Hlas naznačuje upokojenie situácie
08 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

Slovenskej politike podľa strany HLAS – sociálna demokracia zúfalo chýbajú hodnoty dnešného Dňa víťazstva nad fašizmom.

„Hovorím o úcte, dôstojnosti národnej súdržnosti a rešpektovaní historických faktov. Iba s týmito hodnotami má Slovensko nádej na lepšiu budúcnosť," povedal počas osláv štátneho sviatku v Banskej Bystrici líder HLASu Peter Pellegrini.

Úcta, dôstojnosť i národná súdržnosť sa podľa neho za vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera z politiky úplne vytratili. „Namiesto úcty k ľuďom a ich skutočným problémom priniesla vládna koalícia len zmätok a vzájomné spory. Namiesto dôstojnosti spravila z vlády a parlamentu cirkusové šapitó. A namiesto súdržnosti priniesla nenávisť a rozoštvávanie spoločnosti ako svoj jediný politický program. Takéto strany a takíto politici si ďalšiu šancu od ľudí nezaslúžia!" zdôraznil Peter Pellegrini.

Priamy vinníci

Na Slovensku podľa neho nastane vymenovaním úradníckej vlády absurdná situácia, kedy všetky strany budú zrazu opozičné. „Budeme tvrdo a dôrazne pripomínať ľuďom, kto Slovensko doviedol do dnešnej katastrofy. Za chaos, marazmus a zlo, ktoré nám predchádzajúce tri roky priniesli, sú priamo zodpovední Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík, Veronika Remišová a Eduard Heger. Nikdy na to nezabudneme!" vyhlásil Peter Pellegrini.

Upokojí sa situácia?

Od úradníckej vlády HLAS očakáva upokojenie situácie na Slovensku a návrat elementárnej politickej kultúry na úrad vlády. „Verím, že odchod neschopnej vlády Eduarda Hegera zastaví šírenie chaosu upokojí a umožní pred voľbami vychladnúť tým najhorším emóciám. Budeme môcť konečne hovoriť nielen o tom, kto je aký gauner, ale aj o tom, akú budúcnosť chceme pre našu krajinu. Práve skutočná vízia budúcnosti by mala rozhodnúť o tom, komu vo voľbách dajú ľudia dôveru. Slovensko totiž potrebuje skutočnú zmenu naliehavejšie ako kedykoľvek predtým," poznamenal Peter Pellegrini.

Úradníckej vláde HLAS nevysloví dôveru, lebo nemá mandát od ľudí. Bude však jej existenciu rešpektovať. „Na iniciatívy úradníckej vlády sa budeme pozerať jednou jedinou optikou - či ľuďom pomáhajú alebo škodia. Ak budú ľuďom pomáhať, majú podporu HLASu. Ak im budú škodiť, rozhodne ich odmietneme," ozrejmil Peter Pellegrini. 

Jasný postoj

Líder HLASu odmietol prepisovanie historických faktov len na základe aktuálnej politickej situácie. „HLAS nebude s nikým diskutovať o tom, či fašizmus bol alebo nebol zlo. Jasne hovoríme: bol a bude to zlo v akejkoľvek svojej podobe. Takisto všetkým prekrúcačom histórie pripomíname, že Slovensko od fašizmu oslobodila Červená armáda, Rumunská armáda i príslušní československého armádneho zboru. V menej úcty k desaťtisícom padlých hrdinov, ktorí pri oslobodzovaní Slovenska položili svoje životy, nespochybňujme ich hrdinstvo len preto, že sa nám to práve politicky hodí," požiadal Peter Pellegrini.