Jedno a dvojcentové mince v obchode od vás zobrať MUSIA
02 | 05 | 2023 I Eka Balašková

O zrušení 1 a 2-centových mincí sa hovorí už veľmi dlho – nemajú takmer žiadnu hodnotu a len zaberajú miesto v peňaženkách. Národná rada preto v lete 2022 prijala novelu zákona, ktorou chcela obmedziť ich množstvo v obehu. Stále sú však v platnosti. Niektorí obchodníci ich ale od zákazníkov odmietajú prijímať – majú vraj také nariadenia. Kompetentné štátne úrady však tvrdia, že ide o porušenie zákona.

Skúsenosť niektorých zákazníkov hovorí, že nie každý obchod najmenšie mince prijme. Aj hovorca NBS, aj Ministerstvo financií však hovoria o protizákonnosti takéhoto kroku. Zákazník sa však vie brániť podnetom na Slovenskej obchodnej inšpekcii, pretože ešte stále ido o zákonné platidlo. Obchodníci by však tento krok privítali. Zaviedli ho už aj iné európske krajiny, no k ich celoplošnému by mohlo prísť až zavedením celoeurópskej legislatívy. Je to začiatok konca hotovosti?

Neexistujúce nariadenia

„Keď som sa v obchode opýtal, na základe akej na Slovensku platnej legislatívy odmietajú odo mňa vziať tieto peniaze, odvolávali sa na neexistujúce nariadenia,“hovorí o svojej skúsenosti zákazník. Ten neskôr kontaktoval vedenie oboch spoločností a to mu dalo za pravdu s tým, že za vzniknutú situáciu sa ospravedlnilo.

NBS hovorí jasne

„Povinnosť prijímať 1– a 2-centové mince platí. Obchodníci tieto najmenšie mince musia prijať, pretože sú aj naďalej zákonným platidlom,“potvrdil hovorca Peter Majer, Národnej banky Slovenska (NBS). Obchod podľa neho však má právo v rámci jednej platby neprijať viac, ako 50 kusov mincí akejkoľvek nominálnej hodnoty. Väčšina obchodníkov s prijímaním takýchto mincí problém nemá.

SITA | Národná banka Slovenska

Bráňte sa

Majer tiež upozorňuje, že ak sa stretnete s podobným konaním, máte právo obrátiť sa na Slovenskú obchodnú inšpekciu, ktorá bude konať.

 „Chceme však zdôrazniť, že akékoľvek odmietnutie prijímania zákonných platidiel, teda aj 1 a 2 centov pri bežnom platení, je v rozpore s legislatívou,“ upozornil. Ústredný inšpektorát SOI však podľa denníka Pravda neeviduje v súvislosti s týmto problémom nárast počtu podnetov.

Mainstream sa vôbec nehanbí
Aký je význam hlavného prúdu? Pýta sa text v titulnom obrázku. Nuž, môžeme si pomôcť definíciou: "Mať, odrážať alebo byť v súlade s prevládajúcimi postojmi a hodnotami spoločnosti." Slovenský samozvaný mainstream však odráža predovšetkým ideológiu... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Súhlasí aj ministerstvo financií

"Tieto mince sú na Slovensku všeobecne akceptovaným zákonným platidlom tak dlho a v takom rozsahu ako zostávajú zákonným platidlom podľa právnych predpisov Európskej únie,“uviedlo ministerstvo financií.

Vie to aj Zväz obchodu SR

Pavol Konštiak, viceprezident Zväzu obchodu SR potvrdzuje slová NBS a ministerstva financií. Ak niekto takéto mince prijať odmietne, ide podľa neho o porušenie zákona, no zároveň dodáva, že Zväz na tento problém ešte neprijal nijaký podnet. Opatrenie zrušiť tieto mince však plne víta.

„Obchodníci šetria čas pri preberaní peňazí od zákazníkov aj pri každodennej uzávierke pokladne, zároveň šetria čas tým, že ich nemusia vrátiť do NBS. Zákazník šetrí tým, že mu zmizli 1 a 2 centové mince v peňaženke a kratšie sa zdržiava pri pokladni,“upozorňuje na pozitíva Konštiak.

Iniciatívu víta aj SAMO

Slovenská asociácia moderného obchodu  je rovnakého názoru, ako Zväz obchodu SR. Jej predseda, Martin Krajčovič hovorí, že členovia tohto združenia podporujú zrušenie najmenších mincí.

„Je však potrebné, aby prišlo na európskej úrovni k dohode o zrušení používania týchto mincí, keďže národné štáty túto kompetenciu nemajú,“doplnil Krajčovič.

Juraj Draxler: To naozaj chceme žiť v takejto cirkusovej demokracii?
"To naozaj chceme žiť v takejto cirkusovej demokracii?" Pýta sa na sociálnej sieti Juraj Draxler, exminister školstva. Draxler približuje, ako vyzerá podľa neho volebná kampaň. Ako vyzerá volebná kampaň, píše na sociálnej sieti Juraj Draxler,... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nie sme jediní

Prijatá legislatíva do platnosti zaviedla nové pravidlá pre zaokrúhľovanie cien hotovostných nákupov, čím sa malo obmedziť používanie jedno a dvojcentových mincí. Tie však v rámci celej eurozóny ostávajú zákonným platidlom. Podobné pravidlá má už Belgicko, Fínsko, Holandsko, Írsko alebo Taliansko. Zrušiť ich však úplne môže len Európska komisia a Európska centrálna banka. Tie sa však k tomuto kroku veľmi nemajú.

Pixabay | Ilustračný obrázok (peniaze)

Je to začiatok konca hotovosti?

V súčasnej dobe sa stále viac skloňujú slová, ako digitálna mena, ktorá prináša platby len cez bankomatové karty, bez hotovosti. Tá vraj podporuje tieňovú ekonomiku a umožňuje daňové úniky.

Okrem toho je tu názor, že v modernom svete takmer nie je hotovosť potrebná a staré definície peňazí už neplatia. Predpokladá sa, že minulá definícia peňazí bude pravdepodobne ovplyvnená aj očakávaným zavedením kryptomeny.

Treba upozorniť, že elektronický prevod peňazí sa môže uskutočniť, pretože existuje hotovosť. Bez existencie tisícky v hotovosti by prevod nebol možný. To, že prebiehajú rôzne elektronické prevody peňazí, neznamená, že už nepotrebujeme hotovosť. Naopak, skutočnosť, že hotovosť existuje, umožňuje elektronické prevody peňazí.

Aká budúcnosť čaká naše peniaze. Hotovosť nekončí
Rôzni odborníci odporúčajú odstránenie hotovosti. Tento krok však nebude taký jednoduchý - podkope trhové hospodárstvo a spôsobí drastický pokles životnej úrovne jednotlivcov. Viac vysvetľuje Zoznam.sk. Podpora tieňovej ekonomiky Jedným z... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | Eka balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

e

Vážime si vašu podporu a pozývame na sociálne siete Facebook a Telegram tu: https://t.me/hlavnydennik