Súhrn medzinárodného spravodajstva - 8. mája
08 | 05 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Poobedný súhrn správ zo zahraničia

PRAHA - Úcta padlým by sa nemala stať obeťou dnešných nadšených šíriteľov ruskej propagandy. Ich aktivity nemajú s pietou nič spoločné a sú skôr zneuctením pamiatky padlých. Pri príležitosti 78. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe to na Národnom pamätníku Vítkov v Prahe povedal český prezident Petr Pavel.

PRAHA - Český prezident Petr Pavel v pondelok vymenoval šéfa Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michala Koudelku do hodnosti brigádneho generála. Jeho predchodca Miloš Zeman to sedemkrát odmietol.

PRAHA - Počty nelegálnych migrantov nie sú tak vysoké, aby bol dôvod na zavádzanie opatrení. Reagoval v pondelok český premiér Petr Fiala na návrh ministrov vnútra nemeckých spolkových krajín Brandenbursko a Sasko na dočasné zavedenie kontrol s Českom a Poľskom.

KYJEV/ODESA - Ukrajina v pondelok ráno potvrdila ruské útoky na viacero ukrajinských miest vrátane Kyjeva a Odesy. Vo vzdušnom priestore nad Kyjevom objavili a zostrelili 30 bezpilotných lietadiel, uviedla ukrajinská armáda.

Panika v USA: Bankrot a pád všetkého
Už prvého júna môžu mať Spojené štáty problém s financovaním. Dosiahnu totiž dlhový strop a zatiaľ sa zákonodarcovia nie a nie zhodnú o navýšení. Biely dom už varuje, čo by sa stalo, keby k platobnej neschopnosti USA došlo. Išlo by v zásade o... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

BRUSEL - Členské krajiny Európskej únie budú v priebehu tohto týždňa diskutovať o 11. balíku sankcií v súvislosti s ruskou vojnou voči Ukrajine. Mali by postihnúť niektoré krajiny a spoločnosti z tretích krajín, ktoré pomáhajú obchádzať sankcie EÚ.

BERLÍN - Francúzsky prezident Emmanuel Macron absolvuje v júli svoju prvú štátnu návštevu Nemecka, oznámili v pondelok Berlín i Paríž. Macron bude v Nemecku od 2. do 4. júla na pozvanie tamojšieho prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Pôjde o prvú štátnu návštevu francúzskeho prezidenta v Nemecku za 23 rokov.

VARŠAVA - Poľsko kritizovalo v pondelok manéver ruskej stíhačky, ktorá sa nad Čiernym morom priblížila nebezpečne blízko k hliadkujúcemu poľskému lietadlu. Rusko sa takýmito incidentmi snaží len odpútať pozornosť od zlyhaní vo vojne na Ukrajine a spraviť dojem na obyvateľov Ruska, uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

DUBAJ - Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v nedeľu v saudskoarabskej Džidde rokoval so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. S predstaviteľmi Indie a Spojených arabských emirátov (SAE) tiež hovorili o bezpečnosti a prosperite Blízkeho východu.

PEKING - V pondelok sa vrátila na Zem čínska kozmická loď, ktorá na obežnej dráhe strávila 276 dní. Úlohou prelomovej misie bolo testovanie znovupoužiteľných vesmírnych technológií, uviedli čínske štátne médiá.

České súdy povedali, aké nadávky Ukrajincom aj Rusom sú už trestné
V Česku za rok od ruského útoku na Ukrajinu padlo celkom deväť právoplatných rozsudkov kvôli nenávistným útokom na Ukrajincov, ale aj na Rusov. Súdy stanovili hranicu, kedy nadávky a útoky voči nim sú už trestné. Najvyššie štátne zastupiteľstvo... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik