Aká je šanca novej vlády získať dôveru parlamentu?
09 | 05 | 2023 I Ladislav Kováčik

RTVS informovala o vyjadreniach politológov k novej úradníckej vláde a jej šanci získať dôveru parlamentu a možnej volebnej účasti.

Politológ Jozef Lenč si myslí, že šanca novej vlády získať dôveru Národnej rady SR je minimálna. Podľa neho ju však ani nebude potrebovať. Lenč pripomenul, že nová vláda musí do 30 dní predložiť svoje programové vyhlásenie, pričom tých 30 dní uplynie v polovici alebo na začiatku júna. V tom čase by podľa Lenča už nebol priestor, kde by vláda mohla využívať to, že má dôveru parlamentu.

Ďalší politológ Michal Cirner si myslí, že členmi novej vlády budú technokrati a odborníci, teda „ľudia, ktorí rozumejú procesom riadenia alebo riadili niektoré procesy možno na nižších stupňoch ako vo vláde“. Cirner si myslí, že na tých niekoľko mesiacov by to mala byť „udržiavacia vláda“, ktorá toho vlastne už veľa ani urobiť nemôže.

Podľa Lenča sú tu aj skeptici, ktorí predpokladajú, že chaos bude pokračovať. „Môžeme sa na to dívať optimisticky, že to bude naozaj vláda odborníkov. A v neposlednom rade bude vláda môcť pripraviť rozpočet pre rok 2024 a tým uľahčiť nástup vlády, ktorá príde po voľbách,“ uviedol politológ Lenč.

Pokiaľ ide o úvahy o možnom skoršom termíne predčasných volieb, politológ Cirner tu hovorí o politikárčení a súčasti predvolebnej kampane. Aj z hľadiska lehôt či technických možností si myslí, že treba naďalej rátať s termínom na 30. septembra.

Analytik agentúry Median SK Michal Mislovič poukázal na to, že v rámci volebných modelov ľudia uvádzajú, že takmer 45 percent ich nie je rozhodnutých, koho budú voliť. Podľa Misloviča medzi nerozhodnutých patria z väčšej časti pravicoví voliči.

Mislovič tvrdí, že je veľmi ťažké povedať, komu by pomohol, prípadne uškodil skorší termín volieb. Pokročilé analýzy podľa neho ukazujú, že vyššia účasť môže byť prospešná pre vyššie volebné zisky pravicových strán. Nižšia účasť by podľa neho uškodila skôr stranám, ako je Smer-SD či Hlas-SD.

Kto bude v úradníckej vláde? Mená členov NOVÉHO KABINETU sa dostali na verejnosť
Denník Plus jeden deň informoval o menách členov budúcej úradníckej vlády, ktoré prenikli do médií. Úradnícku vládu povedie Ódor Dočasne poverená vláda na čele s Eduardom Hegerom končí a nahradí ju úradnícka vláda, na čele ktorej by mal stáť... Čítať ďalej
08 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik