Ukrajinci zostrelili prvého KINDŽALA!
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Ukrajina zostrelila ruskú hypersonickú strelu Kindžal s americkým Patriotom, informuje The Guardian.

Ukrajinské letectvo tvrdí, že nad Kyjevom zostrelilo ruskú hypersonickú strelu pomocou novozískaných amerických obranných systémov Patriot. Je to prvý známy prípad, kedy sa krajine podarilo zachytiť jednu z najmodernejších rakiet Moskvy.

Veliteľ vzdušných síl Mykola Oleščuk v príspevku na Telegrame uviedol, že balistická raketa typu Kindžal bola zachytená pri nočnom útoku na ukrajinskú metropolu začiatkom týždňa. Bolo to tiež prvýkrát, čo je o Ukrajine známe, že použila obranné systémy Patriot.

"Áno, zostrelili sme 'unikátneho' Kindžala," napísal Oleshchuk. "Stalo sa to počas nočného útoku 4. mája na oblohe v oblasti Kyjeva."

Oleščuk uviedol, že raketu Kh-47 odpálilo lietadlo MiG-31K z ruského územia a bola zostrelená raketou Patriot, informovala agentúra AP.

Zelenskyj ÚMYSELNE odišiel pred útokom na Kremeľ?
Zvláštny detail v správaní Zelenského po útoku na Kremeľ. Asia Times: Zelenskyj si pripravil plán na útek z Ukrajiny pred útokom dronu na Kremeľ. Prečo bol preč? Nie je náhoda, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bol po útoku... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Milan Laca

Kindžal je jednou z najnovších a najmodernejších ruských zbraní. Ruská armáda tvrdí, že do vzduchu vypustená balistická strela má dosah až 2000 kilometrov a letí 10-krát vyššou rýchlosťou ako zvuk, čo sťažuje jej zachytenie.

Kombinácia hypersonickej rýchlosti a ťažkej hlavice umožňuje Kindžalovi ničiť silne opevnené ciele, ako sú podzemné bunkre alebo horské tunely. Ukrajinská armáda už skôr priznala nedostatok prostriedkov na zadržanie Kindžalov.

Ukrajina prevzala svoju prvú dodávku rakiet Patriot koncom apríla. Nešpecifikovali, koľko systémov má, ale poskytli ich Spojené štáty, Nemecko a Holandsko. Nemecko potvrdilo odoslanie aspoň jedného systému a Holandsko uviedlo, že poskytlo dva.

BITKA na ekonomickom samite: Ukrajinec sa pustil do Rusa (VIDEO)
Vo štvrtok došlo medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi na zhromaždení Organizácie pre hospodársku spoluprácu pri Čiernom mori (BSEC) v Turecku k viacerým fyzickým potýčkam vrátane jednej, pri ktorej ukrajinský delegát udrel svojho ruského... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik