Obetaví Česi (VIDEO)
28 | 04 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina a Česká republika budú spoločne vyrábať zbrane, muníciu a opravovať tanky.

Česko a Ukrajina budú spoločne produkovať zbrane, aj cvičné lietadlá a opravovať tanky.

Na návšteve

Túto správu oznámil  český prezident Petr Pavel, počas návštevy Kyjeva, na spoločnom brífingu s Volodymyrom Zelenským a prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Vyhlásenie prezidentov Ukrajiny, Českej a Slovenskej republiky

Všetko je pripravené

V tomto smere je podľa Pavla rozpracovaných už šesť projektov. "Ide o výrobu zbraní, munície, opravy tankov ako T-62, ako aj potenciálnu výrobu cvičných lietadiel. Pre nás je prioritou transfer technológií a výroby, aby táto výroba mohla byť čiastočne, respektíve kompletne realizovaná na území Ukrajiny. Konečný výsledok bude prijatý s prihliadnutím na technológie, ktoré sú v oboch krajinách,“ povedal český prezident.

Berú aj ľudí

Námestník českého ministra obrany Tomáš Kopečný nedávno v rozhovore pre Český rozhlas povedal, že  Česká republika je pripravená prijať až niekoľko tisíc ukrajinských špecialistov na prácu v zbrojárskom priemysle. Tým by sa podľa neho uspokojil dopyt po zbraniach, ktorý sa zvýšil v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Český premiér Petr Fiala už schválil pracovné povolenie pre ukrajinských špecialistov.

Jedni z najštedrejších

Spomedzi členov NATO je Česká republika jedným z najvýznamnejších dodávateľov zbraní pre Ukrajinu.  Do Kyjeva poslala väšinu svojich zásob a. Ich doplnenie bude trvať roky. Niektoré české zbrojárske koncerny už dali najavo, že potrebujú personálnu pomoc. "Napríklad Tatre chýba 500 ľudí. Takže tam budú tisíce pracovných miest. Závisí to od toho, o koľko sa zvýši výrobná kapacita českých firiem, prípadne výroba spoločných česko-ukrajinských zbrojoviek," povedal český premiér Fiala.

Ukrajinské drony ožili
Ukrajina sa pokúsila zaútočiť dronom na ruskú jadrovú elektráreň Kursk. Ukrajinský dron sa pokúsil zaútočiť na jadrovú elektráreň Kursk v meste Kurčatov, útok odrazili informuje agentúra RIA Novosti. "Uskutočnil sa pokus zaútočiť na jadrovú... Čítať ďalej
28 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik