Káčer znovu provokuje!
28 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Prednedávnom sa odvolaný minister zahraničia v rámci diskusie Nadácie Polis pochlapil okrem iného aj tým, že Zuzanu Čaputovú „vyškolil“ pred stretnutím s maďarskou prezidentkou. A práve to nahnevalo nezaradeného poslanca Gyimesiho, ktorý má pre Slovákov, i Maďarov na Slovensku jednu výzvu.

Kameňom úrazu bola práve maďarská menšina na Slovensku a Káčer mal mať problém s tým, že tých Maďarov tu máme my. Nie Maďarská republika. V tejto súvislosti Gyimesi pripomína, že práve Maďarská vláda dofinancuje potreby slovenských Maďarov. Gyimesi preto vyzval ako Slovákov, tak Maďarov, aby sme sa v mene bezpečnej budúcnosti spoločne zbavili podobných provokatérov. Káčerove spôsoby boli jedným z dôvodov, prečo Gyimesi opustil rady hnutia OĽaNO.

400 tisíc Maďarov

Gyimesi sa vo svojom videu adresuje svoje slová Káčerovi: “Káčer sa pochválil tým, ako školil prezidentku Čaputovú v súvislosti s jej stretnutím s maďarskou prezidentkou. Zhodou okolností maďarská hlava štátu upozornila tú našu, že udalosti na Slovensku rieši citlivo pretože “máme tu 400 tisíc Maďarov.” Podľa Káčera ju mala Čaputová okamžite zastaviť a povedať jej: “Nie, nemáte tu 400 tisíc Maďarov, to my tu máme 400 tisíc Maďarov.” Typická káčerovská diplomacia!” vraví Gyimesi.

Kto pomáha tunajším Maďarom

„Zabudol však dodať, že to, čo si myslia, že im nepatrí, alebo čo si Káčerovi Maďari nevedia vybojovať, to Maďarsko obnoví, zadotuje, alebo kúpi školský autobus. Maďarsky hovoriaci občania Slovenskej republiky patria do komunity, ktorá žije v mieri so Slovákmi. Ale len dovtedy, kým nepríde jeden minister zahraničných vecí, ktorý plní svoje poslanie a úlohu silou mocou tento vzťah otráviť,“nepáči sa Gyimesimu.

Matovič chcel, aby sa spájali, tak sa hádajú
Ešte pred nedávnom mal byť Gyorgy Gyimesi (OĽaNO) tým, kto podľa Matoviča pritiahne hlasy pre maďarské strany. Potom však prišiel výstup odvolaného ministra zahraničných vecí Káčera v Michalovciach a vstup Gyimesiho do Aliancie - Szövetség sa... Čítať ďalej
15 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Výzva na spoločnú budúcnosť

„Upozornil však na podstatu. Každému národu patrí toľko, koľko považuje za svoje, v závislosti od vyspelosti spoločnosti, v ktorej žije. Zoberme si jeho slová za svoje a myslime na seba. Slováci, ako aj Maďari. Aby sme spoločne formovali našu spoločnú, pokojnú a bezpečnú budúcnosť, ktorá bude dostatočne vyspelá na to, aby sa zbavila takýchto provokatérov, ako je Káčer,“uzatvára Gyimesi a Káčera označil za provokatéra. Niekedy to naozaj vyzerá, akoby “skúsený” diplomat Káčer nedovidel na dôsledky svojich vyjadrení. Napríklad na reakciu šéfa kancelárie maďarského predsedu vlády, Gergely Gulyása, ktorý ho vo februári s jeho výrokmi poslal k lekárovi. Čo ale vzbudilo malú pozornosť médií, Gergely Gulyás vtedy vyslovil pochybnosť, či bude s kým rokovať o ochrane nášho vzdušného priestoru Maďarskom, keď v podstate na Slovensku nie je vláda.

Nedávny odchod z OĽaNO

Líder OĽANO Igor Matovič považuje za najlepšie, aby každý vo voľbách kandidoval za stranu, do ktorej ho to najviac ťahá. Dodal, že maďarská komunita na Slovensku si zaslúži zastúpenie v parlamente a že Aliancii "drží palce". Ešte pred podaním kandidátnej listiny však od nej očakáva verejný prísľub, že hlas ich demokratických voličov nebude "zneužitý na to, aby po voľbách pomáhali mafii zo Smeru-SD premenovanej na Hlas-SD".

Gyimesi opúšťa potápajúce sa OĽaNO
Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi opúšťa OĽANO. Argumentuje rozdielmi názorov v zásadných otázkach a tým, že nechce hnutiu svojimi postojmi škodiť. Zároveň uviedol, že s mimoparlamentnou stranou Aliancia zatiaľ žiadnu dohodu nemá a... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme