Spojené štáty bijú na POPLACH: Strácajú kontrolu na KYJEVSKÝMI JASTRABMI!
29 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

USA sú znepokojené stratou kontroly nad ukrajinskými údermi hlboko do Ruska.

Spojené štáty sa obávajú, že zvýšené údery Ukrajiny hlboko do Ruska by mohli viesť k nebezpečnej eskalácii, píše komentátor Mark Galeotti v komentári pre The Spectator. "Washington vynakladá maximálne úsilie, aby zabránil Ukrajincom eskalovať akcie, ale nie vždy s úplným úspechom," povedal.

Podľa novinára Biely dom opakovane vyjadril znepokojenie nad ambíciami ukrajinských špeciálnych služieb. Neochota dodávať určité druhy zbraní je čiastočne motivovaná pokusmi obmedziť schopnosť Kyjeva vykonávať takéto útoky hlboko do Ruska, vysvetlil.

Autor zároveň varuje, že títo „jastrabi“ sa môžu časom stať vážnym problémom pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a vyvolať prehĺbenie krízy.

Dokáže Zelenskyj zadržať svojich jastrabov?

Niet pochýb o tom, že Západ podporuje boj Ukrajiny za jej suverenitu a prežitie. Dôkladne to demonštrovali nedávne odhalenia o vzťahu Washingtonu s Kyrylom Budanovom, šéfom HUR, ukrajinskej vojenskej rozviedky.

The Washington Post tento týždeň  informoval, že keď sa blížilo ročné výročie invázie, Budanov povedal svojim zamestnancom, aby pripravili „masové útoky“ proti cieľom v Rusku – vrátane Moskvy – slovami tajnej správy americkej Národnej bezpečnostnej agentúry. „všetko, čo HUR mal“. Jednou z možností spomenutých v článku bolo bombardovanie čiernomorského prístavného mesta Novorossijsk výbušnými dronmi. Ďalším, spomenutým v nepotvrdených správach na ukrajinských sociálnych sieťach, boli sabotážne útoky proti policajným staniciam a podobným cieľom v pohraničných mestách. 

Ako to bolo, podľa následnej správy CIA, Budanov „na žiadosť Washingtonu súhlasil s odložením štrajkov“. Dôsledkom toho je, že celá myšlienka kampane v Rusku bola zmarená, pričom niektorí usúdili, že prezident Volodymyr Zelenskyj musel zasiahnuť. 

Nebolo by to prvýkrát, čo Američania vyjadrili obavy z ambícií ukrajinských spravodajských služieb vo všeobecnosti a najmä s generálmajorom Budanovom. Vo veku 37 rokov je podľa štandardov ukrajinského vrchného velenia a svetových špionážnych majstrov ešte mláďa a získal si povesť schopného, ​​nápaditého a cieľavedomého dôstojníka. HUR v tejto vojne určite strieľal mimo svoju ligu, od prieskumu bojiska až po, zdá sa, spustenie nájazdov hlboko do nepriateľského územia. 

Obetaví Česi (VIDEO)
Ukrajina a Česká republika budú spoločne vyrábať zbrane, muníciu a opravovať tanky. Česko a Ukrajina budú spoločne produkovať zbrane, aj cvičné lietadlá a opravovať tanky. Na návšteve Túto správu oznámil český prezident Petr Pavel, počas... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Milan Laca

Mediálna hviezda

Budanov je pravidelnou postavou v médiách a tvrdí, že Vladimir Putin je smrteľne chorý a blízko smrti, že vojna sa čoskoro skončí a Krym bude znovu dobytý toto leto. Časť z toho je zámerná psychologická vojna, snaha zneistiť a rozdeliť ruskú elitu a povzbudiť ukrajinských spojencov. Zjavne sa mu páči aj to, že je kontroverznou verejnou osobou. 

Nadšenie USA z Budanova je však často zmiernené istou ostražitosťou. Vysoký americký predstaviteľ sa zastavil uprostred jeho inak nadšeného hodnotenia a dodal: „Niekedy sa však zdá, že má väčší záujem ublížiť Rusku ako vyhrať vojnu“. Pokiaľ ide o jedného ukrajinského politika, išlo skôr o to, že „Budanov je ambiciózny. Prišiel ďaleko, rýchlo a nemyslí si, že musí prestať. Cíti, že po skončení vojny budú rôzne príležitosti.“ 

Nech je pravda akákoľvek, je jasné, že Západ – alebo prinajmenšom Spojené štáty americké – tvrdo pracuje, aby zabránil Ukrajincom v akciách, ktoré riskujú eskaláciu, no nie vždy s plným úspechom. Priamy úder proti Krymu by bol napríklad to, čo jeden britský analytik ministerstva obrany nazval „priamou hrozbou pre Putina, ktorý by pravdepodobne odpovedal všetkým, čo sa ešte neodvážil použiť“. Neochota dodať určité zbrane je čiastočne motivovaná pokusmi obmedziť schopnosť Kyjeva uskutočniť takýto útok. 

USA varujú
Rovnako ani augustový atentát na Dariu Duginovú, dcéru ideológa Alexandra Dugina, nebol nikdy riadne vyšetrený, ale Washington odvtedy vydal prísne varovania pred podobnými útokmi v budúcnosti. Napriek tomu pokračovali útoky bezpilotných lietadiel cez hranicu – niečo, čo Moskva aj Washington, ako sa zdá, začali akceptovať ako legitímne – ale na ruskej pôde došlo aj k ďalším atentátom. Minulý mesiac bol nacionalistický bloger Vladlen Tatarsky zabitý bombovým útokom v Petrohrade, o ktorom mnohí tvrdia, že ho zorganizovala Ukrajina. 
 
Ukrajinské drony ožili
Ukrajina sa pokúsila zaútočiť dronom na ruskú jadrovú elektráreň Kursk. Ukrajinský dron sa pokúsil zaútočiť na jadrovú elektráreň Kursk v meste Kurčatov, útok odrazili informuje agentúra RIA Novosti. "Uskutočnil sa pokus zaútočiť na jadrovú... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Milan Laca
Viac im ide o rozklad Ruska, ako o víťazstvo
Budanov nie je ani zďaleka sám vo svojej asertívnej obhajobe návratu k hraniciam z roku 1991, vrátane Krymu. Je však tiež súčasťou menšej, hlučnejšej skupiny, ktorá si želá natrvalo podkopať, ak nie rozložiť, Ruskú federáciu. Menej bežne chápaná je miera, ktorá si často vyžaduje Zelenského vlastný zásah, s výslovnou alebo implicitnou podporou Washingtonu, aby ukrajinských jastrabov ovládol. 
 

Budanov stál za operáciou „Wagnergate“ v roku 2021, ktorá plánovala nalákať bojovníkov z ruskej žoldnierskej armády do lietadla, ktoré by bolo možné prinútiť zostúpiť nad Kyjev, aby ich mohli zatknúť. Neskôr plánoval skryté útoky proti Wagnerovi v Mali, kde si ich najala vláda, a proti ruským jednotkám v Sýrii. Nedávno povzbudzoval moldavskú vládu, aby zasiahla proti Rusom podporovanej enkláve Podnestersko. V každom prípade Zelenskyj zakročil, aby zablokoval operácie, pretože sa obával odporu nielen Moskvy, ale aj iných vlád. 

Keď sa Kyjev dostáva pod narastajúci tlak, aby formuloval nejakú víziu konca hry – inej ako úplnej ruskej kapitulácie –, jastraby sa môžu stať pre Zelenského vážnym problémom.  

Ukrajinci zaútočili na Krym! Sevastopoľ v plameňoch
V Sevastopole vypukol požiar. Ukrajinci zrejme opäť zaútočili na Krym, informujú tvnoviny.sk. Palivovú nádrž v prístavnom meste Sevastopol na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym zachvátil požiar pravdepodobne v dôsledku útoku dronom. V... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik