Poliakom sa "oplatilo" odmietnuť ruskú ropu
07 | 05 | 2023 I Milan Laca

Zákaz ruskej ropy stojí poľský PKN Orlen 27 miliónov dolárov denne.

Zákaz dodávok surovej ropy z Ruska stojí najväčšiu poľskú rafinériu ropy PKN Orlen približne 27 miliónov dolárov denne, povedal pre Financial Times výkonný riaditeľ skupiny Daniel Obaitek. Dodal, že spoločnosť stále využíva ropu z ropovodu Družba na zásobovanie rafinérie v českom Litvínove.

"Náhradná" ropa je drahšia

„Úplná náhrada ruskej ropy si vyžaduje zlepšenú logistiku dodávok, na ktorej pracujeme s českou vládou,“ povedal manažér. Obaitek vysvetlil súčasné straty rozdielom v nákladoch medzi ruským palivom z potrubia a drahšími alternatívnymi zdrojmi. Je to asi 30 dolárov za barel.

Trump Orbánovi - "bojujeme proti barbarom"
Donald Trump: Viktor Orbán je skvelý vodca. Tak znie titulok na maďarskom webe tenyek.hu. "Pokračujte v boji" – vyzval bývalý americký prezident Donald Trump vo video správe zaslanej na konferenciu CPAC Hungary 2023. Trump podľa zdroja najprv... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Rusi nespia

Podľa Daniela Obaiteka, ruské ropné spoločnosti stále „zaplavujú Európu ropnými produktmi“, napriek obmedzeniam EÚ. Zároveň  však neposkytol konkrétne dôkazy o porušení sankcií, poznamenáva denník.

Nemecko myslí na seba

Okrem toho kritizoval nemeckých producentov, ktorí podľa jeho názoru, čoskoro plánujú získať prístup k reexportovanej ruskej rope. „Nemecká strana by sa mala zamyslieť nad morálnymi dôsledkami toho, čo robí. Veľmi nás zaujíma nemecký trh, najmä preto, že ho poznáme. Máme tam už 600 staníc, ale nezastavíme sa tam a môžeme ponúknuť alternatívu k diverzifikácii pre nemecký sektor rafinácie ropy,“ povedal Obaitek.

Snahy Varšavy

Kommersant už dávnejšie informoval o pokusoch Varšavy dosiahnuť sankcie proti ropovodu Družba, s cieľom ukončiť zmluvy s Ruskom bez sankcií. Keďže Orlen nedosiahol to, čo chcel, chystal sa zažalovať ruských dodávateľov.

Všetci ste hlupáci, len ja som... Biden
Na USA sa valí pohroma za pohromou – vďaka prezidentskému systému to má vo veľkej miere na svedomí práve 80-ročný Joe Biden. Ani jeho vek, ani všetko dianie mu však nebránia, aby sa opätovne uchádzal o prezidentský úrad. Hoci má Biden cez 80, sám... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik