Jadrová elektráreň v Záporoží- extrémne riziko havárie
07 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) znepokojuje napätá situácia okolo jadrovej elektrárne Záporožie na Ukrajine, ktorá je blízko frontu. Situácia je čoraz nepredvídateľnejšia a riziko nebezpečenstva v Rusmi okupovanej jadrovej elektrárni sa zvyšuje, uviedol dnes šéf MAAE Rafael Grossi. Informuje web orf.at.

"Som mimoriadne znepokojený veľmi skutočnými bezpečnostnými rizikami," varoval v správe o stave elektrárne Grossi. "Musíme konať hneď, aby sme zabránili hroziacej vážnej jadrovej nehode."

Havária sa dá predpokladať

Promoskovská administratíva v regióne Záporoží podľa orf.at ohlásila evakuáciu vrátane mesta Enerhodar, kde žije väčšina personálu jadrovej elektrárne. Zamestnanci tam podľa Grossiho zostávajú, no situácia je pre nich a ich rodiny „stále napätejšia, nervy drásajúca a náročná“. Podľa MAAE môže permanentný stres viesť k chybám a haváriám v jadrových elektrárňach.

Musí prísť dohoda

Grossi zase vyzval na dohodu medzi Ukrajinou a Ruskom o ochrane jadrovej elektrárne pred útokmi. Pôvodne sa Moskva k plánu stavala pozitívne, Kyjev bol skeptický, pretože nepočítal s ruským stiahnutím sa z elektrárne.

Masívny útok na Krym
Ukrajina zaútočila s viac ako desiatimi dronmi na Krym, hlási podľa spravodajského webu agentúry ČTK novinky.cz Krymská okupačná správa. Informácia sa odvoláva na agentúru Reuters. Ukrajina zaútočila viac ako s desiatkov dronov na Ruskom anektovaný... Čítať ďalej
07 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme