Slovensko sa chystá na svetovú výstavu v Osake
08 | 05 | 2023 I Eka Balašková

Hoci sa svetová výstava Expo v Japonsku uskutoční až o dva roky, aj Slovensko sa na ňu starostlivo pripravuje. Generálna komisárka slovenskej expozície už má predstavu, čím by naša krajina mohla zaujať.

V Osake sa Expo bude konať po 55-tich rokoch a v duchu spájania tradícii sa ponesie aj „hymna“ podujatia, ktorá je veľmi chytľavá. Slovenský pavilón povedie Ivana Vala Magátová, ktorá už má za sebou niekoľko podobných projektov. Do Japonska mieni priniesť hlavne slovenskú kultúru, ktorou sú tam Slováci dobre zapísaní.

Osaka po druhýkrát

Svetová výstava bude trvať v termíne od 13. apríla do 23. novembra v Japonsku. V Osake sa výstava Expo konala aj v roku 1970. Nadchádzajúca výstava má aj svoju „hymnu“.

„Melódia je jednoduchá melódia, ktorú môžu ľahko spievať deti, dospelí, starší ľudia a dokonca aj cudzinci, ktorí prvýkrát navštívia Japonsko na toto Expo. Texty zobrazujú očakávania otvorenia Expo v roku 2025 a nádeje po ňom,“uvádza sa na oficiálnej stránke výstavy.

Facebook / Expo 2025 | Maskot Svetovej výstavy

Hrabko: Poslanci budú v lete rokovať asi na lúke
Ak by sa počas leta iniciovala mimoriadna schôdza parlamentu, poslanci by nemuseli mať pre rekonštrukciu kde rokovať. Bude tak v kompetencii predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) rozhodnúť, kde a v akom čase budú rokovať. V TASR TV na to... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Slovenská expozícia

Na svetovej výstave našu expozíciu povedie manažérka Ivana Vala Magátová, ktorá už organizovala podobné záležitosti v čínskom Šanghaji, alebo španielskej Zaragoze.

Tá pre denník Pravda prezradila, že slovenský pavilón využije hravosť Japoncov a ich lásku k vážnej hudbe. Hlavnou témou je „lepšia budúcnosť pre ľudstvo“ a pod ňu sa podľa Vala Magátovej dá skryť  všetko.

„My nemôžeme zabúdať na kultúru, ktorou sa môžeme krásne propagovať. Ideme do úplne odlišného sveta a možno to, čo sa nám zdá všedné, to práve tam ocenia,“myslí si Vala Magátová, podľa ktorej sú Slováci v povedomí Japoncov práve vďaka svojmu folklóru.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik