Úrad Jána Mikasa má problém s prevenciou!
26 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

K poklesu základného očkovania proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) na Slovensku mohli prispieť obavy z nepriaznivej situácie s pandémiou ochorenia COVID-19, celosvetovo rastúca váhavosť v očkovaní či obavy z možných vedľajších účinkov povinného očkovania. Uviedol to hlavný hygienik SR Ján Mikas v reakcii na pokles základného očkovania proti osýpkam pod hranicu kolektívnej imunity.

"Deti mohli byť opakovane infikované vírusom SARS-CoV-2, čo mohlo spôsobiť, že sa rodičia s deťmi na očkovanie nedostavili z dôvodu choroby. Zavážiť mohli i obavy zo závažnejších vedľajších účinkov po povinnom očkovaní, ak bolo dieťa ochoreniu COVID-19 vystavené. Počas pandémie COVID-19 klesla zaočkovanosť detí vo viacerých európskych krajinách," skonštatoval.

Celoslovenská zaočkovanosť detí narodených v roku 2020 v základnom očkovaní proti MMR klesla pod hranicu 95 percent. Na úrovni krajov sa nad 95 percentami udržala len v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Na úrovni okresov bola pod hranicou 95 percent v 35 okresoch, pričom v Novom Meste nad Váhom, Levoči, Košiciach III, Malackách, Prievidzi a na Myjave bola pod úrovňou 90 percent.

Očkovanie je podľa odborníkov najúčinnejším spôsobom prevencie. Mikas preto zdôraznil, že treba pokračovať v edukačných aktivitách na zvýšenie povedomia o dôležitosti očkovania. Apeluje tiež na potrebu odvracať neoverené informácie o očkovaní cestou odborných vedeckých stanovísk.

Potrebné je podľa jeho slov aj upozorňovať lekárov na včasnosť očkovania najmä u odložených očkovaní na žiadosť rodiča.

Apeluje tiež na úzku komunikáciu regionálnych úradov verejného zdravotníctva s pediatrickými ambulanciami, zástupcami obcí s cieľom koordinácie spolupráce medzi pediatrami a poverenými osobami na obecných úradoch zodpovedajúcich za činnosť asistentov v marginalizovaných komunitách.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie sa rýchlo šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Na Slovensku sa od začiatku roka potvrdilo päť prípadov ochorenia.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik