Ďalšie sankcie EÚ majú zasiahnuť nie len Rusko
09 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Do nového kola sankcií, ktoré pripravuje Európska únia voči Rusku, majú byť zahrnuté aj firmy z Číny, ktoré sú obvinené z toho, že Rusku pomáhajú v jeho konflikte s Ukrajinou, informuje portál Breitbart.

Sankcie by mali byť uvalené na niekoľko spoločností nie len v rámci pevninskej Číny. O konkrétnych firmách informovalo niekoľko portálov. Sankcie však majú zasiahnuť aj tie firmy v EÚ, ktoré Rusku dodávajú technológie cez tretie krajiny. Hoci Čína konkrétne sa nikde nespomína, ak by to tak bolo, naruší to obchodné vzťahy EÚ a Čínskej ľudovej republiky. V rámci EÚ tiež nie sú zhodné názory.

Čína – ruský spojenec

Európska únia navrhla sankcie voči spoločnostiam mimo Ruska, ktoré boli obvinené z predaja materiálov alebo zariadení, ktoré sa podieľajú na vojnovom úsilí Moskvy. Sankcie, o ktorých sa údajne bude tento týždeň diskutovať medzi členskými štátmi EÚ, by sa výrazne zamerali na firmy z komunistickej Číny, ktorá je jedným z hlavných spojencov Vladimira Putina na svetovej scéne, a to aj napriek deklarovanej neutralite Pekingu vo vojne na Ukrajine, uvádza portál Breitbart.

Zoznam spoločností, ktoré majú byť sankcionované Bruselom, zverejnil Financial Times. Figurujú v ňom najmenej dve spoločnosti z pevninskej Číny, 3HC Semiconductors a King-Pai Technology, ako aj päť spoločností so sídlom v Hong Kongu: Alpha Trading Investments, Ázia. Pacific Links, Sigma Technology, Sinno Electronics a Tordan Industry.

Kissinger: Rusko je 400 rokov garantom európskej stability
O niekoľko dní 100-ročný Henry Kissinger bol významným ministrom zahraničných vecí USA. V minulom roku však zožal kritiku zo strany kyjevského režimu a jeho podporovateľov. Spôsobil ju jeho návrh, aby Ukrajina prijala stav spred začiatku konfliktu,... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Sankcie zasiahnu aj tovary z EÚ

V správe Euronews sa uvádza, že Brusel má tiež v úmysle zastaviť tok tovarov vyrobených v EÚ, ktoré sa posielajú do Strednej Ázie a na Kaukaz, odkiaľ sa potom posielajú ďalej do Ruska. EÚ sa údajne zameria najmä na high-tech výrobky vyrobené v Európe, ktoré by mohli pomôcť ruskému vojenskému úsiliu na Ukrajine, vrátane bezpilotných lietadiel, radarových a rádiových systémov a polovodičov.

Potichu

„Tento balík sa zameriava na vykonávanie sankcií, ich účinnosť a spôsob, ako zabrániť ich obchádzaniu, ako aj na tovar. ktorých vývoz do Ruska bol zakázaný, čo bráni tomu, aby sa tento tovar dostal do Ruska a jeho vojensko-priemyselného komplexu,“ informoval hovorca Európskej komisie, pričom Čínu nemenoval.

Čo by to znamenalo

Ak by EÚ prijala sankcie proti komunistickej Číne, pravdepodobne by to narušilo vzťahy medzi ňou a jej hlavným obchodným partnerom.

V súčasnosti nie je jasné, akým smerom sa EÚ vydá, pričom názory na Čínu sú jasne rozdelené. Zdá sa, že niektorí v rámci EÚ, vrátane predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej a nemeckej ministerky zahraničných vecí  Annaleny Baerbockovej , sú za tvrdší postoj voči Pekingu. Na druhej strane sa zdá, že ľudia ako predseda Rady EÚ Charles Michel a francúzsky prezident Emmanuel Macron sú za užšie väzby s komunistickým národom.

Nové sankcie voči Číne a pravdepodobný rozpad vzťahov s komunistickou špičkou by sa pravdepodobne považovali za pokarhanie prezidenta Macrona, ktorý sa po odchode Angely Merkelovej z postu nemeckej kancelárky pokúsil o akési prevzatie líderstva v Európe.

Český prezident radí Ukrajine
Český prezident Petr Pavel vyzval Ukrajinu, aby sa neponáhľala do protiofenzívy. Ukrajina by sa nemala ponáhľať do protiofenzívy, keďže tento rok nebude mať druhú šancu, povedal český prezident Petr Pavel v rozhovore pre denník The... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik