského a Doneckého zboru, mnoho dobrovoľníckych bojových jednotiek, príslušníci Ruskej gardy, ministerstva vnútra, FSB, ministerstva pre mimoriadne situácie a ďalších špeciálnych služieb a agentúr.

Zdravím vás, priatelia! Zdravím všetkých, ktorí bojujú za Rusko na bojisku, ktorí sú teraz v službe.

„Počas Veľkej vlasteneckej vojny naši hrdinskí predkovia dokázali, že nie je nič silnejšie, mocnejšie a spoľahlivejšie ako naša jednota. Na svete nie je nič silnejšie ako naša láska k vlasti.

Za Rusko! Za naše udatné ozbrojené sily! Za vieru vo víťazstvo! Hurá!

__________________________________________________

Redakcia HD uverejnila prejav Vladimíra Putina bez jediného zásahu a tak, ako mnohé iné svetové médiá, ale aj zdroj textu parlamentnilisty.cz, si tak plní svoju spravodajskú povinnosť.

Zelenskyj dostal sám seba do pasce
Zelenskij zjavne do pasce ulovil sám seba. Ukrajina totiž nie je pripravená na protiofenzívu, ale nemá inú možnosť. Takto západné médiá opisujú situáciu ukrajinských ozbrojených síl a Vladimira Zelenského pred pravdepodobným útokom v oblastiach... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik