VÁŽNE TVRDENIA maďarského odborníka na situáciu s obilím! HOVORÍ AJ O SLOVENSKU!
29 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Zákaz dovozu ukrajinského obilia nie je motivovaný ukrajinskou nenávisťou, ale záujmami poľnohospodárov a spotrebiteľov. Uviedol maďarský odborník na situáciu s obilím a opatrenia EÚ, Olivér Hortay. Vysvetľuje, že ukrajinské obilie sa nedostalo tam, kde bolo určené, do rozvojových krajín, ale uviazlo v Európe, na východnom trhu.

Vyšehradské krajiny protestujú proti bezcolnému dovozu ukrajinského obilia: česká, poľská, maďarská a slovenská poľnohospodárska komora v blízkej budúcnosti napíšu spoločný list do Bruselu, v ktorom požiadajú EÚ, aby prijala opatrenia na vyriešenie tohto problému.

Ale prečo nevyhovuje ukrajinské obilie? Pre denník Mandiner vysvetlil Olivér Hortay, vedúceho oddelenia energetickej a klimatickej politiky v spoločnosti "Századvég".

Pred rusko-ukrajinskou vojnou bola Ukrajina jedným z najväčších vývozcov obilia. 

Napríklad podiel ukrajinskej pšenice na svetovom trhu bol asi desať percent, zdôrazňuje expert. A dodáva, že v minulosti značná časť zásielok odchádzala z čiernomorských prístavov a prichádzala do rozvojových krajín, ako je Afrike. l

Vypuknutím vojny Rusko tieto trasy zablokovalo, čo ohrozilo zásobovanie predajní a príjmy spoločností vyrábajúcich na Ukrajine. S cieľom umožniť ukrajinskému obiliu dostať sa do cieľových krajín novou trasou, Európska komisia zrušila predchádzajúce colné pravidlá a kvóty.

V dôsledku toho Brusel umožnil vstup ukrajinského obilia na trh do Európy na trh a - ako mnohí varovali pri zrušení colných predpisov – značná časť ukrajinského obilia, podľa niektorých odhadov asi polovica, uviazla na európskom trhu, predovšetkým vo východnej Európe, zdôrazňuje Olivér Hortay.

Týmto opatrením sa preto v obmedzenej miere vyriešili potravinové ťažkosti bývalých cieľových krajín. Ale lacnejšie ukrajinské obilie nižšej kvality vyvolalo cenovú konkurenciu v EÚ, čo škodí európskym poľnohospodárom.

NYT: Amnesty International SKRITIZOVALA UKRAJINU! Dostala po prstoch
The New York Times informovali, že organizácia pre ľudské práva Amnesty International pred časom obvinila ukrajinské sily, že nezákonne ohrozujú civilistov. Tieto obvinenia vyvolali ostrú reakciu a hnev najmä ukrajinského prezidenta Volodymyra... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

"Ukrajinské obilie s nízkou kvalitou a nízkou cenou"

Cenová výhoda ukrajinského obilia je spôsobená predovšetkým skutočnosťou, že poľnohospodári produkujú koncentrovaným spôsobom a podľa voľnejších regulácií (t. j. pesticídy zakázané v EÚ, geneticky modifikované technológie atď.) – zdôrazňuje vedúci spoločnosti "Századvég".

Ako vysvetľuje, zatiaľ čo v EÚ je v priemere 16 hektárov ornej pôdy na farmu, na Ukrajine je to 1000 hektárov. Okrem toho významnú časť najväčších poľnohospodárskych spoločností priamo alebo nepriamo vlastnia cudzinci – čiastočne Američania. Dôsledkom zrušenia colných predpisov je, že veľké zahraničné spoločnosti vyrábajúce na Ukrajine získavajú prístup na nový trh v Európe s takými nekvalitnými výrobkami, že miestni výrobcovia, ktorí musia dodržiavať prísnejšie normy, nedokážu držať krok.

Okrem hospodárskych nebezpečenstiev so sebou táto situácia prináša aj zdravotné riziká.

Hortay upozorňuje, že je ťažké odhadnúť presný rozsah zdravotných rizík, ale je znepokojujúce, že napríklad na Slovensku existuje štúdia, ktorá preukázala, že v obilí pochádzajúcom z Ukrajiny boli zistené závažné zdraviu škodlivé látky, čo viedlo k tomu, že plodina bola vyhlásená za nevhodnú nielen na ľudskú spotrebu, ale aj na živočíšnu spotrebu.

Pápež v Maďarsku vyzýva Ukrajinu na DIALÓG s Ruskom
Pápež František pricestoval v piatok na trojdňovú návštevu Maďarska. Očakáva sa, že vojna na Ukrajine, migrácia a kresťanské korene Európy budú na prvom mieste jeho verejných prejavov a súkromných rozhovorov s premiérom Viktorom Orbánom, informuje... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Zistenie prekročeného obsahu chlórpyrifosu v kontrolovanej vzorke pšenice

V rámci úradnej kontroly potravín odobrala RVPS Komárno v kontrolovanom subjekte Mlyn Kolárovo a.s., Železničný rad 11, 946 03 Kolárovo, úradnú vzorku výrobku Pšenica silo 61, krajina pôvodu: Ukrajina, dovozca A.X. Agroslavinvest s.r.o., Hlavná 1039/1L 900 66 Vysoká pri Morave. V analyzovanej vzorke bol zistený prekročený obsah chlórpyrifosu 0,026 mg/kg (max. limit 0,01 mg/kg) a jeho použitie nie je v krajinách EÚ povolené.

Brusel nepomáha, takže členské štáty konajú tak, aby ochránili svoje vlastné trhy

Vzhľadom na všetky zistené skutočnosti, nie je prekvapujúce, že členské štáty ruka v ruke protestujú proti nízkej kvalite ukrajinského obilia, ktoré poškodzuje domáci trh: v Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku, kde zaviedli zákaz dovozu.

Je však veľmi dôležité poznamenať, že – ako sa pôvodne zamýšľalo – tieto krajiny naďalej poskytujú možnosť tranzitu ukrajinského obilia a ich opatrenia slúžia len na ochranu vlastného trhu a spotrebiteľov, zdôrazňuje odborník zo "Századvégu".

Členské štáty už mesiace žiadajú Európsku komisiu, aby napravila situáciu opätovným zavedením predchádzajúcich pravidiel, ale Brusel to odmietol urobiť a doteraz poskytol balík pomoci len niektorým postihnutým členským štátom, z ktorých niektoré – vrátane Maďarska – boli vynechané, zdôrazňuje šéf obchodnej jednotky.

Dodáva, že dokonca aj v prijímajúcich krajinách balíky pomoci pokrývali len zlomok spôsobených škôd.

Obetaví Česi (VIDEO)
Ukrajina a Česká republika budú spoločne vyrábať zbrane, muníciu a opravovať tanky. Česko a Ukrajina budú spoločne produkovať zbrane, aj cvičné lietadlá a opravovať tanky. Na návšteve Túto správu oznámil český prezident Petr Pavel, počas... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Milan Laca

Európska komisia chce zrušiť prísne pravidlá týkajúce sa GMO technológií

Poukazuje tiež na to, že finančné kompenzácie neriešia zdravotné problémy, ktorý je v rozpore s očakávaniami členských štátov.

Je názorné, že v polovici marca Európska komisia predložila ministrom životného prostredia členských štátov návrh, ktorý by v úplnom rozpore s predvojnovými prioritami EÚ, zrušiť súčasné prísne pravidlá týkajúce sa geneticky modifikovaných technológií.

Zrušili by sa aj požiadavky na označovanie.

To by znamenalo, že v budúcnosti by obaly potravín už nemuseli označovať, že boli geneticky manipulované, takže spoločnosti vyrábajúce na Ukrajine – čiastočne americkej – by mohli predávať svoje obilie ako výrobky rovnakej kvality ako v Európe.

Opatrenie by vážne poškodilo práva európskych spotrebiteľov a preto Maďarsko okrem iných členských štátov návrh zamietlo a záverečné hlasovanie sa očakáva v júni.

Napriek tomu všetkému existuje rozšírený názor, že zákaz dovozu ukrajinského obilia je poháňaný nenávisťou voči Ukrajincom. Nie je to však tak! Zákaz "nie je protiukrajinským, ale promaďarským opatrením". Vysvetľuje, že tým, že naďalej povoľuje tranzitnú dopravu cez Maďarsko, nebráni naplneniu pôvodných ambícií, takže v skutočnosti naďalej pomáha Ukrajine. Poukázal tiež na to, že "nikto však nemôže očakávať, že sa Maďarsko vzdá záujmov maďarských poľnohospodárov a spotrebiteľov, aby umožnilo zahraničným korporáciám pôsobiacim na Ukrajine získať trh".

Výhovorka? Ofenzíva už nie je rozhodujúca
Protiofenzíva by sa nemala považovať za rozhodujúcu bitku. Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba vyzýva, aby sa ukrajinská protiofenzíva nevnímala ako rozhodujúca bitka. Posledná bitka povedie k úplnému oslobodeniu ukrajinských území.... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik