Mafiáni robia špinavú prácu pre Ukrajinu
26 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Počas vojny sa výrazne zmenil aj organizovaný zločin na Ukrajine. Mafiáni už nemôžu a nechcú spolupracovať s ruským podsvetím, ale skôr sa zúčastniť vojny. Pod tlakom Západu nabral nový impulz aj boj proti korupcii. Píše maďarský portál Mandiner.

Alexander Otdelynov je majiteľom nezvyčajnej turistickej atrakcie, múzea pašovania. V jeho rodisku, Odese, sa pašovanie vykonáva od osemnásteho storočia. V múzeu, kým ho kvôli koronavírusu nezatvorili,bolo všetko. Od perál a pištolí pašovaných do cárskeho Ruska až po inú veci z toho obdobia.

Potom prišla vojna vo februári 2022. "Prístav sa zatvoril a s ním sa všetko zastavilo," hovorí Otdelynov.

Nevymizol len cestovný ruch.

Odesa je kľúčovým centrom rozsiahlej zločineckej siete zameranej na Ukrajinu a Rusko, ktorá sa tiahne od Afganistanu po Andy.

Podľa GITOC, globálnej iniciatívy proti medzinárodnému organizovanému zločinu, je súčasťou "najsilnejšieho zločineckého ekosystému v Európe".

Ruská invázia zasiahla podsvetie silou zemetrasenia. Drvivá väčšina tvrdých ukrajinských gangstrov prestala spolupracovať so svojimi ruskými náprotivkami: Sme zlodeji, sme proti všetkým štátom, ale rozhodli sme sa postaviť na stranu Ukrajiny, uviedol jeden z nich.

Lukratívne trasy pašovania heroínu sa menia, čo ovplyvňuje ceny a zisky zločineckých sietí vzdialených tisíce kilometrov. Ak sa konflikt ukáže ako pretrvávajúci, mohol by zmeniť tvár globálneho zločinu. A to zmení aj Ukrajinu.

Ukrajina je jednou z najskorumpovanejších krajín na svete

Krajina bojuje s korupciou od svojho odtrhnutia od Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Revolúcia na Majdane v rokoch 2013-14 zvrhla skorumpovaného prezidenta a niektorých oligarchov spolu s ním.

V roku 2019 bol Volodymyr Zelenskyj zvolený za prezidenta s protikorupčným programom a prijal protimafiánske reformy.

Ale táto čistka bola prinajmenšom nevýrazná.

Pred inváziou, GITOC zaradil Ukrajinu na najvyššie miesto vo svojom indexe kriminality z 34 krajín sveta a tretie v Európe. Ukrajina si tiež pozoruhodne zle počínala vo vnímaní korupcie.

V oblastiach kontrolovaných vládou pred rokom 2022 rôzne skupiny v podsvetí násilne súťažili. Napriek tomu existovali tri aspekty, ktoré spájali Ukrajinu s globálnymi zločineckými trhmi.

Prvou je na pašovanie určená "superdiaľnica" spájajúca Rusko a Ukrajinu, ktorá prechádzala časťami východnej Ukrajiny okupovanými Ruskom v roku 2014. Druhým sú globálne pašerácke gangy nachádzajúce sa v Odese a ďalších čiernomorských prístavoch. Nakoniec, závody na Ukrajine, kde sa vyrába nelegálny tovar na vývoz.

Ukrajina bola tranzitnou trasou heroínu z Afganistanu, ktorá dopĺňala trasy cez Balkán a Kaukaz.

Kokaín z Latinskej Ameriky prúdil do krajiny cez Čierne more. V opačnom smere mafiáni vyvážali zbrane hlavne z Mykolajiva do Ázie a Afriky. V roku 2020 Ukrajina predbehla Čínu a stala sa najväčším zdrojom nezákonného tabaku v Európe. Zvýšila sa aj miestna produkcia amfetamínových derivátov: v tom roku bolo zničených 67 nelegálnych laboratórií, čo je najvyšší uvádzaný počet zo všetkých krajín na svete.

Vojna všetko zmenila vytvorením "neprijateľného rizikového prostredia pre medzinárodné nezákonné obchodovanie", uviedla americká vláda v novej správe. Čiernomorské prístavy boli pre plavbu uzavreté alebo obmedzené. Hranica medzi ukrajinskými územiami kontrolovanými vládou a Ruskom okupovanými regiónmi narušila "superdiaľnicu." Branná povinnosť na Ukrajine pripravila podsvetie o svojich mužov a stanné právo ukončilo širokú škálu zločinu. Zákaz vychádzania tiež sťažuje pohyb v noci.

Ukrajinskí gangstri nechcú ísť do ruského väzenia

Ukrajinskí gangstri sa tiež vyhýbajú svojim ruským náprotivkom: "Jedna vec je byť nazývaný zločincom a úplne iná byť nazývaný zradcom," píše Mark Galeotti vo svojej knihe The Vory: Russia's Super Mafia. Lojalita k Ukrajine nie je len o vlastenectve, ale aj o riadení rizík.

"Ak by sme boli pripojení k Rusku, mnohí naši spoluväzni by mohli byť ďaleko. Ruskí strážcovia sú nemilosrdní. To nikto z nás nepotrebuje. Preto robíme špinavú prácu pre Ukrajinu," vysvetlil mafián.

Podľa Galeottiho ruský štát posilnil už existujúce, aj keď príležitostne využívané väzby s organizovaným zločinom.

Ruskí mafiáni pôsobiaci mimo krajiny boli nútení uložiť časť svojich ziskov na takzvané "čierne účty", ku ktorým mali ruskí špióni prístup na pokrytie svojich výdavkov. Najímali zločincov, aby pôsobili ako agenti kremeľskej spravodajskej služby.

V prípade Ukrajiny je však dlhodobý obraz menej jasný

Zmrazený konflikt môže určite predstavovať veľké riziká.

Pred inváziou bolo na Ukrajine 7-9 miliónov legálnych strelných zbraní. Počet ilegálnych osôb mohol byť rovnaký. Krajina je teraz zaplavená zbraňami. História ukazuje, že obchody so zbraňami poháňajú vojny: zbrane z Juhoslávie sa používajú na násilné trestné činy v celej Európe.

Generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock varoval, že obchod s ručnými zbraňami by mohol prudko vzrásť. Zatiaľ sa však zdá, že je všetko v poriadku. "Nevidíme žiadne systematické alebo organizované obchodovanie so zbraňami," hovorí predstaviteľ Europolu.

Medzi tými, ktorí študujú organizovaný zločin po celom svete, je bežné, že vojna a sociálne nepokoje vytvárajú príležitosti pre gangstrov a ich bielych golierov.

Existujú však nezvyčajné prvky skúseností na Ukrajine, ktoré by mohli predpovedať iné výsledky.

Vojna prerušila desaťročné väzby medzi krajinou a ruskými zločineckými sieťami a pravdepodobne to tak bude aj v nasledujúcich rokoch. Ukrajinskému štátu to poskytlo publicitu na boj proti oligarchom a môže zvýšiť zapojenie Západu do ekonomiky a jej kontroly. Nikto triezvy si však nemôže myslieť, že pašovanie v Odese zostane iba v múzeu. 

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik