Ukrajinská taktika - atentáty? Útok na ruského spisovateľa
08 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Významný ruský nacionalistický spisovateľ a armádny veterán Zachar Prilepin bol v sobotu zranený pri výbuchu auta v regióne Nižný Novgorod, uviedla ruská štátna tlačová agentúra Tass. Z útoku Rusko obviňuje Ukrajinu a Západ, píše The Guardian.

Zacharovová pritvrdila

Tass s odvolaním sa na zdroj z pohotovostných služieb uviedla, že spisovateľovo auto bolo vyhodené do vzduchu. "Prežil, bol však zranený a je pri vedomí," uviedol zdroj. Žiadne ďalšie podrobnosti neboli bezprostredne k dispozícii.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová napísala v Telegrame: "Fakt sa naplnil: Washington a NATO živia ďalšiu medzinárodnú teroristickú bunku – kyjevský režim."

Povedala, že je to "priama zodpovednosť USA a Británie", ale neposkytla žiadne dôkazy na podporu obvinenia. „Modlíme sa za Zachara,“ dodala.

Jedna osoba zahynula

Podľa ruského ministerstva vnútra zahynula v aute jedna osoba. "Cestoval so svojou rodinou", informovali ruské úrady. Podľa agentúry Agence France-Presse má Prilepin zranené nohy.

"Podľa prvotných správ pri výbuchu zahynula jedna osoba a spisovateľ Zachar Prilepin, ktorý bol v aute, bol zranený v regióne Nižný Novgorod asi 400 km východne od Moskvy," uviedlo ministerstvo.

NATO sa obáva jadrového útoku
Bloomberg: NATO uskutočnilo cvičenia uprostred obáv z ruského úderu na infraštruktúru Európy a Spojených štátov. Štáty NATO dokončujú cvičenia na zvýšenie dohľadu nad ponorkami po tom, čo aliancia varovala, že Moskva „monitoruje najdôležitejšie... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Milan Laca

Prilepin (47), jeden z najznámejších ruských románopiscov, sa v roku 2014 pridal k proruským separatistom na východe Ukrajiny a bojoval po ich boku.

Vojnový veterán z Čečenska pravidelne chodieval na východnú Ukrajinu a je hlasným podporovateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho ofenzívy z februára 2022.

Atentáty - ukrajinská taktika?

K incidentu došlo po sérii zjavných útokov a sabotáží na ruskom území, niekedy aj ďaleko od frontu.

V apríli výbuch sošky naplnenej výbušninami zabil 40-ročného prokremeľského vojenského blogera Vladlena Tatarského.

A vlani v auguste bola zabitá pri výbuchu auta pri Moskve Darja Duginová, dcéra významného ultranacionalistického intelektuála. Z atentátu Rusko obvinilo Ukrajinu. Kyjev obvinenia poprel.

Ukrajinci zostrelili prvého KINDŽALA!
Ukrajina zostrelila ruskú hypersonickú strelu Kindžal s americkým Patriotom, informuje The Guardian. Ukrajinské letectvo tvrdí, že nad Kyjevom zostrelilo ruskú hypersonickú strelu pomocou novozískaných amerických obranných systémov Patriot. Je to... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik