NECH ŽIJE KRÁĽ! Karol III. zložil korunovačnú prísahu na Svätú Bibliu a stal sa kráľom
06 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Na bohoslužbe v starobylom Westminsterskom opátstve v Londýne kráľ Karol III. zložil svoju korunovačnú prísahu na Svätú Bibliu a bol  pomazaný posvätným olejom požehnaným v Jeruzaleme, informuje Breitbart.

„Bože súcitu a milosrdenstva, ktorého Syn nebol poslaný, aby sa dal obsluhovať, ale aby slúžil, daj milosť, aby som v tvojej službe našiel dokonalú slobodu a v tejto slobode poznanie tvojej pravdy,“ povedal britský kráľ Karol III. pred oltárom Westminsterského opátstva v sobotu. Pred chvíľou zložil svoju korunovačnú prísahu na Svätú Bibliu.

Kráľ bol potom, ako kňaz, pomazaný svätým olejom z Jeruzalema. Toto bola jediná časť korunovačnej ceremónie, ktorú verejnosť nevidela: hlava, ruky a hruď kráľa boli obklopené paravánom a boli pomazané olejom. Najposvätnejšia časť korunovania. Hovorí sa, že táto chvíľa bola súkromná medzi kráľom, kňazom a samotným Bohom.

Kráľovná Camilla (vpravo) sleduje kráľa Karola III. za zástenou na pomazanie počas ich korunovačného obradu vo Westminsterskom opátstve 6. mája 2023 v Londýne v Anglicku. (Foto: Yui Mok – WPA Pool/Getty Images)

Potom sa predviedli slávnostné predmety, z ktorých každý predstavoval kráľovskú cnosť a je alegóriou povinností panovníka. Meč predložený kráľovi napríklad prišiel so slovami:

"S týmto mečom konajte spravodlivosť, zastavte rast neprávosti, ochraňujte svätú Božiu cirkev a všetkých ľudí dobrej vôle, pomáhajte a obhajujte vdovy a siroty, obnovujte veci, ktoré sú v rozklade, udržiavajte veci, ktoré sú obnovené, trestajte a reformujte čo nie je v poriadku, a potvrďte, čo je v poriadku: aby ste pri vykonávaní týchto vecí boli slávni vo všetkej cnosti; a tak verne slúžte nášmu Pánovi Ježišovi Kristovi v tomto živote, aby ste s ním naveky kraľovali v živote, ktorý má prísť. Amen."

Kráľ bol potom korunovaný, čo bol symbolický vrchol dňa. Koruna z pôdorysu v tvare kríža a zakončená krížom prevyšujúcim orb je starovekým symbolom kresťanského sveta.

Obrady tejto korunovácie, kresťanská bohoslužba oslavujúca nového kráľa po slušnej prestávke od smrti starého a symbolizujúca jednotu cirkvi a koruny, sa konala v historickom Westminsterskom opátstve. V kostole, ktorý je starý takmer 1 000 rokov, sa od roku 1066 konala každá korunovácia a bohoslužba obsahovala niekoľko prvkov pozoruhodného staroveku.

Bola prečítaná lekcia z Biblie zo 6. storočia a kráľ si sadol na korunovačné kreslo, ktoré sa datuje do roku 1300 a považuje sa za najstarší dodnes používaný kus nábytku v Spojenom kráľovstve.

To všetko sa odohráva na Cosmati Pavement, serióznom umeleckom diele samo osebe. Samotné opátstvo založené v roku 1268 hovorí: „Zložitosť a jemnosť dizajnu a spracovania nie je možné vidieť nikde inde v tomto rozsahu. V normálnych časoch nemôžu hostia do kostola vôbec chodiť po podlahe, s výnimkou špeciálnych prehliadok, kde sa nesmú nosiť topánky, iba ponožky."

Tento výnimočný historický artefakt dokonca nebolo vôbec vidieť v predchádzajúcich dvoch korunováciách, keďže bol na ochranu pokrytý kobercom.

Kráľa Karola III. korunoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby počas svojej korunovačnej ceremónie vo Westminsterskom opátstve 6. mája 2023 v Londýne v Anglicku. Korunovácia Karola III. a jeho manželky Camilly za kráľa a kráľovnú Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska a ďalších ríš Commonwealthu sa dnes koná vo Westminsterskom opátstve. Karol nastúpil na trón 8. septembra 2022 po smrti svojej matky Alžbety II. (Foto Richard Pohle – WPA Pool/Getty Images)

Lídri z celého sveta sa stretávajú v Londýne na honosnej korunovácii Charlesa a Camilly
Korunovanie nového kráľa a kráľovnej bude zahŕňať najväčšie vojenské predstavenie Spojeného kráľovstva za posledných 70 rokov, informuje The Guardian. Zahraniční členovia kráľovskej rodiny, hlavy štátov a iní hodnostári z celého sveta sa... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik