Kissinger: Rusko je 400 rokov garantom európskej stability
08 | 05 | 2023 I Eka Balašková

O niekoľko dní 100-ročný Henry Kissinger bol významným ministrom zahraničných vecí USA. V minulom roku však zožal kritiku zo strany kyjevského režimu a jeho podporovateľov. Spôsobil ju jeho návrh, aby Ukrajina prijala stav spred začiatku konfliktu, alebo aby sa vzdala nároku na Krym a poskytla autonómiu Donecku a Luhansku.

Kissinger vidí nádej v Číne, ktorá by mohla do konca roka reálne sprostredkovávať mierové rokovania. Niekdajší minister zahraničia USA si tiež vie predstaviť, že by bol poradcom pri rokovaniach, ak by ho o to požiadal Biden. Zatiaľ však USA nevyzerá na to, že by podporovali mierové riešenia, skôr naopak. Kissinger sa však obáva, že ak sa nezačne rokovať o mieri, prinesie to len ďalšiu eskaláciu napätia. Navyše varuje pred tým, že vojenské spojenectvo Číny a Ruska by pre Európu znamenalo problém a pripomína tiež, že Rusko je po storočia garantom rovnováhy na európskom kontinente. V tejto súvislosti vidí aj členstvo Ukrajiny v NATO, ako nerozumnú. Naopak, čínsky minister zahraničia je až do piatka na sérií návštev po západnej Európe.

Nádej v Číne

Kissinger pre CBS News povedal, že konflikt na Ukrajine sa možno blíži k bodu obratu a že mierové rokovania sprostredkované Čínou by sa mohli začať do konca roka 2023.

"Teraz, keď do rokovaní vstúpila Čína, to podľa mňa vyvrcholí do konca roka,"povedal 99-ročný diplomat v nedávnom televíznom rozhovore. Koncom roka tak budeme hovoriť nie len o vyjednávacích procesoch, ale o reálnych mierových rokovaniach.

Odznela tiež otázka, či by letel do Moskvy na rokovania s Vladimírom Putinom, ak by ho o to požiadal americký prezident. Kissinger je prístupný k takémuto návrhu, no skôr len ako poradca, nie, ako aktívny účastník dialógu.

screenshot videa youtube | Henry Kissinger

Čína ako mierotvorca

Čína sa ako možný sprostredkovateľ mierových rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom predstavila už vo februári, no jej plán USA a EÚ odmietli. Ruský prezident však niektoré z dvanástich bodov považuje za zhodné s pozíciou Moskvy. Volodymir Zelenskyj nemieni robiť kompromisy a kontakty s Kremľom zakázal ešte na jeseň. Jeho postoj je jednou z prekážok pre hocikoho, kto by sa snažil o mierové riešenia konfliktu.

Ukrajinská taktika - atentáty? Útok na ruského spisovateľa
Významný ruský nacionalistický spisovateľ a armádny veterán Zachar Prilepin bol v sobotu zranený pri výbuchu auta v regióne Nižný Novgorod, uviedla ruská štátna tlačová agentúra Tass. Z útoku Rusko obviňuje Ukrajinu a Západ, píše The... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Zástupný konflikt

Podľa Ruska ide o zástupnú vojnu medzi ním a NATO. Ruský minister zahraničia v piatok prehlásil, že Zelenského z rokovaní vynechajú, keďže „je bábkou v rukách Západu, budeme rokovať priamo s jeho pánmi". Naopak Joe Biden tvrdí, že je len na Ukrajine, kedy sa bude usilovať o mier. USA však Zelenského k mieru nijako nepovzbudzujú. Naopak - Biden naopak ponúkol, že USA budú Ukrajine aj naďalej dodávať zbrane.

Dokedy?

Biden tvrdí, že zbrane budú dodávať dovtedy, kým to bude na dosiahnutie vojenských cieľov Zelenského, potrebné. Jedným z tých cieľov je navrátenie Krymu, ktorý je od r. 2014 ruským územím, Ukrajine. Šanca, že sa tak stane, je však podľa amerických vojenských predstaviteľov mizivá.

Moskva opakovane uviedla, že je otvorená rokovaniam s Kyjevom. Ukrajina však podľa Moskvy musí uznať realitu nového štatútu regiónov Donecka, Luhanska, Chersonu a Záporožia ako súčastí Ruska. V opačnom prípade, ako uviedol Kremeľ, Rusko konflikt vyrieši vojenskými prostriedkami.

Pokračovanie = eskalácia

Bývalý minister zahraničných vecí sa minulý rok vyslovil, že konflikt na Ukrajine treba ukončiť rokovaniami. Predlžovanie nepriateľských akcií by podľa neho znamenalo eskaláciu napätia. Zároveň uviedol, že „NATO by nemalo robiť ústupky Rusku a Moskva by nemala mať z vojenskej operácie žiadny prospech”. Kissinger naznačil, že krízu na Ukrajine mohla vyprovokovať neuvážená politika USA a NATO. Politiku Washingtonu v súvislosti s členstvom Kyjeva v aliancii označil za nerozumnú.

AK CHCE HEGER „VEDÚCU ÚLOHU USA“, NEHOVORÍ ANI V MENE SLOVENSKA, ANI V MENE EURÓPY!
Ak vás bude niekto zasa strašiť, že po nástupe opozície k moci hrozí zmena zahraničnopolitickej orientácie Slovenska (čo nemá oporu v realite), tak mu pokojne odpovedzte, že súčasná garnitúra ju už zmenila: z proeurópskej na proamerickú. Takto... Čítať ďalej
24 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Rusko vidí ako „predvoj“ Číny v Európe

Podľa bývalého ministra zahraničných vecí USA je to potrebné urobiť, aby sa Rusko nestalo “prednou líniou Číny v Európe”, povedal Kissinger v júni minulého roku v rozhovore pre britský denník The Sun. Poznamenal, že otázkou teraz bude, ako sa vojenská akcia na Ukrajine skončí.

“Po nej musíme nájsť miesto pre Ukrajinu a musíme nájsť miesto pre Rusko, ak nechceme, aby sa Rusko stalo prvpu líniou Číny v Európe,”povedal Kissinger. Opakovane sa odvolával na článok, ktorý uverejnil v marci 2014. Uviedol v ňom, že Ukrajina, aby “prežila a prosperovala”, by nemala byť geopolitickým nástrojom boja jednej strany proti druhej, ale mala by sa stať mostom medzi nimi. Rusko by z jeho pohľadu zase malo priznať, že “pokusy urobiť z Ukrajiny satelitný štát, a tým opäť posunúť jej hranice” ho odsúdia len na opakovanie “cyklov vzájomného tlaku vo vzťahoch s Európou a USA”. Západ by zas mal pochopiť, že Ukrajina pre Rusko “nikdy nebude len jednou z cudzích krajín”, pretože dejiny oboch krajín sú “úzko prepojené”.

Kissinger koncom mája 2022 na Svetovom ekonomickom fóre v Davose povedal, že myšlienka, aby Ukrajina zostala neutrálna, jedna z požiadaviek Moskvy pri rokovaniach s Kyjevom, a stala sa “mostom” medzi Východom a Západom, už neexistuje.

Rusko je garant rovnováhy

Bývalý šéf ministerstva zahraničných vecí predtým vyzval Západ, aby upustil od svojich pokusov spôsobiť “zdrvujúcu porážku ruským silám na Ukrajine”. Rusko je podľa neho už viac ako 400 rokov neoddeliteľnou súčasťou Európy a garantom európskej štruktúry mocenskej rovnováhy, preto ho nie je možné tlačiť “do trvalého spojenectva s Čínou”. Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v pondelok začína návštevu troch európskych krajín. Návšteva Nemecka, Francúzska a Nórska potrvá až do piatka.

"Na pozvanie nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, francúzskej ministerky zahraničných vecí Catherine Colonnovej a nórskej ministerky zahraničných vecí Anniken Huitfeldtovej navštívi v dňoch 8. až 12. mája minister zahraničných vecí Čchin Kang Nemecko, Francúzsko a Nórsko," uviedol hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin.

Nepodceňujme manipulátorov politickej reality
Manipulácia je v sociálnej psychológii a sociológii termín, označujúci snahu ovládať myslenie druhej osoby či viacerých osôb. Na Slovensku pôsobí niekoľko manipulátorských skupín a v ich službách prakticky výhradne fungujú médiá, označujúce samé... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Ivan Brožík
 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme