Nové pravidlo Európskej únie – drž hubu a krok
09 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Únia v Bruseli pripravuje zmeny v systéme prijímania rozhodnutí. Informuje o tom portál euractiv.eu. Podstatou je, že má zaniknúť právo veta zo strany jednotlivých štátov a má sa rozhodovať kvalifikovanou väčšinou. Teda inak napísané - štát, ktorý nesúhlasí s navrhovaným opatrením, môže iba tak nesúhlasiť a byť ticho, ono sa aj tak prijme.

Rozhodovanie kvalifikovanou väčšinou totiž údajne môže zrýchliť procesy pri spoločných postupoch bloku. Výhodu v ňom však majú ľudnatejšie krajiny.

Reforma hlasovania

Deväť členských krajín EÚ požiadalo podľa euractiv.euo reformy v rozhodovaní o spoločnej zahraničnej politike a obrane v Európskej únii. "Iniciatívu spustila takzvaná skupina priateľov (Group of Friends) – Belgicko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko, Slovinsko, Španielsko a Taliansko."

Strata možnosti ovplyvniť hlasovanie v týchto sektoroch

Komisia navrhuje prechod k väčšinovému hlasovaniu napríklad v daňových otázkach. Jednomyseľnosť pri rozhodovaní o daňových otázkach v Rade EÚ by postupne mala nahradiť kvalifikovaná väčšina."Cieľom je zrýchliť rozhodovanie najmä v spojitosti s ruskou vojnou na Ukrajine a narastajúcim počtom medzinárodných výziev, ktorým EÚ čelí. Predchádzajúce pokusy o zmenu systému rozhodovania neprešli." Píše euractiv eu.

Kvalifikovaná väčšina predstavuje súhlasné stanovisko 15 z 27 členských krajín EÚ, ktoré zároveň zastupujú viac než 65 percent z približne 450 miliónov obyvateľov Únie. Je to výhoda pre Francúzsko a Nemecko, najľudnatejšie členské krajiny.

Vyblokovať tých, ktorí majú iný názor

Cieľom je zjavnež zabrániť aktivitám krajín ako Maďarsko, ktoré častokrát spoločný postup Únie blokujú pre vlastný vnútropolitický prospech či iný dôvod.

"Rokovania o zmenách v oblasti rozhodovania sa môžu začať, ak ich odsúhlasí jednoduchá väčšina, čiže 14 z 27 členských krajín. Akákoľvek výsledná dohoda si však vyžaduje jednohlasný súhlas či ratifikáciu všetkých 27 krajín. V niektorých krajinách by sa muselo dokonca uskutočniť referendum." pripomína na záver euractiv.eu.

V Spojených štátoch pomemovali dôvod prepustenia Carlsona z Fox News
Americký novinár Hinkle: Carlson bol prepustený kvôli jeho postoju k Ukrajine a Zelenskému Televízny moderátor Tucker Carlson bol vyhodený z Fox News pre jeho postoj k Ukrajine a Volodymyrovi Zelenskému, uviedol na Twitteri americký novinár... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik