Ranný súhrn medzinárodného spravodajstva
29 | 04 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 29. apríla - 7:00

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil vo svojom večernom viedoprejave Rusko za "absolútne zlo". Vyjadril sa tak najmä v súvislosti s piatkovým ruským raketovým útokom v meste Umaň v strednej časti Ukrajiny. Zelenskyj zároveň potvrdil, že pri tomto útoku zahynulo 23 ľudí vrátane štyroch detí. Ďalší piatkový útok zasiahol dom v meste Dnipro, taktiež v strednej Ukrajine. Pri tomto útoku zomrela mladá žena a jej trojročné dieťa. Zelenskyj zároveň požiadal Západ o viac zbraní.

ODESA - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba prijal v piatok v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa svojich rezortných kolegov zo štyroch severských a troch pobaltských krajín. Opätovne pritom apeloval na dodanie amerických stíhačiek Ukrajine.

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákony, ktoré sprísňujú väzenské tresty udeľované za vlastizradu, sabotáž či terorizmus. Znenie týchto zákonov bolo zverejnené v piatok, pričom dolná komora ruského parlamentu (Štátna duma) ich odobrila už pred desiatimi dňami. Za vlastizradu bol v súlade s nimi trest odňatia slobody zvýšený až na doživotie.

Obetaví Česi (VIDEO)
Ukrajina a Česká republika budú spoločne vyrábať zbrane, muníciu a opravovať tanky. Česko a Ukrajina budú spoločne produkovať zbrane, aj cvičné lietadlá a opravovať tanky. Na návšteve Túto správu oznámil český prezident Petr Pavel, počas... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Milan Laca

MOSKVA - Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v rozhovore s ruským vojnovým blogerom Semjonom Pegovom povedal, že táto skupina by čoskoro mohla prestať existovať. Rozhovor bol zverejnený v piatok, nebolo však bezprostredne zrejmé, kedy sa Prigožin takto vyjadril ani to, či hovoril vážne.

ATÉNY - Grécka polícia v piatok oznámila, že v súvislosti s vraždou známeho televízneho novinára Jorgosa Karaivaza spred dvoch rokov zadržala dve osoby vo veku 40 a 48 rokov. Karaivaza zastrelili 9. apríla 2021 neďaleko jeho domu v aténskej štvrti Alimos, keď vystupoval z auta. Útočníkmi boli dve maskované osoby na motorke. Novinár sa zaoberal najmä kriminálnymi kauzami.

WASHINGTON - Uchádzačka o republikánsku nomináciu do amerických prezidentských volieb Nikki Haleyová označila za nepravdepodobné, že súčasný prezident Joe Biden vydrží v prípade svojho znovuzvolenia do konca svojho druhého obdobia vo funkcii. To, že by sa Biden dožil 86 rokov, ktoré by mal na konci svojho prípadného druhého funkčného obdobia, považuje za nepravdepodobné.

Výhovorka? Ofenzíva už nie je rozhodujúca
Protiofenzíva by sa nemala považovať za rozhodujúcu bitku. Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba vyzýva, aby sa ukrajinská protiofenzíva nevnímala ako rozhodujúca bitka. Posledná bitka povedie k úplnému oslobodeniu ukrajinských území.... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik