České súdy povedali, aké nadávky Ukrajincom aj Rusom sú už trestné
08 | 05 | 2023 I Ivan Mihale

V Česku za rok od ruského útoku na Ukrajinu padlo celkom deväť právoplatných rozsudkov kvôli nenávistným útokom na Ukrajincov, ale aj na Rusov. Súdy stanovili hranicu, kedy nadávky a útoky voči nim sú už trestné.

Najvyššie štátne zastupiteľstvo vhneď vlani po ruskom vpáde na Ukrajinu verejne upozornilo, nech si ľudia dávajú pozor na prejavy sympatií k Rusku ak jeho útočnej vojne. Pretože by mohlo ísť v krajnom prípade o trestné činy.

S ohľadom na vážnosť situácie sme si povedali, že je namieste, aby sme varovali občanov, že sa môžu dopúšťať trestnej činnosti,“ vysvetlil vlani na jar najvyšší prokurátor Českej republiky Igor Stříž, že úrady po prejavoch nenávisti pôjdu.

Súdy právoplatne potrestali deväť takýchto prípadov

V jednom z nich páchateľ nahrával na facebooku videá av tričku s portrétom Vladimíra Putina si prial, nech Rusko už čoskoro dobyje Ukrajinu. Ďalší chválil ruského prezidenta, že je borec. A trest dostala aj žena, ktorá vzala na Ukrajincov sekáčik.

Český portál Seznam Zprávy informuje o tom čo je za hranicou zákona. Ukazuje sa, že medzi potrestanými nie sú len priaznivci Rusov a Vladimíra Putina. Ale aj ľudia, ktorí posielali na ruské veľvyslanectvo e-maily s ostrými vyhrážkami.

Rozsudky tiež ukazujú, ako sa líši pohľad súdov na podobné prečiny: niektorí sudcovia sa uspokoja s pokutou, iní rovno dávajú podmienené tresty.

1. V nepríčetnom stave

Prvý príbeh má dvoch hlavných aktérov: agresívneho muža a alkohol.

V dedine za Prahou sa neskôr potrestaný muž začal v posledný aprílový deň minulého roka dobývať do jednej z tamojších budov. "Do stavu nepríčetnosti" ho podľa prokurátora dostal alkohol. Rozbil sadrokartónovú stenu, vstupné dvere a okno, vykrikoval sprosté nadávky na Ukrajincov a kričal, že za všetko môžu „ukrajinské svine, ktoré zavinili vojnu“.

Paradoxné je, že v dome v tom čase žiadni Ukrajinci neboli – konala sa tam detská oslava českých rodín. Muža, ktorý deťom hrozil podrezaním, museli spacifikovať policajti. Aj im sa vyhrážal zabitím, rovnako ako neskôr lekárom.

Za násilie proti skupine obyvateľov a za výtržníctvo dostal na súde dvadsať mesiacov väzenia.

2. Rusi, príďte
 
Foto: Česká televízia, Zoznam Správy

Je to tu, konečne, Vláďa ide, napísal tento muž na facebooku. Dostal 200 hodín verejnoprospešných prác.

V predvečer vpádu na Ukrajinu sadol mladý muž k počítaču a nahral video, ktoré potom zavesil na facebook. „Tak je to tu konečne, Vláďa (myslené ruský prezident Putin) ide, dúfajme, že dôjde až k nám... Už nás konečne oslobodí od tých svíň z Európskej únie. Ideme na to.“

A v ďalších videách pokračoval: „modlite sa za Rusko, pomáhajte ruskej armáde proti Američanom, dúfajte, že Rusko čoskoro Ukrajinu porazí…“

Celkom zverejnil štyri nahrávky trvajúce do desiatich minút. Súd pre Prahu 9 ho na sklonku minulého roka odsúdil trestným príkazom (teda bez verejného procesu) na 200 hodinám všeobecne prospešných prác. A to za trestný čin popierania a schvaľovania genocídy. Navyše mu zabavil mobil, na ktorý zverejňované videá nahrával.

Program 168 Českej televízie neskôr v odsúdenom spoznal mladíka s facebookovou prezývkou Mára Mára. Jeho profil je dnes nedostupný.

3. Vyhrážky v kebabe

Ďalším prípadom s právoplatným verdiktom je nočný konflikt v kebabe v Karlových Varoch. Vlani v júni, o pol jednej ráno, jeden z hostí nenašiel voľné miesto, pri stoloch už sedela skupina Ukrajincov.

Muž najprv jednému z nich vyčítal, že si kvôli vojnovým utečencom nemôže sadnúť. A potom mu dal päsťou. Karlovarský súd agresora, mimochodom už raz trestaného výtržníka, právoplatne potrestal pokutou 34-tisíc.

4. „Ťahajte, lebo uvidíte,“ písal Rusom

K ročnej podmienke však v jednom prípade doviedli potrestaného aj nenávistné prejavy voči Rusom.

Vlani 24. februára, keď ruské vojská zaútočili na Ukrajinu, začal písať - po mnohých pohároch - e-maily na ruskú ambasádu v Prahe. „Parchanti, si vás nájdeme, podriademe a pošleme trpaslíkovi do Moskvy. Ťahajte hneď, alebo uvidíte, čo je lynč,“ stálo v prvej, najslušnejšie formulovanej správe. Nasledujúce maily boli potom plné najhrubších vulgarít a vyhrážania sa smrťou. Písalo sa v nich aj o sťahovaní z kože zaživa alebo o rozštvorcovaní.

Autorovi e-mailov súd okrem podmienky uložil, aby prestal piť a podrobil sa liečeniu, ale mužov potom priviedli na ďalší súd aj e-maily, ktoré poslal na veľvyslanectvo ešte pred prvým odsúdením. „Zdýchnutý Rusák, dobrý Rusák,“ písal v nich.

V jednoduchej kauze, ktorú súd vyriešil trestným príkazom, padol súhrnný trest (to znamená za oba skutky) jedného roka podmienečne.

Ukrajinci odkazujú Rusom: Zažijete paniku!
Keď spustíme protiofenzívu, Rusko bude v panike! Námestník ministra obrany Volodymyr Gavrilov verí, že keď sa začne ukrajinská protiofenzíva, Rusko prepadne panike. Vyhlásil to v rozhovore pre britské noviny The Independent Určite... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Milan Laca

5. Súd: Ukrajinci sa bránia – a vy sa im vyhrážate?

Ďalší prípad sa týka známej dvojice proruských aktivistov Patrika Tušla a Tomáša Čermáka . Vlani na demonštráciách natáčali videá, na ktorých tvrdo nadávali Ukrajincom a tvrdili, že „násilie musí prísť“.

„Musíme okamžite začať konať, inak pôjdeme do hajzlu,“ zaznelo aj na nahrávkach.

Tušel sa na súde za svoje výroky ospravedlnil, Čermák priznal, že išlo o nevhodné prejavy.

„Ich trestná činnosť smerovala voči Ukrajincom, národu, na území ktorého prebieha vojna, ktorú tu rozpútalo Rusko či skôr režim vedený Vladimirom Putinom. V každom prípade ide o na európske pomery 21. storočia úplne bezprecedentnú situáciu, ktorej musia Ukrajinci proti vlastnej vôli čeliť a určite nie je na mieste, aby boli ešte cieľom hanobících k násiliu podnecujúcich útokov v demokratických krajinách, do ktorých pred vojnou utiekli, a medzi ktoré sa Česká republika radí,“ napísal do rozsudku sudca Vít Sochovský.

Tušl strávi vo väzení desať mesiacov, Čermák odišiel s rovnako dlhou podmienkou. Tušl je súdený ešte v ďalšom prípade, keď podľa obžaloby obťažoval prezidenta Českej lekárskej komory Milana Kubka kvôli jeho názorom na koronavírové opatrenia.

6. Urážal Ukrajincov a hajloval

Ďalšiemu z odsúdených – mužovi z Plzne – stačilo na rozzúrenie, keď vlani v marci počul z okna jedného domu zvolanie „Sláva Ukrajine!“ Začal veľmi sprosto nadávať a kričať, že všetkých zabije. A potom ešte trikrát zahaľoval.

Sudcovia stačili tri stránky trestného príkazu, aby opísal, čo sa stalo a rozhodol o treste: 200 hodín prospešných prác a päťtisíc pokuty.

Smrtka na korunovácii kráľa! (VIDEO)
Na korunovácii Karola III. sa objavil strašidelný hosť. Daily Mail: Na korunovácii v Londýne zbadali smrť s kosou. V sobotu 6. mája sa uskutočnila korunovácia bristského kráľa Karola III. a jeho manželky, kráľovnej Camilly. Na ceremóniu pozvali ... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Milan Laca

7. Zastupiteľ SPD by vrhal bomby

Prípad, ktorý už vlani preletel médiami: bruntálsky zastupiteľ za SPD Daniel Makay chválil na sociálnych sieťach ruského prezidenta. „Putin je jednoducho borec, verím, že sa mu podarí odzbrojiť ukrofašistov,“ písal.

Navyše Rusom poradil, ako majú Ukrajincov poraziť – bolo to vlani na jar, keď Ukrajinci umierali pri obrane svojho štátu. „Ešte zo strategického hľadiska by som použil vodíkové bomby menšie tonáže, na vyčistenie strategických území a likvidáciu útočnej vojenskej techniky. Treba naozaj zasadiť ešte tvrdší úder, pokiaľ budú ukrofašisti klásť odpor,“ napísal Makay.

Z rozsudku možno vyčítať, ako sa politik SPD obhajoval: vodíková puma by podľa neho mala byť zhodená na vojakov, nie na obývané územia. Neuspel.

"Ochrana spoločnosti pred spochybňovaním základných demokratických hodnôt a pred prejavmi, ktoré schvaľujú otvorený nevyprovokovaný vojnový konflikt (zločin proti mieru), tak prevyšuje záujem jednotlivca nad slobodou jeho prejavu," napísala do rozsudku sudkyňa Jana Janečková.

Politik zastupujúci SPD tak musel zaplatiť 45-tisíc pokút za schvaľovanie a spochybňovanie genocídy.

8. Žena so sekáčikom

V Lounoch vlani v máji napadol muž Ukrajincov. Stalo sa to zhodou okolností pri kultúrnom dome Moskva. Škrtil ho, ďalšia žena potom na Ukrajinke vytiahla sekáčik s čepeľou s dĺžkou 17 a pol centimetra.

Do toho – v prúde nadávok – kričala, že keď Ukrajinci neodídu, zabije ich.

Súd potrestal oboch rovnako: 150 hodín prospešných prác a päťtisíc pokuty.

9. Ženieme nacistami

Posledný prípad s právoplatným verdiktom je tiež prečinom od klávesnice.

Žena zo Zlínska písala po vypuknutí vojny na facebook statusy o tom, že Putin rozpútal obrannú vojnu proti NATO a Európskej únii. A mnohokrát zopakovala ruskú propagandu, že na Ukrajine vládnu nacisti, ktorí utláčajú rusky hovoriacich obyvateľov.

„Priatelia, som v poriadku! Ideme vpred, ženieme nacistami. Keď dá boh, o pár dní je Ukrajina naša,“ stálo ako popis pri fotografii ruského vojaka, ktorú žena tiež zdieľala.

Súd v tom videl prečin hanobenia národa, rasy, etnickej alebo inej skupiny osôb a tiež schvaľovania genocídy. A za primeraný trest určil osemmesačnú podmienku. Obžalovaná sa proti nej neodvolala.

Čo sa stane 17. júla 2023
Prorok-matematik Sediq Afghan predpovedal, čo sa stane 17. júla 2023. Táto osoba nie je jasnovidec, ani astrológ. Svoje predpovede nezakladá na pozíciách hviezd alebo planét. Matematické výpočty a výborná znalosť histórie mu pomáhajú vidieť... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik