ÚVZ SR vydal varovanie! Šíri sa nebezpečná nákazlivá infekcia
30 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vydal varovanie. Na Slovensku sa šíri nebezpečná nákazlivá infekcia, ktorá postihuje všetky vrstvy obyvateľstva. Počet prípadov bol v prvom štvrťroku oproti vlaňajšku takmer dvojnásobne vyšší aj v Českej republike.

Ako uviedla Júlia Adamčíková, vedúca odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR, od začiatku roka na Slovensku zaznamenal 441 prípadov svrabu. 

Za vlaňajšok evidujú - 1299, za rok 2021 - 886 a za rok 2020 zase 1170 prípadov ochorenia.

“Ochorenie svrab je rozšírené po celom svete. Postihuje všetky vrstvy obyvateľstva. Vyskytuje sa u detí aj dospelých. Môže ísť o rodinný výskyt, ale aj epidémie. Svrab je vysoko nákazlivé ochorenie kože, ktoré sa prenáša z človeka na človeka. Môžete sa ním infikovať kdekoľvek,” priblížila pre portál regiony.zoznam.sk.

Nakazeniu možno podľa nej predchádzať vyhýbaním sa tesnému kontaktu s neznámymi, či používaním cudzej posteľnej bielizne alebo uterákov.

Ochorenie spôsobuje mikroskopický roztoč zákožka svrabová. 

“Je citlivá na vyschnutie, vlhko, slnečné žiarenie. Ničí ju dezinfekcia, teplota nad 60 stupňov Celzia, napríklad žehlenie a uzatvorenie v plastovom vreci bez prístupu ku kožným bunkám, ktoré sú jej potravou,” ozrejmila Adamčíková.

Svrab sa podľa nej prejavuje svrbením kože rôznej intenzity asi za dva až šesť týždňov po infikovaní

Pocit svrbenia sa podľa nej stupňuje najmä v noci a v teple, keď zákožka svrabová zvyšuje svoju aktivitu. Najčastejšie sú podľa nej postihnuté miesta, kde je jemná koža. Príznakmi ochorenia sú tiež sú kožné vyrážky. Tie si postihnutý podľa odborníčky vďaka svrbeniu škriabe a v miestach porušenej kože sa tvoria pľuzgiere. “Škrabanie vyrážok môže spôsobiť, že dané miesta sa infikujú baktériami, povedala.

Typickým príznakom na koži sú chodbičky vo vrchných vrstvách kože.

Počet prípadov bol v prvom štvrťroku oproti vlaňajšku takmer dvojnásobne vyšší aj v Českej republike.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik