Branislav Becík: Vláda spochybňuje svojich vlastných odborníkov (VIDEO)
29 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Zasadnutie výboru NR SR pre pôdohospodárstvo sa mal konať v piatok (28.apríla). Nekonal sa, nebol uznášaniaschopný. Branislav Becík tvrdí, že ak si zlikvidujeme pestovateľov obilia, s nimi skončí aj živočíšna výroba.

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja v rozhovore s Mimi Šramovou upozornil, že kauza s ukrajinským obilím je niečo, čo sa tu hromadilo dlhé roky - na problém s nekvalitnými dovezenými potravinami poukazujú poľnohospodári už počas niekoľkých vlád. Nikto pritom netuší, kde všade sa kontaminovaná pšenica a múka z nej dostala. Zabrániť dovozu a rozbehnutiu vidieka by sa dalo oživením gazdovských dvorov. Nekvalitné zbožie by sa malo spáliť a kvalitné výrobky by nemali odchádzať na západ, ako sa tomu deje aktuálne. Becíkovi sa tiež nepáči, že vláda spochybňuje vlastné kontrolné orgány. Aj to povedie k zbytočným a nežiadúcim konšpiráciám.

Potrebujeme zdravé potraviny

Branislav Becík je jedným z tých, ktorí už roky bojujú za zdravé potraviny. Pripomína, že nie ako predtým starosta, teraz predseda VÚC, ale ako otec troch detí. Dlhodobo kritizuje, že slovenský spotrebiteľ je zavádzaný prebaľovanými potravinami, takže vlastne nevie, čo kupuje, no kúpi to v domnení, že ide o výrobok, ktorého suroviny boli dopestované/dochované na Slovensku.

„Touto kauzou sa otvorila Pandorina skrinka – nevieme, čo sa sem dnes dováža, kontroly na hraniciach sú mizivé a konečne to niekto už aj počúva,“upozorňuje Becík v štúdiu u Mimi Šramovej.

Agrobiznis.sk | Táto značka na obaloch s múkou by mala zabezpečiť, že múka je skutočne z obilia zo slovenských polí

Nechceme byť odpadkovým košom

„Dnes vidíme, že tí šmelinári, ktorí tu mali otvorené dvere. Nemôže to takto fungovať,“ myslí si Becík a pripomína svoje vyhlásenia spred roka, kedy poukazoval na to, že vláda by sa mala začať orientovať na našich pôdohospodárov. Vtedy vládu vyzvali na vykúpenie milióna ton slovenskej pšenice, čo je zhruba ročná spotreba SR (vrátane kŕmneho obilia). Vlčan a spol. sa mu vysmiali, že takou cestou to nemôže ísť.

„Ale potom akou cestou to má ísť, keď naše, kvalitné, si vyvážame do zahraničia a sem budeme púšťať rôzny humus aj z krajín tretieho sveta na úkor nášho zdravia,“kritizuje Becík to, že tí, ktorí majú slovenský trh chrániť, z neho robia odkladisko nekvalitných potravín.

Aj v bývaní existuje spravodlivosť na slovenský spôsob
V čase, kedy sa na Slovensku hovorí o nedostatku nájomných bytov, podľa odborníkov existuje sivá zóna, v ktorej funguje množstvo bytov, ktoré patria samosprávam, no nízke nájomné nepokryje ani náklady na ne. Čo je ešte viac prekvapujúce, bývajú v... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Kde všade je kontaminovaná múka

Je zvláštne, ako sa okolo „jedovaného“ obilia zahmlieva.

„Ako občan sa pána ministra pýtam, kde všade šla tá pšenica a koľko jej vlastne bolo? Hovorí sa len o jednej šarži. Pán Varga nakúpil 16-tisíc ton. Niekde som zachytil informáciu, že všeobecne to bolo až 60-tisíc ton. Kde všade sa to minulo? Nech nám to minister vysvetlí,“ dožaduje sa Becík odpovedí na otázky, ktoré mlyny ju pomleli, ktoré pekárne z nej pečú a na ktorých pultoch ju nájdeme.

Nemá sa za čo ospravedlňovať

Becík tiež vysvetľuje, ako sa odoberajú vzorky na testovanie a ako sa prišlo aj na to, že v mlyne v Kolárove je uskladnené obilie s pesticídmi. Priznalo to ministerstvo, ktoré potom obvinilo Becíka, že šíri paniku. On sám pritom vychádzal len z informácií, ktoré vydalo ministerstvo. O ospravedlnenie ho v Sobotných dialógoch dokonca požiadal aj premiér.

„Ja by som sa mal ospravedlniť vtedy, keby som o tomto probléme vedel a nepovedal by som to nahlas,“ konštatuje Becík.

Vláda proti štátu

„Veľmi ma mrzí, že vláda a médiá spochybňujú dôveru v naše štátne inštitúcie. Sám minister spochybnil Veterinárnu a potravinovú správu. Pán profesor Bíreš jasne povedal, že tieto účinky sa na ľudskom organizme preukážu podstatne neskôr,“približuje Becík s tým, že kde bude Vlčan a Heger o 20 rokov, keď sa začnú prejavovať účinky.

VÁŽNE TVRDENIA maďarského odborníka na situáciu s obilím! HOVORÍ AJ O SLOVENSKU!
Zákaz dovozu ukrajinského obilia nie je motivovaný ukrajinskou nenávisťou, ale záujmami poľnohospodárov a spotrebiteľov. Uviedol maďarský odborník na situáciu s obilím a opatrenia EÚ, Olivér Hortay. Vysvetľuje, že ukrajinské obilie sa nedostalo... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Spáľte to!

„Ja predsa nechcem šíriť paniku, tiež by som bol radšej za zdravé potraviny, lenže toto kontaminované keď už tu máme, treba to zlikvidovať. Dajte to preč a začnite robiť dôsledné kontroly,“ dožaduje sa Becík a upozorňuje, že je úplne jedno, odkiaľ nekvalitné obilie máme. Ak teda bola nejaká látka pre niečo zakázaná, tak tu nemá čo hľadať a vysvetlil, že obilie, aby ho nezničili škodcovia bolo postrekované látkou, ktorá je v EÚ zakázaná.

„Dali tam toho viac, samozrejme, že to to obilie zadržalo,“dovysvetlil Becík.

On sám si nikdy, ani ako podnikateľ nedovolil oponovať výsledkom šetrenia Potravinovej správy. „Ich slovo bolo sväté a ak niečo našli, muselo sa to zlikvidovať, ale dnes len preto, aby sme dokázali, že to ukrajinské je dobré, tak ideme tvrdo bojovať a hľadať vinníka na Slovensku, len nie toho, odkiaľ to prišlo?“

Cynizmus

Becík vysvetľuje, že Ukrajina predtým vyvážala obilie priamo do krajín tretieho sveta, no zdá sa mu to cynické.

„Prečo by tam tí ľudia, ktorí tam skutočne hladujú, mali jesť takéto kontaminované jedlo? Nastavme si zrkadlo,“ hovorí Becík.

Zo Slovenska odchádza kvalita

Čo sa týka rastlinnej, ale aj živočíšnej výroby, zo Slovenska na západ odchádza kvalita. Ako príklad uviedol ovocinára, ktorý kvalitné ovocie vyváža do Nemecka a potom tu v obchodoch vidí turecké a iné lacné produkty. Naša pšenica sa vyváža hlavne do Talianska a iných západných krajín, keďže vyrábame dvakrát toľko, čo je naša spotreba. V tejto súvislosti Becík pripomína, že rastlinná a živočíšna výroba sú vlastne spojené nádoby – ak príde k útlmu pestovania pešnice, musí prísť aj k zníženiu chovov hospodárskych zvierat a to znamená menej slovenského mäsa.

„Ale tým pádom otvárame priestor na dovoz mäsa, mliečnych výrobkov. Nemalo by to tak byť. Momentálne sa orientujeme na jeden druh priemyslu, ktorým si stále odkrajujeme z tej ornej pôdy, čo je náš najkvalitnejší výrobný faktor,“ vysvetľuje pôdohospodár.

Branislav Becík: Klamali by ďalej, keby sa na to neprišlo (VIDEO)
Podľa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislava Becíka (Hlas-DS) nás vláda o ukrajinskom obilí zavádza. Francúzsky portál Agritel totiž zverejnil, že do Maďarska, Poľska a na Slovensko sa za ostatný rok doviezlo takmer osem miliónov ton... Čítať ďalej
23 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Treba rozbehnúť vidiek

Pripomína tiež, že Slovensko je charakteristicky agrárna krajina. Preto sa podľa neho potrebujeme vrátiť k výrobe z toho, čo tu vieme dorobiť. Chýbajú nám potravinárske závody, mäso a mlieko spracúvajúce podniky.

„Toto všetko keď sa spustí, tak ja pevne verím, že rozbehneme ten vidiek, ktorý dnes chátra a že tí ľudia, ktorí tam dnes žijú, budú vedieť hospodáriť,“ myslí si Becík. Ako jednu z ciest vidí hospodárske dvory. O ich produkty je veľký záujem. Obchodné reťazce z ekonomických dôvodov v malých obciach nechcú otvárať svoje predajne, preto je predaj z dvora ideálnym riešením. Gazdovské dvory by takisto zamestnali množstvo ľudí, čo by rozbehlo ekonomiku v regióne.

Všetko zlé je na niečo dobré

„Každý jeden spracovateľ pšenice si dnes veľmi dobre rozmyslí, čo si nakúpi a čo bude mlieť,“ hovorí Becík na margo toho, že táto kauza by mohla zlikvidovať najväčší mlyn v strednej Európe. Podľa Becíka tu došlo k všeobecnému ohrozeniu. Za zodpovednú za vec označil súčasnú odvolanú vládu. Myslí si tiež, že v poradnom orgáne ministra Vlčana je niekto, kto o celej veci vedel, no napriek tomu to nestopol.

Facebook / Radek Pekarovič | Údite si doma vlastné? A viete, akou kŕmnou zmesou bolo chované prasiatko, z ktorého údite?

Jednoduché riešenia nefungujú

Je mu ľúto mlynu v Kolárove, ktorý takýmto spôsobom je na čiernej listine. Lenže skončiť tu, by bola chyba. Podľa Becíka je treba ísť vo vyšetrovaní ďalej.

„Ktorá spoločnosť to sem doviezla, ktorá spoločnosť s tým nešla ďalej na západ, kde sa to malo nalodiť. Nech to jednoducho zverejnia,“ zaujímajú Becíka ďalšie fakty, z ktorých by sa potom mala vyvodiť zodpovednosť. „Máme začať konšpirovať? To chcú?“

Vlčan by mal nakúpiť slovenské poľnohospodárske produkty
HLAS - sociálna demokracia vyzýva poverenú Hegerovu vládu a ministra Vlčana, aby konečne začal konať a vytvoril podmienky na okamžitý nákup slovenskej potravinovej produkcie. "Pred rokom sme s lídrom HLASu - sociálna demokracia žiadali vládu, aby... Čítať ďalej
22 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

www.youtube.com/watch?v=LN91kkNwPXw&ab_channel=RozhovorysMimi%C5%A0ramovou

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme