Zelenského tvrdší prejav ako obvykle! Správa o zákaze obilia sa mu nepáči! Prehovoril aj k Zuzane Čaputovej!
30 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský mal tvrdší prejav ako obvykle! Karrhavé slová adresoval štátom, ktoré blokujú dovoz ukrajinského obilia a prehovoril aj k prezidentke Zuzane Čaputovej a prezidentovi Česka Petrovi Pavlovi. Správa o zákaze dovozu ukrajinského obilia sa mu nepáči! Kritizoval Slovensko!

V jednom meste 23 mŕtvych po ruskom útoku, v inom ukrajinskom meste mŕtve dievča, ktoré nemalo ani tri roky a tretie narodeniny už oslavovať ani nebude. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prehovoril o ďalších ruských hrôzach a karhavé slová adresoval štátom, ktoré blokujú dovoz ukrajinského obilia.  

Zásah ruskou raketou

Vo svojom ďalšom príhovore k svojim spoluobčanom ukrajinský prezident hovoril o ruskom masakre v meste Uman, južne od mesta Bila Tserkva a Kyjeva. Po dopade ruskej rakety nie je podľa neho iná možnosť, ako pokračovať v odstraňovaní trosiek. Nájdených bolo 23 tiel, vrátane 4. detí. Podľa Zelenského všetci zachránení – obyvatelia zničenej budovy a susedných domov, ktorých zasiahla vlna výbuchu – dostávajú potrebnú pomoc.

"Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na záchrannej akcii a podporujú zachránených ľudí. Guľka na Uman, mesto, ktoré je absolútne pokojné, známe celému svetu tým, že každoročne hostí desaťtisíce chasidských pútnikov... Iba absolútne zlo môže rozpútať takýto teror proti Ukrajine," povedal Zelenskyj.

A okamžite vytiahol ďalší príklad ruskej hrôzy

"Pri dnešnom raketovom útoku boli v Dnepropetrovskej oblasti zabité dve ukrajinské ženy. Matka a dcéra. Olha, narodená v roku 1992, a Veronika, narodená v roku 2020. Toto dieťa ešte nedovŕšilo tri roky!" povedal ukrajinský prezident, ktorý nezabudol vyjadriť úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom všetkých zavraždených.

Oznámil, že ukrajinskej obrane sa podarilo zostreliť dve desiatky rakiet a žiada ďalšie zbrane

"Bez toho by si teroristický štát mohol vyžiadať oveľa viac obetí, viac životov. A to opäť dokazuje, že teror môžeme zastaviť a zachrániť ľudí iba zbraňami. Protivzdušná obrana, moderné lietadlá, bez ktorých protivzdušná obrana nie je úplne účinná. Delostrelectvo, obrnené vozidlá. Všetko, čo je potrebné na zaistenie bezpečnosti našich miest, našich dedín, v zadnej aj prvej línii. Obnoviť bezpečnosť našich ľudí, ktorí sú, žiaľ, stále na okupovanom území. Dočasne. Nemôžeme nikoho nechať v moci ruského zla," hromžil Zelenskyj.

Poďakoval Čaputovej a Pavlovi, jedným dychom tiež varoval

Priamo poďakoval slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej a českému prezidentovi Petrovi Pavlovi, ktorí prišli do Kyjeva. Opísal im, čo Ukrajina potrebuje, aby úspešne pokračovala v boji za oslobodenie vlasti. Zároveň poďakoval Čechom a Slovákom za podporu Ukrajiny v jej úsilí o vstup do EÚ a NATO. Jedným dychom však varoval aj pred niektorými zákazmi členských štátov EÚ, ktoré blokujú dovoz ukrajinského obilia. Slovensko je taká krajina.

"S predsedom Európskej rady sme samostatne diskutovali o situácii, ktorú považuje sa deštruktívnu - zákaz dovozu našich poľnohospodárskych výrobkov niektorými štátmi. Zdôrazňujem, že to nielen porušuje existujúcu dohodu o pridružení medzi Ukrajinou a Európskou úniou, ale dáva to aj nebezpečné nádeje Kremľu. Nádej, že v našom spoločnom európskom dome môžu niečie nesprávne rozhodnutia prevážiť nad spoločnými záujmami," povedal Zelenskyj.

"Teraz, keď Rusko porušuje slobodu obchodu, snaží sa zablokovať dodávky poľnohospodárskych produktov na svetový trh, rozhodne nie je vhodné, aby niekto nasledoval zlý štát a robil niečo podobné. Normálne, konštruktívne východisko z tejto situácie musíme nájsť v európskom duchu. To druhé je ťažké. Rozhodnutie, ktoré zohľadňuje záujmy všetkých našich krajín a Európy vo všeobecnosti. Diskutovali sme s pánom Michelom o tom, ako sa to dá urobiť, aké je môže byť riešenie, a sme v neustálom kontakte so všetkými partnermi," pokračoval ukrajinský prezident.

Na záver poďakoval ukrajinským vojakom brániacim vlasť a rozlúčil sa s výkrikom "sláva Ukrajine".

VÁŽNE TVRDENIA maďarského odborníka na situáciu s obilím! HOVORÍ AJ O SLOVENSKU!

Zákaz dovozu ukrajinského obilia nie je motivovaný ukrajinskou nenávisťou, ale záujmami poľnohospodárov a spotrebiteľov. Uviedol maďarský odborník na situáciu s obilím a opatrenia EÚ, Olivér Hortay. Vysvetľuje, že ukrajinské obilie sa nedostalo tam, kde bolo určené, do rozvojových krajín, ale uviazlo v Európe, na východnom trhu.

Vyšehradské krajiny protestujú proti bezcolnému dovozu ukrajinského obilia: česká, poľská, maďarská a slovenská poľnohospodárska komora v blízkej budúcnosti napíšu spoločný list do Bruselu, v ktorom požiadajú EÚ, aby prijala opatrenia na vyriešenie tohto problému.

Ale prečo nevyhovuje ukrajinské obilie? Pre denník Mandiner vysvetlil Olivér Hortay, vedúceho oddelenia energetickej a klimatickej politiky v spoločnosti "Századvég".

VÁŽNE TVRDENIA maďarského odborníka na situáciu s obilím! HOVORÍ AJ O SLOVENSKU!
Zákaz dovozu ukrajinského obilia nie je motivovaný ukrajinskou nenávisťou, ale záujmami poľnohospodárov a spotrebiteľov. Uviedol maďarský odborník na situáciu s obilím a opatrenia EÚ, Olivér Hortay. Vysvetľuje, že ukrajinské obilie sa nedostalo... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik