Ukrajinská požiadavka, ktorá by podľa Maďarov mohla rozpútať svetovú vojnu
26 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

O ukrajinskej požiadavke, ktorá by mohla rozpútať svetovú vojnu píše maďarský portál Origo. Požiadavku predniesol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre americký časopis o zahraničnej politike Foreign Affairs, ktorý prevzal aj spravodajský portál Jevropejska pravda.

NATO musí stanoviť predvídateľné vyhliadky na vstup Ukrajiny do EÚ na svojom júlovom summite, pretože: "...Kyjev potrebuje alianciu a aliancia potrebuje Kyjev," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v rozhovore pre americký časopis o zahraničnej politike Foreign Affairs, ktorý v utorok prevzal aj spravodajský portál Jevropejska pravda.

Kuleba vyzval alianciu, aby prijala politické rozhodnutie, ktoré buď stanoví časový harmonogram vstupu Ukrajiny priamo na summite vo Vilniuse, alebo ho zaviaže predložiť do konca roka.

Ukrajinský minister poukázal na to, že vstup Fínska do NATO "...predstavuje posun v tektonických doskách európskej bezpečnosti" a podľa neho tento posun nebude dokončený, kým Ukrajina nevstúpi do aliancie.

Zdôraznil, že ruským útokom na Ukrajinu, ruský prezident Vladimir Putin "...v plnom rozsahu začal ničiť európsky bezpečnostný poriadok po druhej svetovej vojne, takže stávky sú extrémne vysoké nielen pre Ukrajinu, ale aj pre budúci mier a stabilitu Európy, ktoré závisia aj od výsledku vojny."

Podľa Kulebu je načase, aby sa aliancia prestala vyhovárať a začala proces, ktorý vyvrcholí vstupom Ukrajiny do NATO. "To Putinovi dokáže, že zlyhal a prinúti ho zmierniť svoje ambície," argumentoval ukrajinský minister.

Zdôraznil, že Ukrajina, ktorá sa bráni proti Rusku, už dokázala, že je pripravená vstúpiť do NATO a bude cenným členom aliancie.

Vyzval členov aliancie, aby prestali byť neistý v súvislosti so vstupom Ukrajiny.

"Teraz potrebujeme jasný, písomný záväzok spojencov, aby sme vytýčili cestu pre vstup Ukrajiny do NATO," zdôraznil Kuleba.

Minister odmietol najčastejší argument proti prijatiu Ukrajiny do aliancie, podľa ktorého by zmena neutrálneho štatútu krajiny mohla "vyprovokovať Moskvu".

Pripomenul, že v roku 2014, keď Rusko okupovalo Krym a začalo agresiu na Donbase, bola Ukrajina nefederálnym štátom, a keď Putin spustil totálnu inváziu, NATO stále neponúkalo Ukrajine žiadne vyhliadky na vstup. Poukázal tiež na to, že podľa prieskumov uskutočnených v členských štátoch NATO 65 až 80 percent respondentov vníma ruskú agresiu voči Ukrajine ako útok na Európu ako celok.

Kuleba poznamenal, že vôbec nespochybňuje svoju súčasnú podporu pre Ukrajinu, ale má obavy z dlhodobejšej stratégie NATO a z toho, či nebude opäť "príliš opatrné".

Zdôraznil tiež, že Ukrajinu by sme nemali vnímať ako "problém", ale ako krajinu, ktorej vstup do aliancie prospieva, pretože získala vojnové skúsenosti, ktoré sú cenné pre armády iných európskych krajín.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik