NATO nelení a hliadkuje
09 | 05 | 2023 I Milan Laca

NATO zvýšilo pripravenosť svojej misie „leteckej polície“ nad Čiernym morom.

NATO zvýšilo pripravenosť v súvislosti so sprevádzaním poľského vojenského lietadla ruskou stíhačkou nad morom. Informovala o tom agentúra Reuters .

Zbystrili pozornosť

Lietadlá misie leteckej polície NATO uviedli do stavu vyššej pohotovosti v dôsledku nebezpečného správania sa ruského vojenského lietadla v blízkosti poľského vojenského stroja z Frontexu nad Čiernym morom pri pobreží Rumunska. Píše agentúra, s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa aliancie. Predstaviteľ NATO poznamenal, že aliancia "zostáva ostražitá", ale odmietol to ďalej komentovať a odkázal novinárov na poľskú vládu.

Riskantný konflikt v oblakoch nad Čiernym morom
Ruská stíhačka nad Čiernym morom nebezpečne prekrížila letovú dráhu poľskému lietadlu. Správu priniesol web novinky.cz. Ruská stíhačka Su-35 sa nad Čiernym morom niekoľkokrát nebezpečne priblížila k lietadlu poľskej pohraničnej stráže, ktorý v... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Rusi robili problémy

Rumunské ministerstvo obrany informovalo, že 5. mája nad Čiernym morom ruská stíhačka Su-35 sprevádzala poľské lietadlo L410 Turbolet, hliadkujúce v medzinárodnom vzdušnom priestore. Ministerstvo obrany tvrdí, že manévre ruskej stíhačky "spôsobili zvýšenú úroveň turbulencií a viedli k vážnym ťažkostiam pri riadení poľského lietadla". V správe sa uvádza, že poľskej posádke sa „po počiatočnej strate výšky podarilo vyrovnať lietadlo“ a bezpečne pristáť. Členovia poľskej posádky sa pri incidente nezranili.

Čo tam robia

V súčasnosti sú v Rumunsku na rotačnom princípe v rámci misie NATO „vzdušná polícia“ nasadené štyri eurofightery talianskych vzdušných síl a osem F-16 španielskych vzdušných síl. Pomáhajú rumunským letcom pri hliadkovaní vo vzdušnom priestore krajiny.

Kissinger: Rusko je 400 rokov garantom európskej stability
O niekoľko dní 100-ročný Henry Kissinger bol významným ministrom zahraničných vecí USA. V minulom roku však zožal kritiku zo strany kyjevského režimu a jeho podporovateľov. Spôsobil ju jeho návrh, aby Ukrajina prijala stav spred začiatku konfliktu,... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik