Americký generál ŠOKUJE: Ruské pozemné sily sú dnes VÄČŠIE, ako na začiatku vojny!
27 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Rusko síce vo vojne proti Ukrajine utrpelo tisícové straty, no vysoký veliteľ americkej armády v Európe v stredu zákonodarcom povedal, že vo svojom arzenáli majú oveľa viac palebnej sily, ako na začiatku vojny. O téme informuje CNN.

"Ruské pozemné sily boli síce týmto konfliktom trochu zdecimované, no sú dnes väčšie ako na začiatku konfliktu," uviedol generál Christopher Cavoli, veliteľ amerického európskeho velenia, výboru pre ozbrojené sily Snemovne reprezentantov. 

"Vzdušné sily stratili veľmi málo, stratili iba 80 lietadiel. Majú ďalších 1000 stíhačiek a stíhacích bombardérov,“ povedal. "Námorníctvo stratilo jednu loď."

Veľa ozrejmili už uniknuté dokumenty
Utajované vojenské dokumenty z Pentagonu poskytli prehľad o tom, kde vo vojne pôsobili ruské pozemné sily. Jeden dokument z februára a marca hovoril, že 527 z 544 dostupných ruských práporov bolo zapojených do vojny proti Ukrajine; 474 z nich je už v krajine, uviedla spravodajská služba. Jeden dokument tiež odhadoval, že počas konfliktu bolo v boji zabitých 35 000 až 43 000 ruských vojakov. Tieto straty boli nedávno obzvlášť ťažké v boji okolo Bachmutu. 
 
Prvýkrát mohla Ukrajina použiť americké „inteligentné bomby“, ktoré spôsobili smrtiacu skazu v Bachmute (VIDEO)
Je pravdepodobné, že Ukrajinci prvýkrát použili na Ukrajine systém JDAM, ktorý prišiel v marci. Zábery ukázali, akú smrtiacu skazu spôsobili v Bachmute. Zrovnali ruský muničný sklad so zemou a spôsobil zmätok na ruskej vojenskej strane. S týmto... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová
 
V utorok hovorca východného zoskupenia ozbrojených síl Ukrajiny uviedol, že Rusko sústreďuje „všetky svoje sily na Bachmut a v skutočnosti nevedie také silné bojové operácie nikde inde v našej operačnej oblasti zodpovednosti“. „Približne za posledných 20, 21 dní Rusi v Bachmute a okolí nedosiahli žiadny pokrok. Takže pre Rusov sú to jatky,“ povedal Milley. "V blízkosti Bachmutu dostávajú údery a Ukrajinci bojujú veľmi, veľmi dobre."
 
Mark Milley, foto: Getty Images
Rusi sú najaktívnejší 

Napriek tomu sa tieto straty zdajú byť len zlomkom celkovej ruskej vojenskej sily. Na otázku o ruských podmorských hliadkach v Atlantiku Cavoli povedal, že „veľká časť ruskej armády nebola negatívne ovplyvnená“ inváziou na Ukrajinu.

„Rusi sú aktívnejší, ako sme ich za posledné roky videli, a ich hliadky v celom Atlantiku sú na vysokej úrovni, väčšinou na vyššej úrovni, ako za celé roky,“ povedal. "A to aj, ako ste zdôraznili, napriek všetkému úsiliu, ktoré vynakladajú na Ukrajine."

To všetko prichádza v čase, keď sa USA a ich partnerské krajiny pripravujú na jarnú protiofenzívu ukrajinských síl. Uniknuté dokumenty nakreslili pesimistický pohľad na dôveru USA a povedali, že Rusko by čoskoro mohlo mať vzdušnú prevahu a že ukrajinská protivzdušná obrana stredného doletu bude „úplne znížená do 23. mája".

Prekvapia Ukrajinci?

Dokumenty z februára a marca tohto roku podrobne opisujú množstvo nedostatkov medzi ukrajinskou armádou a predpovedajú, že konflikt nakoniec vyústi do patovej situácie medzi oboma stranami.

Cavoli však napriek ruskej presile vidí situáciu optimisticky. „Podľa modelovania, ktoré sme s nimi veľmi starostlivo urobili, sú Ukrajinci v dobrej pozícii,“ povedal. „Majú nejaké slabiny, o ktorých na verejnosti radšej nehovorím... Ale sme si istí – pokiaľ ide o prekvapenie a podobné veci. Samozrejme, na tom všetkom sme s nimi pracovali.“

Zelenskyj volal s čínskym prezidentom. DIALÓG A VYJEDNÁVANIE sú jedinou cestou, hovorí Si
Rozhovory a vyjednávanie sú jediným východiskom z vojny! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v stredu uviedol, že mal „dlhý a zmysluplný“ telefonát s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom a dúfa, že to dá impulz vzťahom s Pekingom. O téme informuje... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik