Lipšic je hrdý na svojich prokurátorov, Hamran na "čurillovcov"
27 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Šiesty ročník multižánrového festivalu Pucung v Košiciach ponúkol dva dni s bohatým programom diskusií, či zábavy. Pod hlavičkou Nadácie Zastavme korupciu moderátorské "hviezdy" ako Monika Tódová privítali politikov (Zuzanu Čaputovú), ale napríklad aj policajného prezidenta Štefana Hamrana, či špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, prípadne jeho sudkyňu Pamelu Záleskú.

Práve poslední traja menovaní sa posadili ako hostia oproti moderátorke diskusie Zuzane Petkovej. Hamran sa pochválil nevinou „našich chlapcov“ – čurillovcov, nestranná Záleská uznáva selektívne prezumpciu neviny a Daniel Lipšic hovorí o ľuďoch s vysokým morálnym kreditom.

Ako je to s tou nevinou

Policajný prezident Hamran sa rád chváli tým, že čurillovci boli súdom uznaní za nevinných. Zrejme pozabudol, že u nich zatiaľ platí prezumpcia neviny, až do vynesenia právoplatného odsudzujúceho rozsudku. Súd zatiaľ rozhodoval len o ich väzbe.

Prezumpcia neviny zrejme neplatí pre každého. Keď sa moderátorka pýtala na podobný prípad riaditeľa NBS Kažimíra, u neho „je to jasné“, takže dvojitý meter nehrozí – dve rozhodnutia o nevzatí do väzby, pričom jedni boli hlavou polície, uznaní za nevinných, no u druhého je všetko jasné aj bez súdu. A to hlása niekto, kto si ctí právo, spravodlivosť a demokraciu.

Daniel Lipšic a Štefan Hamran, TASR

Tiež pán policajný prezident pozabudol, že Zákon o štátnej službe príslušníkov PZ hovorí jasne – aj pri rešpektovaní prezumpcie neviny, ak je proti príslušníkovi PZ SR vznesené obvinenie, musí byť postavený mimo službu.

Štefan Harabin o lipšicovej ceste za slávou plnej podfukov
Daniel Lipšic. Človek, ktorý je snáď pri každom medializovanom prípade na Slovensku, aj keď tam, ako špeciálny prokurátor „nemá čo robiť“. Je to chránenec odvolanej vlády, vďaka ktorej ako odsúdený môže „sedieť“ na poste špeciálneho prokurátora,... Čítať ďalej
19 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Lipšic a právny štát

Špeciálny prokurátor sa veľakrát nechal počuť o tom, ako na Slovensku musíme chrániť právny štát.

„Som hrdý na svojich prokurátorov, lebo robia svoju prácu svedomito. A zákonne. Bojujeme dobrý boj. O spravodlivosť. O dobro,“ prehlásil na Pucungu Lipšic, ktorý sám nikdy nebol prokurátor a aby mohol vykonávať svoju funkciu, menil sa kvôli nemu zákon.

Lipšic sa prezentuje aj ako neúnavný bojovník proti korupcii. Pritom na neho a na odvolaného ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina) je podané trestné oznámenie kvôli dôvodnému podozreniu z korupcie pri získaní bezpečnostnej previerky. Tú Lipšic, odsúdený za zabitie chodca na priechode pre chodcov, získal v rekordne krátkom čase.

Nemala tam čo robiť

Záleskej účasť na diskusii so špeciálnym prokurátorom a policajným prezidentom vytkla aj Súdna rada SR, čo sa dá pochopiť. Sudca by asi nemal diskutovať s dozorujúcim prokurátorom a policajtom. Napriek tomu podľa svojich slov vždy konala nestranne a nezávisle.

"Obžalovanému bolo jednoduchou a zrozumiteľnou formou oznámené, že má nielen práva ale aj povinnosti. Že súd dlhodobo pozoruje a registruje jeho opakované pokusy o prevzatie rozhodujúcej pozície a že tieto pripomínajú predsedníčke senátu pokusy jej vlastného psa stať sa v domácnosti vodcom svorky. Zároveň bol obžalovaný upozornený, že predsedníčka senátu nebude skákať, ako obžalovaný píska,"vysvetlila v auguste minulého roku sudkyňa svoju reakciu na žiadosť obžalovaného, ktorý chcel nahliadnuť do svojho spisu a vypočuť si aj nahrávky na CD.

Reprofoto z videa

Podľa zverejnenej komunikácie Pamely Záleskej - sudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), samotná sudkyňa nazvala obvinených kolegov po policajnej akcii Búrka sviňami. Na poznámku kolegu, že nie všetko musí byť také, ako sa zdá a preto treba ctiť prezumpciu neviny.

“... pane Bože! Aká prezumpcia neviny?" Reagovala ctihodná sudkyňa Záleská.

Morálne dno?! Sudkyňa Záleská je opäť v problémoch
Sudkyňu Záleskú neriešia iba kvôli "sviniam". Zarobéne ma aj z dôvodu, že chcela obžalovaného "upratať" ako psa. Meno predsedníčky senátu Špecializovaného trestného súdu Pamely Záleskej sa spája s rozhodovaním vo viacerých, mediálne zaujímavých... Čítať ďalej
22 | 08 | 2022 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik