Zelenskyj volal s čínskym prezidentom. DIALÓG A VYJEDNÁVANIE sú jedinou cestou, hovorí Si
26 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Rozhovory a vyjednávanie sú jediným východiskom z vojny! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij v stredu uviedol, že mal „dlhý a zmysluplný“ telefonát s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom a dúfa, že to dá impulz vzťahom s Pekingom. O téme informuje The Guardian.

Nový silný impulz

"Mal som dlhý a zmysluplný telefonát s...prezidentom Si Ťin-pchingom," napísal Zelenskyj na Twitteri. "Verím, že táto výzva, ako aj vymenovanie ukrajinského veľvyslanca v Číne, dá silný impulz pre rozvoj našich bilaterálnych vzťahov."

Telefonát potvrdila aj hovorkyňa čínskej vlády.

Si Ťin-pching sa od ruskej invázie stretol s Putinom už dvakrát, no napriek prosbám ukrajinského prezidenta, so Zelenským nie. Zelenskyj opakovane uviedol, že by bol otvorený rozhovorom so svojím čínskym náprotivkom Si. Niektorí však tvrdia, že konflikt a geopolitické dôsledky fungujú v prospech Číny.

Na Ukrajinu bude vyslaná aj skupina zvláštnych predstaviteľov. Zelenskému to počas telefonátu potvrdil prezident Si Ťin-pching. Na Twitteri napísal: „Čína je konzistentná a jasná vo svojej pripravenosti rozvíjať bilaterálne vzťahy s Ukrajinou. Dve strany musia pokračovať v tradícii vzájomného rešpektu a úprimnosti a posunúť čínsko-ukrajinské strategické partnerstvo vpred."

Priamy vojenský konflikt dvoch jadrových mocností je ZA DVERAMI!
Riziká priamej vojenskej konfrontácie medzi dvoma jadrovými mocnosťami, Ruskom a Spojenými štátmi, neustále rastú, citovala v utorok agentúra TASS vysokého ruského diplomata. O téme infomuje The Guardian. Nebezpečenstvo jadrovej... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Dialóg a vyjednávanie sú jedinou schodnou cestou vpred

„Čína v ukrajinskej kríze vždy stojí na strane mieru. Jej hlavným postojom je uľahčovať rozhovory o mieri," pokračoval Si. „Čína nevyvolala ukrajinskú krízu a ani nie je stranou krízy. Čína ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN a zodpovedná významná krajina nebude nečinne sedieť, ani nebude prilievať olej do ohňa a ešte menej chce využívala situáciu na vlastné zisky“.

„Všetko, čo Čína robí, je nadpriemerné. Dialóg a vyjednávanie sú jedinou schodnou cestou vpred," upozornil Si. „S racionálnym myslením a hlasmi, ktoré sú teraz na vzostupe, je dôležité využiť príležitosť a vybudovať priaznivé podmienky na politické urovnanie krízy," prízvukuje čínsky vodca.

Zdroj: reprofoto Getty Images | Vladimir Putin a Si Ťin-pching v Pekingu vo februári 2022

Mier a stabilita späť do Európy

„Dúfame, že všetky strany budú vážne uvažovať o ukrajinskej kríze a budú spoločne hľadať spôsoby, ako prostredníctvom dialógu priniesť do Európy trvalý mier a stabilitu. Čína pošle osobitného predstaviteľa čínskej vlády pre eurázijské záležitosti na Ukrajinu a do ďalších krajín, aby podrobne komunikoval so všetkými stranami o politickom urovnaní ukrajinskej krízy," uviedol Si.

Pripomenul, že Čína poskytla Ukrajine viacero dávok humanitárnej pomoci a bude ju naďalej poskytovať podľa svojich najlepších schopností.

Čínsky premiér povedal, že „rozhovory a vyjednávanie“ sú „jediným východiskom“ z vojny, uviedla CCTV podľa Agence France-Presse. Aj keď je Peking v konflikte oficiálne neutrálny, Ťin-pching nikdy neodsúdil ruskú inváziu.

Po telefonáte s prezidentom Si Ťin-pchingom Volodymyr Zelenskij vymenoval nového veľvyslanca v Číne, Pavla Riabikina. Agentúra Reuters uvádza, že oznámenie bolo urobené na základe dekrétu zverejneného na webovej stránke ukrajinskej vlády.

Vo februári Peking predstavil 12-bodový dokument vyzývajúci na „politické urovnanie“ krízy na Ukrajine.

Putin podpísal dekrét: TOTO JE ODVETA ZA SANKCIE!
Ruský prezident Vladimir Putin v utorok podpísal dekrét o zavedení možných odvetných opatrení v prípade zhabania ruského majetku v zahraničí, informuje CNN s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. Zhabú majetok nepriateľských... Čítať ďalej
26 | 04 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik