Zas je to inak . Prečo mešká ukrajinská ofenzíva
27 | 04 | 2023 I Milan Laca

Pomenovali dôvod zdržania ukrajinskej protiofenzívy.

Ukrajinská protiofenzíva sa naťahuje pre nedostatočné dodávky ťažkých zbraní zo Západu. Takýto  dôvod uvádzajú  švajčiarske noviny Neue Zürcher Zeitung.
Zbrane...

Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj informoval, že armáda  potrebuje 300 tankov, ale v najlepšom prípade dostali iba 200 kusov. Kým prídu prvé americk= tanky Abrams, uplynú mesiaceNedostatok je aj v iných typoch zbraní – predovšetkým v delostreleckej munícii.

Americký generál ŠOKUJE: Ruské pozemné sily sú dnes VÄČŠIE, ako na začiatku vojny!
Rusko síce vo vojne proti Ukrajine utrpelo tisícové straty, no vysoký veliteľ americkej armády v Európe v stredu zákonodarcom povedal, že vo svojom arzenáli majú oveľa viac palebnej sily, ako na začiatku vojny. O téme informuje CNN. "Ruské pozemné... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Ruská iniciatíva

Ďalším dôvodom zdržania je podľa autora to, že ruské jednotky dokázali znovu získať iniciatívu na bojisku. Ruské ozbrojené sily postupovali najmä v Arťomovsku (Bachmute). Medzitým sa ukázalo, že rozhodnutie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského udržať Bachmut v rozpore s americkoou radou, bolo spojené s veľkými stratami. Kyjevu by sa  mohli zísť tie sily na protiofenzívu v inom sektore.

A samozrejme, počasie

Dôležitú úlohu zohrávajú, okrem iného, aj poveternostné podmienky, poznamenávajú novi ny. Pôda na juhu Ukrajiny sa začala roztápať už v polovici marca. Na väčšine územia trvá bahenná sezóna až do konca mája. To sťažuje mechanizovanú ofenzívu – západné kolesové tanky by jednoducho uviazli na rozbahnených poľných cestách.

Iné názory

Autor z amerických novín The Hill vyjadril názor, že nerozhodnosť západných partnerov viedla k odloženiu protiofenzívy Ukrajiny. Spojenecké obavy z presunu tankov a systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu jej zabránili získať tieto zbrane a následne pokračovať v ofenzíve, tvrdí autor. Podľa jeho názoru to viedlo aj k tomu, že Moskva získala čas na mobilizáciu nových síl.

A ešte jeden variant

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov vyhlásil, že protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny sa začne tajne.

EÚ JEDNOZNAČNE: Ukrajinské obilie potečie aj naďalej bez cla
Očakáva sa, že EÚ bude v piatok súhlasiť s tým, že ponechá svoje trhy otvorené pre ukrajinské obilie bez cla na ďalší rok. A to napriek námietkam krajín strednej a východnej Európy zasiahnutých klesajúcimi cenami poľnohospodárskych produktov,... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik