Prečo je 1. máj štátnym sviatkom
01 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Na rozdiel od väčšiny štátnych sviatkov v Nemecku, Prvý máj nemá náboženské pozadie. Čo je vlastne Sviatok práce? A čo ostatné krajiny? Zamýšľa sa na margo aktuálneho sviatku renomovaný a vplyvný nemecký magazín Der Spiegel. Že ide o "komunistické orgie", to nechajme leda tak nášmu liberálnemu a najmä hlúpemu mainstreamu.

"Sviatok práce sa tradične oslavuje festivalmi, demonštráciami a zhromaždeniami. Tento rok je opäť ten čas, 1. máj pripadá na pondelok a mnohým Nemcom dal predĺžený víkend. Mnohí využívajú voľný deň na krátku dovolenku, túru alebo na oddych doma. Ale o čom je Sviatok práce ? A prečo je dnes taký politický?" Pýta sa Der Spiegel.

Odkiaľ pochádza sviatok práce?

"Prvý máj na rozdiel od väčšiny štátnych sviatkov nemá náboženské pozadie, ale politické. Pôvod sviatku sa datuje do roku 1886. Vtedy sa v Severnej Amerike začal generálny štrajk za presadenie osemhodinového pracovného dňa.

O tri roky neskôr, v roku 1889, sa ľudia stretli na medzinárodnom robotníckom kongrese v Paríži. Tu zaznela výzva, aby robotníci z celého sveta 1. mája 1890 demonštrovali alebo štrajkovali. V USA sa 1. máj medzitým stal „ dňom boja pracujúcich “. V Nemecku sa protestov od roku 1890 zúčastnilo vo veľkých mestách až 100 000 ľudí a niektorí z nich prestali pracovať."

Čo sa stalo ďalej?

Nemecký magazín Der Spiegel pokračuje vo vysvetľovaní: "Koncom roku 1918, krátko po skončení prvej svetovej vojny, bol oficiálne zavedený osemhodinový pracovný deň – a v apríli 1919 bol 1. máj vyhlásený aj za štátny sviatok. Sociálni demokrati boli v tom čase pri moci – a boli obzvlášť oddaní záujmom pracujúcich. Vtedy sa však celoštátny sviatok nedokázal presadiť.

1. máj bol a je štátnym sviatkom na počesť robotníckeho hnutia a ako pripomienka toho, že pravidelná osemhodinová pracovná doba nebola vždy samozrejmosťou. To sa však opäť zmenilo počas obdobia národného socializmu v rokoch 1933 až 1945: odbory boli rozbité. Prvý máj bol ešte voľný, no volal sa „ Národný deň práce “. V konečnom dôsledku sa používal na prehliadky NSDAP a s pôvodnou myšlienkou nemal nič spoločné."

Po skončení 2. svetovej vojny zostal Prvý máj štátnym sviatkom

"Na Sviatok práce mnohí ľudia v Nemecku stále demonštrujú za sociálnu spravodlivosť. Aj tento rok Nemecká odborová federácia vyzýva na početné kampane a zhromaždenia  pod heslom » Neprerušená solidarita « ." Informuje Der Spiegel.

Ako je to v iných krajinách?

"Sviatok práce sa neoslavuje len v Nemecku. Vo veľkých častiach Európy, Severnej a Južnej Ameriky, Afriky a Ázie sa považuje aj za štátny alebo aspoň regionálny sviatok. V niektorých krajinách vrátane Čínskej ľudovej republiky dostávajú zamestnanci deň voľna v pondelok, ak štátny sviatok pripadne na sobotu alebo nedeľu. V Spojenom kráľovstve alebo Írsku sa sviatok práce nazýva Labor Day. Rovnako aj v USA (Labor Day) a Kanade, kde sa oslavuje ako štátny sviatok prvý septembrový pondelok. "

Toľko Der Spiegel. Našli ste niekde v texte tohoto nemeckého najčítanejšieho magazínu slovo "komunisti či komunistický"?

Poľsko zabavilo budovu ruského gymnázia vo Varšave! Rusi sľubujú odplatu!
Poľsko zabavilo budovu ruského gymnázia vo Varšave a teraz bude vo vlastníctve varšavskej mestskej správy, oznámilo v sobotu poľské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko proti tomuto kroku okamžite protestovalo a prisľúbilo, že vydá formálny... Čítať ďalej
30 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme