Riskantný konflikt v oblakoch nad Čiernym morom
07 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Ruská stíhačka nad Čiernym morom nebezpečne prekrížila letovú dráhu poľskému lietadlu. Správu priniesol web novinky.cz.

Ruská stíhačka Su-35 sa nad Čiernym morom niekoľkokrát nebezpečne priblížila k lietadlu poľskej pohraničnej stráže, ktorý v tejto oblasti plnil bežné úlohy pre únijnú agentúru Frontex.

Velenie NATO zvýšilo stupeň pohotovosti v regióne

S odkazom na oznámenie poľskej pohraničnej stráže a rumunského ministerstva obrany o tom informoval portál Onet.pl. Spoločné stredisko pre letecké operácie NATO v španielskom Torrejóne kvôli tomuto incidentu uviedlo do pohotovosti dve španielske a dve rumunské bojové lietadlá.

Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská povedala, že ruská stíhačka bez predchádzajúceho oznámenia vletela do operačného priestoru poľského lietadla, ktorý mu stanovilo Rumunsko. Trikrát sa k poľskému lietadlu nebezpečne priblížila a stroj sa tak dostal do silných turbulencií. Jeho posádka dočasne nemala kontrolu nad lietadlom a stratila výšku.

Na menej ako päť metrov

"Ruské bojové lietadlo tiež preletelo tesne pred predkom lietadla av nebezpečnej vzdialenosti mu prekrížilo dráhu letu," uviedla Michalská. Podľa posádky sa lietadlo Su-35 priblížilo k poľskému stroju na menej ako päť metrov, poľskí piloti ale zachovali pokoj a bezpečne pristáli.

Rumunské ministerstvo obrany uviedlo, že agresívne správanie ruskej stíhačky voči neozbrojenému lietadlu plniacemu úlohy pre únijnú pohraničnú agentúru Frontex „je úplne neprípustné“. „Tento incident je ďalším dokladom provokatívneho správania Ruskej federácie v Čiernom mori,“ cituje Onet.pl z vyhlásenia rumunského rezortu obrany. Informujú novinky.cz.

Trump Orbánovi - "bojujeme proti barbarom"
Donald Trump: Viktor Orbán je skvelý vodca. Tak znie titulok na maďarskom webe tenyek.hu. "Pokračujte v boji" – vyzval bývalý americký prezident Donald Trump vo video správe zaslanej na konferenciu CPAC Hungary 2023. Trump podľa zdroja najprv... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik