Kyjev odkazuje EÚ: Potrebujeme ďalších 18 miliárd eur!
29 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Očakáva sa, že finančné potreby v budúcom roku nebudú „o nič menšie ako“ v tomto roku, hovorí ukrajinský minister financií Serhij Marčenko.

Rozpočtové potreby Ukrajiny na budúci rok zostanú rovnako vysoké ako na tento rok, povedal v sobotu ukrajinský minister financií Serhij Marčenko pred stretnutím ministrov financií EÚ, na ktorom sa bude diskutovať o podpore Ukrajine, informuje POLITICO.

Európska únia poskytuje tento rok Kyjevu pôžičky vo výške 18 miliárd eur, aby pomohla vyplniť dieru v rozpočte, ktorá sa odhaduje na približne 3 až 4 miliardy dolárov mesačne. Granty z USA a pôžičky od Medzinárodného menového fondu, ako aj menšie bilaterálne príspevky, vynahradzujú zvyšok.

Drasticky znížiť výdavky nebude ľahké

"Pokiaľ ide o možné finančné potreby na rok 2024, aj tie budú obrovské," povedal Marčenko a dodal: "Myslím si, že pre nás nebude ľahká úloha drasticky znížiť naše výdavky. Samozrejme, závisí to od vojenskej kampane, ale ja si myslím, že to nemôže byť menej ako 18 miliárd eur, ktoré sme mali na tento rok."

Na otázku, či je EÚ pripravená zopakovať túto úroveň podpory aj na budúci rok, komisár EÚ pre hospodárstvo Paolo Gentiloni povedal, že „diskusia o budúcom roku z pohľadu čísel a presných čísel závisí od diskusie, ktorú začíname o rozpočte Európskej únie, ale nepochybne budeme pokračovať v našej podpore s rovnakým odhodlaním ako v posledných rokoch."

EÚ sa chystá v júni prehodnotiť svoj rozpočet, pričom cieľom je nájsť dodatočné peniaze na viacero priorít, ako je takzvaná makrofinančná pomoc pre tretie krajiny vrátane Ukrajiny.

Spojené štáty bijú na POPLACH: Strácajú kontrolu na KYJEVSKÝMI JASTRABMI!
USA sú znepokojené stratou kontroly nad ukrajinskými údermi hlboko do Ruska. Spojené štáty sa obávajú, že zvýšené údery Ukrajiny hlboko do Ruska by mohli viesť k nebezpečnej eskalácii, píše komentátor Mark Galeotti v komentári pre The Spectator.... Čítať ďalej
29 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik