Prezidentka v Kyjeve opäť vyjadrila podporu Zelenskému
28 | 04 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená o správnosti postoja Slovenskej republiky pri pomáhaní Ukrajine v oblastiach, v ktorých jej pomôcť vie a môže vrátane vojenskej pomoci. O slobode, mieri a spravodlivosti netreba podľa nej iba rozprávať, ale občas treba aj za ne zabojovať. To je dôvod, pre ktorý celý civilizovaný svet pomáha Ukrajine, uviedla v piatok na spoločnej tlačovej konferencii s českým prezidentom Petrom Pavlom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

Foto: TASR
Foto: TASR
Foto: TASR
Foto: TASR
Foto: TASR
Foto: TASR
Foto: TASR

Čaputová podľa svojich slov ešte pred oficiálnymi rokovaniami v Kyjeve hovorila s ľuďmi, ktorých sa brutalita vojny bezprostredne dotýka. Boli to ženy, na ktorých bolo páchané sexuálne násilie a opakovane boli znásilňované, a tiež rodiny, ktorým uniesli deti do prevýchovných táborov v Rusku.

Podľa prezidentky je nesmierne dôležité, aby vojnové zločiny boli vyšetrené a spravodlivo potrestané. Pripomenula, že SR bola jednou z prvých krajín, ktoré na Ukrajinu opakovane vyslali tím forenzných expertov na dokumentovanie vojnových zločinov.

Informovala o tom, že na rokovaniach so Zelenským a predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom hovorili o posilnení vzťahov medzi Ukrajinou a Slovenskom napríklad v oblasti infraštruktúry či energetiky.

Na stretnutí hovorili aj o perspektíve vstupu Ukrajiny do EÚ a NATO. "Je jasné, že s blížiacim sa vilniuským samitom sa tieto témy budú zintenzívňovať. Zároveň je jasné, že pokiaľ je Ukrajina vo vojnovom stave, plnohodnotné členstvo v NATO nie je dosiahnuteľné ani možné. Ale určite je možná praktická pomoc a prehĺbenie našich politických vzťahov," dodala Čaputová.

Aj v bývaní existuje spravodlivosť na slovenský spôsob
V čase, kedy sa na Slovensku hovorí o nedostatku nájomných bytov, podľa odborníkov existuje sivá zóna, v ktorej funguje množstvo bytov, ktoré patria samosprávam, no nízke nájomné nepokryje ani náklady na ne. Čo je ešte viac prekvapujúce, bývajú v... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme