Do Nemecka už len s kontrolami na hraniciach - čoskoro
10 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Nemecko chystá obnovenie kontrol na hraniciach, informuje v predstihu web novinky.cz. Nemecko totiž kvôli silnejúcemu prílivu migrantov pravdepodobne obnoví stále hraničné kontroly na hraniciach so všetkými susedmi, vrátane Česka. Naznačuje to interný dokument úradu spolkového kancelára Olafa Scholza, ktorého obsah unikol do médií.

Dokument je návrhom uznesenia zo schôdzky Scholza so všetkými 16 krajinskými premiérmi, ktorá sa uskutoční v stredu v Berlíne a ktorej témou má byť práve migrácia. Na zavedenie stacionárnych kontrol tlačia niektoré spolkové krajiny, ktoré považuú situáciu za alarmujúcu, pretože prestávajú nápor utečencov zvládať. Mestám vraj dochádzajú ubytovacie kapacity a hlasno volajú po dotáciách zo spolkovej pokladne.

Výnimkou je Bavorsko

O obnovenie kontrol sa usiluje najviac Sasko a Brandenbursko. Naopak Bavorsko ich zatiaľ nepožaduje, čo v utorok potvrdil zemský premiér Markus Söder na tlačovej konferencii s českým premiérom Petrom Fialom v Regensburgu. Söder to zdôvodnil okrem iného tým, že Česko si samo dobre chráni svoje hranice. Ďalším dôvodom je potom to, že Bavorsko vykonáva v pohraničí skryté náhodné kontroly.

Nemecko je v úzkych

Návrh uznesenia sa na jednej strane hlási k záväzkom, ako sú humanitárna pomoc utečencom, spoločnému financovaniu vplyvu migračnej krízy na európskej úrovni, repatriačným dohodám s krajinami pôvodu migrantov a ďalším možným opatreniam ako posilnenie kapacít Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

Na druhej strane sa však v texte ukrýva oznámenie „výbušného opatrenia“, ktoré v závislosti od konkrétnej situácie počíta všade so zavedením obdobného režimu, aký dlhší čas panuje na hraniciach Nemecka s Rakúskom. Tam stacionárne kontroly už existujú a týkajú sa všetkých prechádzajúcich áut, resp. prechádzajúcich osôb. Informuje web novinky.cz.

Nové pravidlo Európskej únie – drž hubu a krok
Únia v Bruseli pripravuje zmeny v systéme prijímania rozhodnutí. Informuje o tom portál euractiv.eu. Podstatou je, že má zaniknúť právo veta zo strany jednotlivých štátov a má sa rozhodovať kvalifikovanou väčšinou. Teda inak napísané - štát, ktorý... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme