Zas sa hádže o zem
07 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Obdobie vzdoru sa u dieťaťa môže objaviť v období jeden a pol až piatich rokov. Je normálnou súčasťou vývojového štádia človeka. Ak však trucovitý „a priori“ (čisto rozumovo) vzdor, obvyklý a prijateľný u batoliat, pretrváva v človeku aj vo veku 50 rokov, ide zjavne o niečo ojedinelé, výnimočné, pozoruhodné. O patologický jav.

Najnedôveryhodnejší slovenský politik (podľa agentúry Focus z februára 2023) a politik, ktorého strana by v súčasnosti horko ťažko preliezla cez hranicu zvolitelnosti do parlamentu, má tú drzosť oháňať sa „svojimi voličmi“ pri kladení si požiadaviek o riešení štátoprávnej krízy na Slovensku. Slovo „oháňať“ sa je v tomto prípade eufemizmus pre trefnejší výraz – vydierať. Ale – trápne a smiešne vydierať. O to však intenzívnejšie. Vzdorovať ako batoľa, ktoré ešte nemá toľko rozumu a skúseností, aby čo i len tušilo, prečo to vlastne robí a čo je v konečnom dôsledku preň dobré a čo zlé.

Ako fracek

Politik, ktorému všetci čo len trochu samostatne mysliaci členovia sekty zmizli z jeho vplyvu, aby sa rozplynuli v projekte s názvom Demokrati a následne sa ako politickí bezdomovci vrátili do parlamentu, príde ešte aj o svojho najvernejšieho korunného princa, ktorého fakt už nikde nechcú, pretože v parlamente je iba náhradníkom za tých, ktorí sa tam o pár dní vrátia. Tak tento „fracek“, ako už mnohí pomenovali jeho správanie, sa tu bude hádzať o zem, s čím on súhlasiť bude a za akých podmienok. A bude si stanovovať podmienky, ako a kto a prečo a načo a s kým áno a s kým nie. Veď to je totálny absurdistan.

Mandát ako prázdna fráza

Toto sme ich naučili, toto sme im dovolili. Namiesto toho, aby sme ich poučili o tom, že moc sme im iba delegovali a nie darovali. Ani on to doteraz nepochopil. Oháňa sa „mandátom“ ale mandát je iba niečo ako splnomocnenie, nie odovzdanie svojprávnosti do rúk „Božích“, pardon, do úst politikových. Po zemi behalo už veľa malých samozvaných „bôžikov“, mnohí z nich skončili v blázincoch, niektorí v iných nápravných zariadeniach a daktorí aj horšie. To sú destinácie, o ktorých má ešte právo rozhodovať on sám, alebo vecne príslušné štátne inštitúcie. Ostatné je na občanoch tohto štátu.

Napoleonský komplex

Jedinci s touto dispozíciou majú predpoklady k prehnanému vynahradzovaniu si ich životnej traumy (je úplne jedno akej, môže to byť aj neuznanie v detstve zo strany najbližších) nadmerne útočným, nepriateľským, až hádavým správaním sa v ich medziľudských vzťahoch.Napoleonský komplex motivuje aj k iným než násilným sklonom v správaní. Takáto osoba môže byť takmer donútená ospravedlňovať a vynahradzovať si svoje nízke sebavedomie stanovením sama sebe veľmi vysokých a ambicióznych cieľov.

O myšiach a ľuďoch

Príkladom jedinca s napoleonským komplexom je aj postava Curleyho v Steinbeckovom diele O myšiach a ľuďoch , kde si Curley svoj komplex vybíja bitkami s vyššími mužmi (napr. s Lennym). Bežné sú aj prípady politikov, u ktorých sa objavuje časté agresívne a hádavé správanie a pocit nadradenosti.

V iných prípadoch môže kompenzácia nadobudnúť viac komplikovaných, alebo symbolických podôb. Ľudia s Napoleonským komplexom môžu napríklad ašpirovať na vysokú pracovnú pozíciu. Jednoducho sa môžu správať ako dominantnejší jedinci, asertívne, alebo dokonca arogantne. Pre niektorých môže byť riešením výnimočná potreba moci.

Lenže je tu jedno veľké lenže

Lenže, raz sa každý Napoleon ocitne na poli pri Waterloo, kde sa proti nemu zjaví „nejaký“ Wellesley Arthur Wellington: "Bitka pri Waterloo bola vyhraná na ihriskách Etonu."

Kúpené vzdelanie je iba papier, možno menej, ako ten toaletný

Ono je to naozaj všetko o poctivom, nie kúpenom vzdelaní.

Eton College je chlapčenská internátna škola v Etone, v mestečku pri Windsore, od ktorého ho oddeľuje len rieka Temža. Školu založil v 15. storočí kráľ Henrich VI. Etonská škola je jedna z najelitnejších vo Spojenom kráľovstve, o čom svedčí aj to, že Británii dala – okrem už spomenutého Wellingtona a iných osobností verejného života – 19 premiérov, vrátane nedávneho premiéra Davida Camerona. Študovali na nej tiež princovia William a Harry z britskej kráľovskej rodiny.

Treba ešte niečo dodávať k téme „zas sa hádže o zem?“

Chmelár: SKUTOČNÁ HLAVA ŠTÁTU BY ZOSTALA V TEJTO CHVÍLI S VLASTNÝM ĽUDOM
NEVYRUŠUJTE, TU SME PRI KORUNOVÁCII! Naše médiá dnes priniesli bombastický, ale skreslený obrázok o dnešnej ceremónii v Londýne. Skonštatoval to na sociálnej sieti historik a politológ Eduard Chmelár. Názor Eduarda Chmelára prinášame v plnom... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik