Čo nové vo vojne?
27 | 04 | 2023 I Milan Laca

Ruské ozbrojené sily udreli vysoko presnými zbraňami na miestach rozmiestnenia záloh Ozbrojených síl Ukrajiny.

Lode ruského námorníctva 26.4.2023 sústredene zaútočili ďalekonosnými presnými zbraňami na rezervy ukrajinských jednotiek, informovalo ministerstvo obrany na svojom telegramovom kanáli.

Likvidovali zálohy

"Na miesta rozmiestnenia nepriateľských záloh bol zasadený koncentrovaný úder  námornými ďalekonosnými vysoko presnými zbraňami. Účel úderu bol splnený. Všetky určené ciele boli zasiahnuté. Zastavili postup jednotiek námornej pechoty Ozbrojených síl Ukrajiny do oblastí bojov,“ uvádza sa vo vyhlásení. Okrem toho ruská armáda zasiahla veliteľské a pozorovacie stanovištia ukrajinských síl v oblastiach osád Čerkesskoje v Chersonskej oblasti, ako aj Avdiivka a Serebrjanka v DĽR, poznamenalo ministerstvo.

Americký generál ŠOKUJE: Ruské pozemné sily sú dnes VÄČŠIE, ako na začiatku vojny!
Rusko síce vo vojne proti Ukrajine utrpelo tisícové straty, no vysoký veliteľ americkej armády v Európe v stredu zákonodarcom povedal, že vo svojom arzenáli majú oveľa viac palebnej sily, ako na začiatku vojny. O téme informuje CNN. "Ruské pozemné... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Ostreľovali množstvo cieľov
Zoskupenie ruských jednotiek "Stred" zasiahlo za deň viac ako 100 cieľov, vyhlásil šéf tlačového strediska skupiny  Alexander Savčuk. "Počas dňa došlo k poškodeniu ostreľovaním na viac ako 130 cieľoch, z toho asi 100 v oblastiach, kde bola sústredená živá sila a technika, a vo viac ako 20 prípadoch zasiahli nepriateľské delostrelecké jednotky," vyhlásil Savčuk.

Ruské letectvo zničili okrídlenou bombou základňu Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa nachádza v elektrickej rozvodni v Kremenskom lese. Na základni bol zrejme aj muničný sklad. Vyplýva to zo skutočnosti, že po zásahu došlo okrem výbuchu ruskej bomby k sekundárnej detonácii. 

Ukrajinský generálny štáb infomuje

Situácia na fronte: Generálny štáb informoval o bojoch o Bachmut, Bogdanovku, Chromovo a Kleščejevku. V Bachmute postupovali ruské "Wagnerove sily" juhozápadne od železničnej stanice Bachmut-2.  V rovnakom čase ukrajinské sily podnikli lokálny protiútok severozápadne od Bachmutu, pravdepodobne s cieľom zmierniť tlak na cestu prechádzajúcu cez Chromovo. „Ruský vojenský blogger však tvrdil, že ukrajinský protiútok bol neúspešný,“ píše sa v správe. Pokračujú boje  o bývalé vojenské sklady v západnej časti mesta. Boje pokračujú na mnohých úsekoch frontu.

Ukrajinská ofenzíva

Majiteľ ruských spkromných vojenských jednotiek Jevgenij Prigožin ešte v polovici marca predpovedal protiútok na Bachmut 80-tisícovou skupinou Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá bola údajne zameraná týmto smerom. Ukrajinské jednotky ale zatiaľ v oblasti Bachmutu žiadnu protiofenzívu nespustili.

Problém - počasie 

V najbližších dňoch sa výdatne zintenzívnia zrážky. Daždivé počasie bude pokračovať minimálne do 30. apríla, čo spôsobuje problémy pri presune vojsk. Estónsky minister obrany Hanno Pevkur odhadol, že protiofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny by sa mohla kvôli kašovitému počasiu odložiť o mesiac alebo dva. Západné médiá zároveň píšu, že ofenzíva sa začne v máji.

Kyjev hľadá riešenie 

Z ukrajinskej strany prichádzajú tiež nie celkom štandardné návrhy na protiofenzívu. Napríklad použiť taktiku Čečenov, ktorí počas prvej čečenskej vojny dobyli mestá v Ruskej federácii.  Ukrajina môže začať dobývať malé ruské pohraničné mestá výmenou za vrátenie ukrajinského územia, vyhlásil  v komentári pre The Washington Post poverený veliteľ jednotiek Azov Bohdan "Tavr" Krotevič. Vojenské mediálne centrum pod ministerstvom obrany Ukrajiny predstavilo svoju víziu toho, aké sú dnes ciele ruskej armády. Verí, že Ruská federácia zaútočí na Donbase. 

Ukrajinci sa údajne pokúsili zavraždiť Putina dronom s výbušninou
Vladimir Putin sa mal stať obeťou atentátu, ktorý naplánovali ukrajinské tajné služby, informuje nemecký denník Bild. V nedeľu mal na Moskvu letieť dron kamikadze so 17 kilogramami výbušnín, ale minul svoj cieľ. Ruský prezident mal navštíviť... Čítať ďalej
27 | 04 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik