Poľsko zabavilo budovu ruského gymnázia vo Varšave! Rusi sľubujú odplatu!
30 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Poľsko zabavilo budovu ruského gymnázia vo Varšave a teraz bude vo vlastníctve varšavskej mestskej správy, oznámilo v sobotu poľské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko proti tomuto kroku okamžite protestovalo a prisľúbilo, že vydá formálny diplomatický protest.

Hovorca ministerstva Lukasz Jašina zdôraznil, že zadržanie je vykonaním súdneho rozhodnutia prijatého na žiadosť kancelárie starostu Varšavy. Podľa súdu, majetok patrí poľskému štátu a Rusko ho nezákonne vlastní, dodal.

Varšavská radnica sa nevyjadrila.

"Poľské úrady sa dnes rozhodli použiť silu napriek tomu, že ide o diplomatickú budovu, budovu školy. Z tohto dôvodu vydáme aj oficiálny protest," povedal ruským štátnym tlačovým agentúram ruský veľvyslanec vo Varšave Sergej Andrejev. Ako citovala agentúra TASS, rozhodnutie Varšavy porušuje Viedenský dohovor o diplomatických stykoch uzavretý v roku 1960, ale Poľsko trvá na tom, že má právo budovu odobrať.

Moskva má právo protestovať

V reakcii na to Jašina povedal, že Moskva má právo protestovať.

Podľa poľského štátneho spravodajského kanála TVP Info sa polícia v sobotu ráno objavila pred budovou školy na ulici Kieleckiej.

Veľvyslanec varoval, že Rusko bude reagovať na rozhodnutie Poľska: "na základe "princípu reciprocity"".

"Škola bude pokračovať vo svojej činnosti v ďalších budovách ruskej diplomatickej misie."

Povedal a dodal: "Zabezpečíme, aby deti mohli dokončiť školský rok v poriadku."

Andrejev tiež oznámil, že poľská prokuratúra zabavila veľké sumy peňazí zo zmrazených bankových účtov ruského veľvyslanectva vo Varšave.

Pred rokom úrad varšavského starostu dosiahol zabavenie bývalej ruskej diplomatickej budovy. Obyvatelia Varšavy zvykli o budove hovoriť ako o "ruskej špionážnej farme".

Rusko sľubuje odplatu
Moskva považuje zásah poľských úradov za porušenie Viedenského dohovoru z roku 1961, tvrdí ruské ministerstvo zahraničia

Vniknutie poľských úradov do školy ruského veľvyslanectva vo Varšave nezostane bez ráznej reakcie Moskvy a dôsledkov pre Poľsko, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo zahraničných vecí.

"Takýto drzý krok Varšavy, ktorý presahuje civilizované medzištátne vzťahy, nezostane bez našej ráznej reakcie a dôsledkov pre poľské úrady a záujmy Poľska v Rusku. Iniciátori takýchto protichodných a poburujúcich myšlienok si to musia uvedomiť," uviedlo ministerstvo po zabavení školy ruského veľvyslanectva vo Varšave.

"Považujeme tieto nové nepriateľské kroky poľských orgánov za flagrantné porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch z roku 1961 a za nový zásah do ruského diplomatického majetku v Poľsku," uvádza sa vo vyhlásení.

Poradca na ruskom veľvyslanectve v Poľsku Andrey Ordash už skôr pre agentúru TASS povedal, že poľské úrady požadovali, aby personál ruskej školy na veľvyslanectve vo Varšave uvoľnil budovu do 19:00. školy. Ruský radca dodal, že poľské úrady umožnili pracovníkom veľvyslanectva: „...do týždňa vyniesť vybavenie“.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik