Igor Matovič s krvou na rukách
30 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Matovič s krvou na rukách," tvrdí Matúš Šutaj Eštok (Hlas - SD), poslanec NR SR. Šutaj Eštok vyčíta Igorovi Matovičovi (OĽaNO), že v období, keď všade vo svete zúrila pandémia, nevnímal, ako to funguje inde a radšej riešil vlastné "atómovky," ktoré viedli k zbytočným úmrtiam.

Nepochopený génius Matovič s krvou na rukách

"Vyše 20-tisíc ľudí umrelo počas pandémie úplne zbytočne. Stačilo, aby sa nepochopený génius Matovič pozrel do iných krajín na vlády bez psychopatov a konal ako oni. Lenže on potreboval svoje atómovky, on sa chcel presláviť vo svete a zapísať do dejín. Aj sa mu to podarilo - ale za cenu, s ktorou normálny človek nebude pokojne spať do konca svojho života," zdôrazňuje Matúš Šutaj Eštok.

"A tento diletant, ktorého by za zbytočných 20-tisíc úmrtí mala dávno vyšetrovať polícia, ak by teda mala naozaj rozviazané ruky, bude chodiť po svojich seansách a vykrikovať o iných, že sú vrahovia," dodáva.

"Človek by sa povracal, ak by nás za 13 rokov svojej organizovanej deštrukcie v politike Matovič dávno nenaučil, že šírenie nenávisti je jediné remeslo, ktoré dokonale ovláda. Je to len a len na ľuďoch, či mu to všetko spočítajú vo voľbách. Tých 20-tisíc nebohých to už spraviť nemôže," myslí si Matúš Šutaj Eštok.

Mali ešte žiť

„Iniciatíva Mali ešte žiť chce spojiť ľudí, ktorých postihla strata príbuzných a blízkych počas pandémie COVID-19, a tých, ktorí pociťujú spravodlivý hnev za zbytočné úmrtia, zapríčinené chaotickým riadením pandémie. Odborné analýzy a dáta jasne dokazujú, že práve zlý manažment boja s pandémiou viedol k tisíckam zbytočných úmrtí ľudí. Našich blízkych mohla zachrániť zrozumiteľnejšia komunikácia s verejnosťou, účinnejšie a rýchlejšie opatrenia, vyššia miera zaočkovania ohrozených skupín alebo schopnosť vlády meniť stratégiu na základe najnovších poznatkov. Odmietame urobiť hrubú čiaru za takýmto vážnym zlyhaním,“ obornámil bývalý novinár Rado Baťo na webovej stránke iniciatívy s jej úmyslom.

Rado Baťo: Pätnásť- až dvadsaťtisíc ľudí ešte mohlo žiť! Mali ešte žiť!
"Na Covid-19 zomierali ľudia všade na svete. No nie všade na svete sa odohrávala tragédia rovnakého rozsahu. V štátoch, kde politici vzbudzovali dôveru, prijímali rozumné opatrenia založené na vedeckých poznatkoch a slušne komunikovali s... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potvrdené! Za vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu môže zlyhanie vlády! 

Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti. Ak by vláda na čele s Igorom Matovičom a neskôr s Eduardom Hegerom zaviedla na Slovensku opatrenia, ako zaviedlo napríklad Dánsko, podľa štúdie sa mohlo potenciálne zachrániť až 21 000 životov. Informovala o tom v piatok (6.1.) verejnoprávna RTVS.

Vláda počas covidu totálne zlyhala a môže za tisícky zbytočných úmrtí občanov! Na vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu mali podľa štúdie jednoznačný vplyv rozhodnutia politikov. Podľa jej autorov Slovensko bolo počas prvej vlny premiantom. „Tvrdý lockdown zavedený od takmer prvého dňa pandémie priniesol očakávané výsledky. Druhá a tretia vlna však dopadli katastrofálne,“ uvádzajú podľa RTVS autori štúdie.

Tretí najhorší

RTVS v reportáži konštatovala, že Slovensko dosiahlo 70-percentnú nadúmrtnosť oproti predpandemickému obdobiu. Horšie dopadli len dve krajiny – Poľsko a Bulharsko. „Pozreli sme sa na to, že ak by Slovensko robilo tie opatrenia, ktoré robili tie najúspešnejšie krajiny, tak koľko potenciálnych životov sme mohli zachrániť,“ vysvetlil spoluautor štúdie Peter Pažitný.

RTVS pripomenula, že počas sledovaného obdobia zomrelo na covid 26 786 ľudí. "Ak by SR robila to, čo Dánsko, mohlo sa zachrániť 21 308 ľudí. Porovnanie s Nemeckom hovorí o 18 476 potenciálne zachránených životoch, s Estónskom 12 391."

„Estónsko vynikalo tým, že veľmi rýchlo dokázalo všetky vedecké poznatky pretaviť do reálnych krokov. Má vysokú mieru elektronizácie verejnej správy, telemedicínu. Dánsko malo vynikajúci leadership krízy, vláda mala veľmi vysokú dôveru obyvateľstva, priblížil Pažitný.

Úmrtí na covid mohlo byť na Slovensku výrazne menej, ak by vláda nezlyhala

Sociológ prízvukuje, že stratené životy už nikto nezachráni, no práve analýzou dát sa dá z pandémie poučiť a vyhnúť sa tak prípadným budúcim krízam. „Kľúčové je počúvať, čo je konsenzus expertov. Hlavne nie to, čo Jožko alebo Ferko napísali na facebooku. Prestaňte toto sledovať na sociálnych platformách, nič normálne a nič dobré tam nenájdete,“ zdôraznil sociológ Michal Vašečka.

Štúdia ŠOKUJE! Vláda počas covidu totálne zlyhala! Až 21 tisíc ZBYTOČNÝCH úmrtí
Potvrdené! Za vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu môže zlyhanie vlády! Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti. Ak by vláda na čele s Igorom Matovičom a neskôr s Eduardom Hegerom zaviedla na Slovensku opatrenia, ako zaviedlo... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik