Éra "lacných peňazí" je definitívne minulosťou, hovoria banky
08 | 05 | 2023 I Eka Balaskova

Európska centrálna banka zvyšuje úrokové sadzby. V priebehu tohto roka by mali stúpnuť o jeden percentuálny bod. „Preložené do ľudskej reči“ – porastú úrokové sadzby hypoték.

Podľa finančného analytika sa očakáva zvýšenie úrokových sadzieb. Radí preto refinancovanie už existujúcich úverov už v predstihu, pretože ak sa nezníži inflácia, sadzby úverov ešte porastú. Navyše sa znižujú vklady, čo môže byť tiež problém. Zdá sa, že je koniec "lacných peňazí" a čaká nás obdobie povestného uťahovania si opaskov.

Ako by to malo vyzerať?

Finančný analytik Marián Búlik tvrdí, že pri nových úveroch sa do konca roka predpokladá úroveň 5 percent. Staršie hypotéky sa budú refinancovať v rozmedzí 4-4,5 percenta.

„Kto si potrebuje kúpiť nové bývanie alebo mu končí fixácia úroku v najbližšom roku, mal by si dať čím skôr schváliť nový úver so súčasnými sadzbami,“ radí Búlik.

Aktuálne banky umožňujú hľadať si so schváleným úverom nehnuteľnosť 12 mesiacov a uzavrieť novú úverovú zmluvu pri refixácii s predstihom až 18 mesiacov. Týmto krokom si ľudia zaistia dnešné sadzby,“ upozorňuje analytik.

Finančná injekcia pre podniky sa škrtá
Vlčanov škandál je vlastne genilány marketing. Prekryl skutočnosť, že odvolanej vláde Slovenskej republiky sa dnes skončila výnimka z dlhovej brzdy. A to je v ekonomike štátu veľmi výrazná udalosť. Vláda už nesmie rozhadzovať, naopak, musí viazať... Čítať ďalej
06 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Trhy reagujú „pomaly“

Marcová úroveň sadzby nových úverov na bývanie  bola 3,65 percenta. Analytik vysvetľuje, že prenos navýšenia centrálnych sadzieb sa do úverov a hypoték má určité oneskorenie, aktuálne úroky ešte toto sprísnenie ešte nezohľadňujú.

„Pokiaľ sa dramaticky nezlepší jadrová inflácia, ktorá meria pohyb cien po očistení od sezónnych vplyvov, ECB v tomto roku zdvihne základnú sadzbu o 1 percentuálny bod. Znamená to, že úročenie hypoték bude ďalej rásť aj počas ďalších mesiacov,“upozorňuje Búlik.

Problém sú aj vklady

Vklady budú pre banky s postupným rastom ceny peňazí stále potrebnejšie.

„Pre banky rozhodne dáva zmysel, aby začali vklady opäť vo väčšej miere využívať ako zdroj pre poskytovanie spotrebiteľských úverov aj hypoték. Fakt, že objem vkladov v bankách posledné mesiace klesá, je ďalším dôvodom, prečo banky postupne pristupujú k zvyšovaniu sadzieb v snahe prilákať nové vklady. Úrokové sadzby z vkladov by mali ísť plošne jednoznačne nahor,“ vysvetľuje Búlik s tým, že ponuka úrokových sadzieb časti bánk s ročným už hovorí o úročení 2 percentá, čo nie je koniec.

Pre vysokú infláciu budú však podľa analytika vklady strácať na hodnote.

„Jedinou reálnou alternatívou, ako ochrániť hodnotu úspor, stále zostáva pravidelné investovanie,“ uzavrel Búlik.

FICO: Čaputovej vizitka! Totálny chaos a rozklad štátu. Hlboká ústavná a politická kríza
Žneme úrodu, ktorú zasiala prezidentka Zuzana Čaputová, keď sa rozhodla neschopnú a odvolanú vládu nechať pri moci až do 30. septembra 2023. Úroda sa dá pomenovať stručne – totálny chaos a rozklad štátu. Hlboká ústavná a politická kríza. Znižovanie... Čítať ďalej
05 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Populárne refinancovanie úrokov

Podľa časopisu Trend však veľká časť obyvateľov tieto trendy zachytilo a požiadalo o refinancovanie svojich úverov.

„V kurze bolo najmä refinancovanie hypoték alebo tzv. reštart hypotéky s lepším úrokom, ale hlavne s novou, dlhšou viazanosťou úroku. Ľudia si tak chceli zaistiť v tom čase stále veľmi atraktívne úroky na čo najdlhšie obdobie,“uvádza Trend a varuje, že sa budeme musieť aj v tejto oblasti uskromniť.

Uťahovanie opaskov

Rok 2022 bude podľa Trendu rokom definitívneho konca éra neštandardných superlacných hypoték. Úrokové sadzby priniesli šok, z ktorého sa trh postupne spamätáva, no čakajú nás výrazne vyššie splátky. V tomto roku by sa však zadlžovanie malo spomaliť, pretože vyššie úrokové sadzby spôsobia, že čoraz menej ľuďom bude úver schválený, konštatuje Trend.